Het ministerie van Buitenlandse Zaken doneert één miljoen euro aan het Libanese Rode Kruis. Het geld is bedoeld voor hulpverlening tijdens de nasleep van de explosie van dinsdag in de hoofdstad Beiroet en wordt besteed aan ambulances, noodopvang, bloedbanken en voedsel en water.

Het Libanese Rode Kruis zegt ongeveer 16 miljoen euro nodig te hebben. Nederlanders kunnen een bijdragen leveren via giro 5125, zegt een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. Stichting Vluchteling maakte woensdag bekend per direct een kwart miljoen euro beschikbaar te stellen voor voedsel, onderdak en psychologische hulp. Ook is het rekeningnummer IBAN 999 opengesteld voor giften.

Gisteren werd al bekend dat vanuit Europa experts uit onder meer Nederland, Duitsland, Rusland, Tsjechië en Frankrijk naar Beiroet gaan.

Bloeddonoren hard nodig

Door de explosie raakten twee ziekenhuizen en twee bloedbanken beschadigd. “Juist nu is het doneren van bloed hard nodig”, laat een woordvoerder van het Rode Kruis weten. “Een deel van het bedrag zal dus worden besteed aan het opnieuw opstarten van bloeddonaties.”

Ook raakten enkele honderdduizenden dakloos. Voor hen wordt noodopvang opgezet en wordt voedsel en water geregeld. De eerste duizend opvangplekken zijn inmiddels in gebruik. Het laatste officiële dodental van de ramp staat op 135.

De medische zorg in Libanon stond door het coronavirus al langere tijd onder druk. Niet iedereen kon na de explosie direct terecht in een ziekenhuis. De ambulances worden nu voornamelijk gebruikt om gewonden naar ziekenhuizen buiten Beiroet te vervoeren.

Nog een lange weg te gaan

Voormalig Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn, die jaren in Beiroet woonde, denkt dat er een lange weg te gaan is voor de stad weer is opgebouwd, zei hij gisteravond in Op1. Bij de explosie is een groot deel van de haven verwoest, waardoor het lastig zou zijn om goederen te importeren. Ook werd de belangrijkste graanopslag van het land verwoest. Libanon heeft daardoor nog voor “iets minder dan een maand” aan graanreserves over, waarschuwde de minister van Economische Zaken Raoul Nehme gisteren.

Volgens Van der Hoorn is er nu vooral medische hulp en zoekhulp nodig. “Je hebt miljoenen vluchtelingen in Libanon, die melden zich natuurlijk niet keurig als ze uit een vluchtelingenkamp naar Beiroet komen. Dus hoeveel mensen liggen er daarvan nog onder het puin?”

LEES OOK: Beautysalon Nederlandse inwoonster Beiroet verwoest: ‘Ik moet door voor de meiden’