main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
23 juli 2020 — 15:25

Slachtoffers van spoofing eisen 1,7 miljoen euro terug van hun bank

Ruim 70 mensen die zijn opgelicht door middel van spoofing willen hun geld terug van hun bank. Het gaat dan in totaal om een bedrag van 1,7 miljoen euro. De gedupeerden hebben een advocaat in de arm genomen en stellen hun bank aansprakelijk.

“De totale schade bedraagt inmiddels maar liefst € 1.768.802,27,” vertelt Klaas Willems tegen Omroep West. Hij is de voorzitter van het nieuw opgerichte ‘Platform Spoofing’ en wil dat banken de geleden schade gaan vergoeden. Willems is zelf familie van iemand die het slachtoffer werd van telefoonspoofing, zo schrijft het Leidsch Dagblad. Inmiddels hebben zich al 73 gedupeerden bij hem gemeld.

Bij spoofing worden slachtoffers gebeld door een ‘nepbankmedewerker’. Die vraagt hen vervolgens geld over te maken naar een beveiligde rekening. De oplichters schermen hun eigen telefoonnummer af en geven een ander telefoonnummer op dat slachtoffers te zien krijgen.

Schaamte

De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers die zich bij Platform Spoofing hebben gemeld is 66 jaar, maar ook mensen ver in de tachtig zijn opgelicht. “Maar ik weet ook van een jongeman van 22 uit Purmerend die spaarde voor een aangepaste auto en nu alles kwijt is”, vertelt Willems. Hij verwacht dat het nu bekende bedrag nog veel hoger gaat uitvallen, want hij vermoedt dat lang niet alle slachtoffers zich hebben gemeld. “Er is heel veel schroom om naar buiten te treden.”

“We maken een gerede kans volgens onze advocaat”, zegt Willems. Op dit moment vergoeden banken de schade niet, met de reden dat slachtoffers het geld zelf hebben overgemaakt. “Banken hebben een zorgplicht”, stelt Willems tegenover Omroep West. “Ons doel is ons geld terug en we willen dat banken hun systemen op orde maken, en een controlemogelijkheid inbouwen.” Volgens de advocaat van het platform, Annette Mak, zijn banken wel degelijk aansprakelijk voor de geleden schade. “Vaak wordt spoofing gecombineerd met lekkage van de bank. De oplichters weten alles over de gedupeerden. Telefoonnummers, banksaldi. Het is goed mogelijk dat dit soort gegevens wordt gelekt door medewerkers bij een bank of bij betalingen via de bankapp. De bank moet daar kennis van dragen en waarschuwt niet optimaal.”

Zelf waakzaam zijn

Volgens het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) maakt deze claim weinig kans. “Dit valt niet onder de zorgplicht van de bank. Je moet echt zelf waakzaam zijn. Sommige banken zijn coulant, maar de rechter kan terugbetaling niet afdwingen”, zegt een woordvoerder tegen Omroep West. Het Kifid heeft banken gevraagd na te denken over maatregelen om consumenten te beschermen tegen deze vorm van oplichting. “Zoals een bedenktermijn voor klanten, zodat zij de online betaling nog kunnen terugdraaien.”

Het beste advies dat politie en Fraudehelpdesk tegen spoofing geven is om de verbinding te verbreken en vervolgens zelf de alarmlijn van je bank te bellen. Zo kun je horen of er werkelijk iets aan de hand is.

LEES OOK: Lek bij het RIVM en de Rijksoverheid maakte gevaarlijke e-mails mogelijk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer