Hypotheekaanvraag door coronacrisis voor sommigen nog moeilijker geworden
Wanneer je in een sector werkt die flink onder de coronacrisis lijdt, wordt het kopen van een huis je bemoeilijkt. Alle geldverstrekkers laten nu voor een NHG-hypotheek een extra vragenlijst invullen. ING en ABN Amro eisen zelfs dat de werkgever een coronaverklaring ondertekent, zo schrijft RTL Nieuws. Daarbij maakt het niets uit of je een vast contract hebt.
Mensen die werkzaam zijn in de culturele sector, toerisme en in horeca gaat merken dat het kopen van een huis (nog) lastiger wordt. "Het acceptatietraject gaat een stuk stroperiger. Het is niet zo dat die werknemers geen hypotheek meer kunnen krijgen. Maar vaak wil de bank alleen tegen een lager bedrag financieren", licht Michiel Meijer van de Van Bruggen Adviesgroep toe. "Dat betekent dat de kopers meer eigen geld moeten inleggen voor hun droomhuis of naar een andere prijsklasse moeten kijken."
"Verwacht u dat het inkomen het komende jaar negatief beïnvloed wordt door het coronavirus?", zo luidt de belangrijkste vraag op de coronavragenlijst. "En indien ja, komt dat dan door het wegvallen van overwerk, (gedeeltelijke) werkloosheid, het wegvallen van provisie of minder werkuren?", willen de geldverstrekkers onder meer weten.
Werkgeversverklaring
Werknemers zijn niet altijd op de hoogte van eventuele bezuinigingen binnen het bedrijf, want niet iedere werkgever is even open over problemen. Om die reden gaan ING Bank en ABN Amro dan ook een stapje verder. Ze willen dat de werkgever ook bij een vast contract een verklaring tekent, waarin door personeelszaken verklaart wordt dat het bedrijf niet van plan is om de werknemer te ontslaan.
Daarnaast belt Venn Hypotheken na afronding van het dossier ook de werkgever nog na, zo zegt een woordvoerder van De Hypotheker tegen RTL Nieuws. Klopt het antwoord wat de werknemer op de vragenlijst heeft gezet? Is het bedrijf niet van plan om te bezuinigen?
Dit leidt in sommige gevallen tot vervelende situaties. Zo kan het dat de aankoop van een huis onverwacht in gevaar komt omdat het bedrijf zelf het personeel nog niet had ingelicht over reorganisatieplannen.
Toch lopen er volgens De Hypotheker weinig hypotheekaanvragen op de coronaverklaring of speciale vragenlijst stuk. Bij de Van Bruggen Adviesgroep merken ze de gevolgen wel: ongeveer 10 procent van de hypotheekaanvragen wordt momenteel in eerste instantie afgewezen. Normaal is dat 4 procent. "Er moeten dan meer zekerheden worden gesteld of er is meer eigen geld nodig", zegt Michiel Meijer. Uiteindelijk gaat ongeveer 3 procent definitief niet door, dat was 1,5 tot 2 procent.
Ook duurt het veel langer voordat een hypotheek rond is, terwijl werkgeversverklaringen juist korter (acht weken) geldig zijn.
Extra maatwerk
Het gaat wel om nóg meer maatwerk dan normaal, merken ze bij De Hypotheker. "Bijvoorbeeld als een hypotheekaanvrager even tijdelijk minder salaris heeft door corona maar kan aantonen dat dit in de toekomst weer herstelt, kan een hypotheekaanvraag mogelijk toch doorgang vinden", zo zegt de woordvoerder.
"Daarnaast kunnen veel potentiële huizenkopers zelf ook inschatten wat hun kansen zijn. Als je in een sector werkt die hard getroffen wordt door corona en je hebt minder inkomen, is het verstandig om de aankoop van een woning even uit te stellen."
LEES OOK: ‘Huis kopen als eenverdiener met modaal inkomen vrijwel onmogelijk’