main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 9 juli 2020 — 12:18

Ruim 15.000 coronaboetes opgelegd sinds de uitbraak van het virus

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het OM al 15.530 coronaboetes opgelegd. De boetes werden voornamelijk uitgeschreven aan mensen die onvoldoende afstand hielden. Daarnaast heeft het OM 294 coronagerelateerde misdrijfzaken onder zijn hoede.

Bij die misdrijfzaken gaat het bijvoorbeeld om mensen die hoesten of spugen richting agenten of ziekenhuismedewerkers, die daarbij ook nog eens beweren dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Boetes voor het overtreden van de coronaregels door meerderjarigen bedragen 390 euro.

Politieagenten zijn de voornaamste slachtoffers van deze misdrijfzaken, namelijk in 94 gevallen. Het gaat hier om cijfers van het OM tot 28 juni. In 55 zaken gaat het vooral om boa’s en zorgpersoneel. Er zijn negen zaken in behandeling door het OM waarin ov-medewerkers aangifte hebben gedaan.

In de meeste gevallen gaat het om bedreiging, maar in dertig zaken gaat het ook daadwerkelijk om geweld.

220 verdachten gedagvaard

In de 294 misdrijfzaken zijn 220 verdachten gedagvaard. Dat betekent dat ze voor de rechter moeten verschijnen. Elf verdachten hebben een strafbeschikking van het OM gekregen, bijvoorbeeld een boete of een taakstraf. Tot nu tot zijn 34 zaken geseponeerd, meestal omdat er niet genoeg bewijs is. In 28 zaken moet het OM nog een beslissing nemen.

Het OM ontving 22.820 processen-verbaal van politieagenten of boa’s waarvan er 15.530 leidden tot een coronaboete. Een deel moet nog worden beoordeeld, een ander deel is teruggestuurd naar de politie of boa met het verzoek het proces-verbaal aan te vullen.

In 3014 gevallen zijn mensen het niet eens met de opgelegde coronaboetes. Daar kijkt de officier van justitie opnieuw naar om te kiezen welke zaken aan de kantonrechter worden voorgelegd.

HALT

Tot 28 juni zijn 842 jongeren doorverwezen naar HALT. Daar kunnen ze heen als ze de geldboete van 95 euro, die voor kinderen onder de 18 geldt, niet willen betalen. Bij de HALT-afdoening wordt nog eens beklemtoont wat het nut en de noodzaak is van de noodverordening en waarom het zo belangrijk is dat de jongere zich eraan houdt. Als ze dan vervolgens weer in de fout gaan krijgen ze alsnog een boete opgelegd.

LEES OOK: Boa’s deelden nog geen enkele coronaboete uit aan horeca

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier