main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
17 juli 2020 — 16:13

Coronavirus zou ernstige hersenschade kunnen veroorzaken, zelfs met milde symptomen

Volgens Britse neurologen kan COVD-19 ernstige schade aan de hersenen en het centraal zenuwstelsel toebrengen. Deze schade kan leiden tot een psychose, verlamming en beroertes. Vaak wordt dit te laat ontdekt.

Veel tekenen wijzen erop dat het coronavirus niet alleen de longen en luchtwegen aantast. Ook andere organen zouden er niet zonder slag of stoot vanaf komen. Zo zou het virus in sommige gevallen ook het hart, de bloedvaten, zenuwen, nieren en de huid ernstig aantasten.

Deze bevindingen publiceerden neurologen van het University College London (UCL) in het tijdschrift ‘Brain‘. Volgens hun onderzoek kan COVID-19 zelfs ernstige hersenschade veroorzaken bij patiënten met milde symptomen.

Nog nooit eerder hebben wetenschappers een virus gezien dat de hersenen zo aanvalt als het coronavirus, stelt dr. Michael Zandi, hoofdonderzoeker van de studie. “We moeten waakzaam zijn en op deze complicaties letten bij mensen die COVID-19 hebben gehad”, zegt hij in een persbericht van de UCL.

Gezondheidsproblemen op lange termijn

De nu gepubliceerde gevallen bevestigen de vrees dat COVID-19 bij sommige patiënten gezondheidsproblemen op de lange termijn veroorzaakt. Veel patiënten blijven lang na hun herstel last hebben van ademhalingsproblemen en moeheid. Andere herstellende patiënten hebben last van gevoelloosheid, zwakte en geheugenproblemen.

Ook de Nederlandse Hersenstichting zegt een grote groep nieuwe hersenpatiënten te verwachten als gevolg van het coronavirus. Het virus zorgt volgens de stichting op verschillende manieren voor schade aan de hersenen. Ook zij pleiten voor meer onderzoek.

In de studie werden er 43 coronapatiënten onderzocht. Zij werden van april tot mei behandeld in het University College London Hospitals. De patiënten varieerden in leeftijd van 16 tot 85 jaar. Ook de symptomen die ze vertoonden varieerden van mild tot ernstig.

LEES OOK: Medicijn tegen hoge bloeddruk helpt mogelijk bij veelvoorkomend probleem ernstig zieke coronapatiënten

Bij tien patiënten was er sprake van ‘tijdelijke hersendisfunctie’. Twaalf gevallen hadden een hersenontsteking, acht gevallen een beroerte en bij nog eens acht gevallen was er sprake van een zenuwbeschadiging.

Dat deze gevolgen van het coronavirus nog niet eerder zijn vastgesteld, komt volgens Zandi omdat veel patiënten die in het ziekenhuis liggen vaak te ziek zijn om te worden onderzocht.

ADEM

De meeste patiënten met hersenontsteking werden gediagnosticeerd met een specifieke, zeldzame en soms dodelijke aandoening die bekend staat als Acute Demyeliniserende Encephalomyelitis (ADEM). Vóór de pandemie zou het onderzoeksteam in Londen ongeveer één ADEM-patiënt per maand zien, tijdens de onderzoeksperiode is dat aantal gestegen tot minimaal één per week. “Biologisch gezien heeft ADEM overeenkomsten met MS, maar het is eerder een eenmalige aanval. Sommige patiënten kampen met langdurige beperkingen, anderen herstellen goed,” legt de wetenschapper uit.

In de studie zijn ook verhalen te lezen van de ervaringen van individuen. Zo begon een 55-jarige vrouw zich, nadat ze ontslagen werd uit het ziekenhuis, vreemd te gedragen. Ze deed haar jas meerdere keren achter elkaar aan en uit en begon tijdens een hallucinatie leeuwen en apen in haar huis te zien.

Andere patiënten rapporteerden gevoelloosheid in hun ledematen of gezicht, dubbelzien en desoriëntatie.

Spaanse griep

Bij de Spaanse griep, die in 1918 woedde, waren er vergelijkbare symptomen bij degenen die herstelden van de ziekte. Als gevolg daarvan zouden er zo’n miljoen mensen hersenschade opgelopen hebben. “We hopen natuurlijk dat dit niet zal gebeuren, maar als je zo’n grote pandemie hebt die zo’n groot deel van de bevolking treft, moeten we waakzaam zijn”, aldus Zandi.

Immuunreactie

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, SARS-CoV-2, werd bij geen van de geteste patiënten aangetroffen in het hersenvocht van de hersenen zelf. Dat betekent waarschijnlijk dat het virus zélf de hersenen niet direct heeft aangevallen. Bij een aantal patiënten vonden de onderzoekers aanwijzingen dat de hersenontstekingen waarschijnlijk veroorzaakt werd door een immuunreactie. Dat suggereert dat de veroorzaakte hersenschade mogelijk komt door hoe ons afweersysteem reageert op het virus.

Vooralsnog gaat het om een klein percentage dat neurologische schade heeft opgelopen. De onderzoekers benadrukken dat er verder onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de hersenen gedaan zal moeten worden om dit nog beter in beeld te brengen.

LEES OOK: Helft coronapatiënten op ic’s krijgt tromboseverschijnselen: ‘Ook mensen met vrij forse antistoffen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert rond: ouders melden zich bij advocaat

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer