main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 7 augustus 2020 — 12:21

Hypotheekaanvraag door coronacrisis voor sommigen nog moeilijker geworden

Wanneer je in een sector werkt die flink onder de coronacrisis lijdt, wordt het kopen van een huis je bemoeilijkt. Alle geldverstrekkers laten nu voor een NHG-hypotheek een extra vragenlijst invullen. ING en ABN Amro eisen zelfs dat de werkgever een coronaverklaring ondertekent, zo schrijft RTL Nieuws. Daarbij maakt het niets uit of je een vast contract hebt.

Mensen die werkzaam zijn in de culturele sector, toerisme en in horeca gaat merken dat het kopen van een huis (nog) lastiger wordt. “Het acceptatietraject gaat een stuk stroperiger. Het is niet zo dat die werknemers geen hypotheek meer kunnen krijgen. Maar vaak wil de bank alleen tegen een lager bedrag financieren”, licht Michiel Meijer van de Van Bruggen Adviesgroep toe. “Dat betekent dat de kopers meer eigen geld moeten inleggen voor hun droomhuis of naar een andere prijsklasse moeten kijken.”

“Verwacht u dat het inkomen het komende jaar negatief beïnvloed wordt door het coronavirus?”, zo luidt de belangrijkste vraag op de coronavragenlijst. “En indien ja, komt dat dan door het wegvallen van overwerk, (gedeeltelijke) werkloosheid, het wegvallen van provisie of minder werkuren?”, willen de geldverstrekkers onder meer weten.

Werkgeversverklaring

Werknemers zijn niet altijd op de hoogte van eventuele bezuinigingen binnen het bedrijf, want niet iedere werkgever is even open over problemen. Om die reden gaan ING Bank en ABN Amro dan ook een stapje verder. Ze willen dat de werkgever ook bij een vast contract een verklaring tekent, waarin door personeelszaken verklaart wordt dat het bedrijf niet van plan is om de werknemer te ontslaan.

Daarnaast belt Venn Hypotheken na afronding van het dossier ook de werkgever nog na, zo zegt een woordvoerder van De Hypotheker tegen RTL Nieuws. Klopt het antwoord wat de werknemer op de vragenlijst heeft gezet? Is het bedrijf niet van plan om te bezuinigen?

Dit leidt in sommige gevallen tot vervelende situaties. Zo kan het dat de aankoop van een huis onverwacht in gevaar komt omdat het bedrijf zelf het personeel nog niet had ingelicht over reorganisatieplannen.

Toch lopen er volgens De Hypotheker weinig hypotheekaanvragen op de coronaverklaring of speciale vragenlijst stuk. Bij de Van Bruggen Adviesgroep merken ze de gevolgen wel: ongeveer 10 procent van de hypotheekaanvragen wordt momenteel in eerste instantie afgewezen. Normaal is dat 4 procent. “Er moeten dan meer zekerheden worden gesteld of er is meer eigen geld nodig”, zegt Michiel Meijer. Uiteindelijk gaat ongeveer 3 procent definitief niet door, dat was 1,5 tot 2 procent.

Ook duurt het veel langer voordat een hypotheek rond is, terwijl werkgeversverklaringen juist korter (acht weken) geldig zijn.

Extra maatwerk

Het gaat wel om nóg meer maatwerk dan normaal, merken ze bij De Hypotheker. “Bijvoorbeeld als een hypotheekaanvrager even tijdelijk minder salaris heeft door corona maar kan aantonen dat dit in de toekomst weer herstelt, kan een hypotheekaanvraag mogelijk toch doorgang vinden”, zo zegt de woordvoerder.

“Daarnaast kunnen veel potentiële huizenkopers zelf ook inschatten wat hun kansen zijn. Als je in een sector werkt die hard getroffen wordt door corona en je hebt minder inkomen, is het verstandig om de aankoop van een woning even uit te stellen.”

LEES OOK: ‘Huis kopen als eenverdiener met modaal inkomen vrijwel onmogelijk’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier