main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 26 juni 2020 — 10:21

Boa’s deelden nog geen enkele boete uit aan horeca

Boa’s hebben nog geen enkele boete uitgedeeld aan horecaondernemers, ondanks dat gemeenten merken dat gasten geen 1,5 meter afstand houden. Dat blijkt uit een steekproef van het AD. Wel zijn er door de buitengewoon opsporingsambtenaren al 141 waarschuwingen uitgedeeld in de 56 gemeenten waar de steekproef is gedaan.

Sinds de heropening van de terrassen op 1 juni moeten cafés en restaurants zich aan strikte coronaregels houden. Bezoekers moeten onderling 1,5 meter afstand bewaren, tenzij ze tot één huishouden behoren. Gasten moeten zowel binnen als buiten een zitplaats hebben en voor binnen zitten is reserveren verplicht.

Aanspreken, waarschuwen, dan beboeten

Volgens Paul Depla, burgemeester van Breda, krijg je weerstand als je horecaondernemers direct beboet. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De bezoekers zijn als eerste verantwoordelijk om te zorgen dat ze zich netjes gedragen. Vervolgens heb je het horecapersoneel die de mensen aan moeten spreken. Wij ondersteunen daarna en dat doen we altijd op de manier: eerst aanspreken, waarschuwen en dan pas beboeten, omdat we weten dat heel veel mensen die coronaregels willen volgen. Aan het einde van een kroegenavond gaat het natuurlijk net iets anders. Als je dan gelijk gaat bekeuren dan weet je één ding zeker: dan krijg je alleen maar weerstand. Dan help je niet datgene waar het voor bedoelt is, begrip hebben voor de maatregelen en zorgen dat iedereen zich inzet om het coronavirus niet verder te verspreiden.”

Over het aantal boetes dat is uitgedeeld door de politie is nog niets te zeggen: hier zijn nog geen cijfers over bekend. Op Stratumseind in Eindhoven sloten ondernemers eerder de deuren omdat ze bang waren voor een boete van 4000 euro.

LEES OOK: Frustratie bij horecaondernemers groeit: ‘Dit gaat gewoon niet meer’

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier