Vrouw solliciteert met vals artsendiploma en wordt twee keer aangenomen
Een 32-jarige vrouw heeft meerdere keren, verspreid door heel Nederland, gesolliciteerd als arts terwijl ze hier niet de juiste papieren voor heeft. In plaats daarvan liet ze valse diploma's zien en gebruikte ze registratienummers van anderen. Ze is op deze manier zeker twee keer aangenomen. Omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bang is dat ze dit nog eens probeert, hebben ze haar naam, Ezo (Özlem) Ünal, en een deel van het onderzoek gepubliceerd.
De vrouw presenteerde bij haar sollicitaties onder meer een vervalst diploma Master Geneeskunde. Ook klopten andere gegevens op haar cv niet, zoals een BIG-registratienummer dat toebehoort aan een geregistreerde arts met dezelfde achternaam en voorletter. Een BIG-registratie geeft aan wat een zorgverlener kan en mag. Inspectie stelde een onderzoek naar haar in nadat zorgaanbieders uit de eerste- en tweedelijnszorg in 2019 melding maakten van het handelen van de vrouw. Ook in 2017 was er volgens de inspectie sprake van een soortgelijke situatie.
Aangenomen
Na het bekijken van deze gegevens en documenten hebben de zorgaanbieders de vrouw als arts aangenomen, of waren zij dit volgens de inspectie van plan te doen. Twee keer maakte de vrouw gebruik van een niet bestaand BIG-registratienummer, dat wel sterk op een echt nummer leek.
De inspectie koos er ook voor om deze gegevens te publiceren omdat de vrouw niet inging op verzoeken voor een gesprek. Ze was ‘niet open en transparant’ en daarom concludeert de inspectie dat de vrouw ‘een ernstige bedreiging kan betekenen’ voor de veiligheid van cliënten of de zorg. De inspectie denkt nog na over ‘passende maatregelen’ tegen de vrouw.
Volgens de inspectie zijn er overigens geen aanwijzingen dat patiënten schade hebben geleden of gevaar hebben gelopen. Niets wijst erop dat ze in haar werk onzorgvuldig heeft gehandeld.
De inspectie roept zorginstellingen op bij sollicitaties altijd naar de originele diploma's en registraties te vragen. "Ga niet akkoord met kopieën", luidt het advies.