Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De corona-app is vanaf 1 september voor iedereen (vrijwillig) te gebruiken

Redactie

De corona-app moet op 1 september worden gelanceerd. Dat blijkt uit een document dat het ministerie voor Volksgezondheid donderdag heeft gepubliceerd. De app draagt de naam 'CoronaMelder' en moet helpen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. "Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter", aldus minister Hugo de Jonge.

Het gebruik van de app is vrijwillig. Ook mag niemand gedwongen worden om de app te installeren. "Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras", schrijft het ministerie.

CoronaMelder

De CoronaMelder gaat mensen waarschuwen wanneer zij risico hebben gelopen op een besmetting met het virus. Als zij vijftien minuten of langer in de buurt zijn geweest van een bevestigde besmette patiënt, krijgen ze dit te horen. Wanneer je besmet bent met het coronavirus en anderen in de app wilt waarschuwen, moet de GGD zo'n melding goedkeuren.

De Autoriteit Persoonsgegevens moet nog een oordeel over de privacyrisico's geven. Daarvoor heeft de toezichthouder nog enkele weken nodig. Ook moeten de GGD's nog voorbereid worden op wat de introductie van de app voor hen gaat betekenen, en het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Gaat het helpen?

Het is de vraag of de app daadwerkelijk gaat helpen om de epidemie te bestrijden. Deskundigen beklemtonen dat het belangrijk is dat, als je zo'n waarschuwing krijgt, je je vervolgens direct kunt laten testen. Op dit moment kan dat nog niet. Alleen met klachten kun je bij de GGD terecht. Het RIVM doet momenteel wel onderzoek naar een mogelijke verruiming van dit beleid.

De komende tijd wordt de corona-app getest, onder meer in Twente en Rotterdam-Rijnmond. Daar is de app vanaf 17 augustus al in de appstores te verkrijgen.

LEES OOK: Nederland deelnemer aan EU-proef met corona-apps om verspreiding virus tegen te gaan


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau