Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) wil dat mondkapjes in openbare binnenruimtes worden verplicht. Dat meldt onderzoeker Maurice de Hond op basis van zijn wekelijkse opiniepeiling.

Vooral kiezers van CDA en PvdA (bijna 65 procent) zijn voor zo’n mondkapjesplicht. Van de mensen die stemmen op Forum voor Democratie en de PVV is dat respectievelijk 40 en 36 procent.

Kiezers verdeeld

Een minderheid van de ondervraagden (41 procent) wil dat men bepaalde versoepelingen van de coronamaatregelen terugdraait. De versoepelingen, onder meer in het openbaar vervoer en rond kermissen en sekswerkers, zijn per 1 juli ingevoerd.

Van de achterban van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SP en 50PLUS wil ruim de helft dat men de versoepelingen terugdraait. Ruim de helft van de kiezers van PVV en FVD vindt dat dit juist niet moet gebeuren.

Overschatting ontdekte besmettingen bij testen

Meer dan de helft van de Nederlanders overschat volgens de onderzoeker het aandeel besmette personen, die bij coronatesten worden ontdekt. Op de vraag hoeveel procent van de afgelopen week geteste mensen positief is, geeft bijna de helft (45 procent) het juiste antwoord.

Momenteel wordt minder dan 2 procent positief getest. Maar een op de tien ondervraagden denkt echter dat dit boven de 10 procent ligt.

‘Meerderheid voor invoering mondkapjesplicht’

Vrijdag meldde EenVandaag dat twee op de drie mensen voor invoering zijn van een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes, als het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Het tv-programma baseerde dat op een peiling onder 24.000 leden van het eigen opiniepanel.

LEES OOK: Arts-viroloog: ‘Mondkapjesplicht is een verdere inperking van onze vrijheid’