main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 30 juli 2020 — 23:47

Rotterdam voert mondkapjesplicht in op drukke plekken: ‘We zoeken de grens op’

In Rotterdam en Amsterdam wordt op verschillende drukke plekken een mondkapjesplicht ingevoerd. “We zoeken de grens op”, zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in Op1 over het experiment. “Als we deze maatregel niet nemen, zouden we zomaar terug kunnen vallen op de maatregelen van 15 maart.”

De mondkapjesplicht gaat in Rotterdam vanaf komende woensdag in. De regel geldt onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

De maatregel is nodig omdat de anderhalve meter nauwelijks meer wordt nageleefd, zegt Aboutaleb. “We hebben een boost nodig om duidelijk te maken dat social distancing heel belangrijk is. Daar kan een mondkapje bij helpen.”

Gisteren maakte het RIVM nog bekend geen bewijs te zien voor het nut van een mondkapjesplicht. “Ik ben geen wetenschapper, ik ben een bestuurder”, zegt Aboutaleb. Bestuurders zijn volgens hem gewend om op grond van weinig informatie toch een besluit te nemen. “De wetenschappers kunnen mij allerlei dingen zeggen, net als juristen op het terrein van staatsrecht. Die hebben een laboratoriumwerkelijkheid. Dat is het verschil tussen besturen en bestuderen.”

Rotterdamse haven en Schiphol

Met de mondkapjesplicht wil Aboutaleb voorkomen dat ergere maatregelen nodig zijn. Een opleving van het virus in Rotterdam en Amsterdam kan ook financieel grote gevolgen hebben voor Nederland, zo benadrukt hij. “Er zit een enorme haven achter Rotterdam. Die is goed voor 7 á 8 procent van het nationale bbp. Femke Halsema is burgemeester van Amsterdam met Schiphol, met een soortgelijk bedrag erachter. Als die twee steden code oranje krijgen in het buitenland, heeft heel Nederland die status. Dan komen de schepen niet meer naar Rotterdam, en hebben we een nieuwe nationale crisis.”

LEES OOK: Voorlopig geen landelijke plicht dragen mondkapjes, wel lokale experimenten

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier