main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 28 juli 2020 — 12:14

DNB: de financiële positie pensioenfondsen is verbeterd

De financiële positie van pensioenfondsen is in het tweede kwartaal verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Dat betekent dat de fondsen er gemiddeld nu zo goed voor staan dat als dit zo blijft ze niet zouden hoeven te korten. Niet lang geleden werd bekend dat diverse grote pensioenfondsen juist vrezen voor pensioenverlagingen.

Financiële markten herstelden in de afgelopen tijd enigszins van de koersdalingen die ze doormaakten door de corona-uitbraak een kwartaal eerder. Daardoor steeg het vermogen van pensioenfondsen met in totaal meer dan 100 miljard euro, constateert DNB. De verplichtingen van de fondsen gingen ook omhoog maar minder hard, wat gunstig uitpakt voor de fondsen.

De dekkingsgraden bedroegen eind juni gemiddeld 92,9 procent. Dat houdt in dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen door de bank genomen zo’n 93 cent in kas hadden. Daarmee zouden ze voldoen aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. Die staat op 90 procent. Als de graadmeter daar eind van dit jaar onder zit, moet er gekort worden.

Onlangs brachten de grootste fondsen van Nederland, ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW, zelf naar buiten dat hun dekkingsgraden nog onder de 90 procent zitten. Datzelfde geldt voor metaalfonds PMT. Als hun situatie eind van het jaar niet is verbeterd, ontkomen ze niet aan een ingreep.

Pensioenverlaging

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken besloot de eisen voor de dekkingsgraden van pensioenfondsen vorige maand tijdelijk wat te versoepelen wegens de “uitzonderlijke economische situatie”. Maar als de grote fondsen volgend jaar moeten korten, betekent dat alsnog een pensioenverlaging voor miljoenen Nederlanders.

LEES OOK: Uitkomst pensioenakkoord voor deelnemers nog jaren onduidelijk

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier