De 37-jarige Danny S. moet anderhalf jaar de cel omdat hij twee jaar geleden iemand doodreed bij het Pinkpopterrein in Landgraaf, vindt het Openbaar Ministerie (OM). De man uit Heerlen zou ook vijf jaar geen auto meer mogen rijden.

Danny S. wordt ervan verdacht op 18 juni 2018 door onvoorzichtig of onoplettend rijgedrag op een weg voor een camping op het Pinkpopterrein een man te hebben doodgereden. Een vrouw en twee mannen raakten toen zwaargewond. Zij hebben blijvend letsel overgehouden aan het drama.

‘Langdurig niet opgelet’

De slachtoffers zaten op de Mensheggerweg na te praten over hun bezoek aan Pinkpop toen ze werden overreden door het bestelbusje waarin de Heerlenaar reed. Danny reed door maar meldde zich later bij de politie. Volgens de Heerlenaar heeft hij de groep nooit gezien. Ook niet toen hij eerder al in tegengestelde richting over de weg reed.

LEES OOK: Busje rijdt in op bezoekers Pinkpop: één dode, bestuurder van busje doorgereden

Volgens het OM heeft Danny S. als bestuurder van de bestelbus langdurig niet opgelet, zodat hij de groep festivalgangers op de weg niet heeft zien zitten. Het OM stelde dat hij als bestuurder van de auto had moeten weten dat tijdens en vlak na Pinkpop veel mensen op de weg rond het festivalterrein lopen en zitten. Temeer omdat hijzelf tot middernacht Pinkpop bezocht had, en daar enkele pilsjes had gedronken.

‘Aanwijzingen dat Danny zijn telefoon gebruikte’

Het OM gelooft Danny niet als hij zegt dat hij de toegangscode van zijn mobieltje sinds het ongeval vergeten heeft. Hierdoor kan de politie niet zien of hij tijdens de dodelijke rit zijn telefoon gebruikte. Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat de Heerlenaar de groep niet zag omdat hij aan het appen of bellen was. Maar dat kan niet bewezen worden.

Danny S. moet overigens nog een werkstraf van 100 uur uitvoeren na een eerdere, niet nader genoemde veroordeling.

LEES OOK: Pinkpopchauffeur S. zag slachtoffers pas toen hij ze aanreed

‘In paniek doorgereden’

De raadsman vroeg om vrijlating van Danny S. Hij reed niet te hard en hij heeft de mensen niet zien zitten. Volgens de raadsman was Danny niet afgeleid door zijn telefoon. Bovendien was het met al die mensen op de weg niet de vraag of, maar wanneer een aanrijding zou plaatsvinden, aldus de verdediging.

Pinkpop en politie hadden de mensen van de straat moeten halen, aldus de raadsman. Ook had Danny S. zich vrijwillig bij de politie gemeld na eerst in paniek te zijn doorgereden. De uitspraak is op 29 juli.

LEES OOK: OM vervolgt chauffeur voor dodelijk ongeluk op Pinkpop-terrein