main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 25 juli 2020 — 17:52

‘Schuldenproblematiek in Europa zal groter worden dan tijdens crisis 2012’

De schuldenproblematiek in Europa door de coronacrisis zal erger worden dan tijdens de schuldencrisis in 2012. Daarvoor waarschuwt de oud-president van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Het Europese steunpakket waar deze week een akkoord over werd gesloten, is misschien nog te weinig, meent Wellink. “Men lijkt op dit moment het echte probleem dat op Europa afkomt niet te zien.”

“Het echte probleem is dat we op dit moment enorme schulden in alle landen aan het opbouwen zijn”, zegt Wellink. “Die schulden zijn heel veel groter dan de bedragen waar we over praten in het noodfonds dat nu gecreëerd wordt.”

De ware grootte van de schuldenproblematiek zullen we pas over enkele jaren zien, zegt Wellink. “Die schuldenproblematiek is ook in 2008 ontstaan en heeft in 2012 tot hele grote problemen in Europa geleid. Met een vertraging van enkele jaren kwamen we erachter dat er nog een ander probleem was. Dat andere probleem is nu groter dan toen.”

‘We onderschatten het probleem’

Dat de schuldenproblematiek nu erger zal zijn, komt doordat de begrotingstekorten veel groter zijn dan tijdens de vorige crisis, zegt Wellink. “De groei zal de komende jaren lager zijn dan we verwachten. Dat betekent dat er zich iets aan het opbouwen is van schulden waarover we ons vandaag al moeten beraden. Als we denken dat we nu een groot probleem hebben, onderschatten we het probleem dat op ons af gaat komen.”

LEES OOK: Export hard geraakt door coronacrisis: ‘We gaan een lastige tijd tegemoet’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier