main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën)
Goedemorgen Nederland - 7 juli 2020 — 10:00

‘Belastingdienst bestempelde tienduizenden mensen als fraudeur bij inkomstenbelasting’

De toeslagenaffaire blijkt niet op zichzelf te staan: ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers de afgelopen jaren zelf aantonen geen fraudeur te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De Belastingdienst zou tienduizenden mensen als fraudeur hebben bestempeld. 18.000 mensen liggen nog altijd onder een vergrootglas.

De mensen die als fraudeur bestempeld werden, kregen te maken met forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten toch werden afgewezen. Daarnaast kregen zij een vinkje achter hun naam waardoor zij nog jaren werden geconfronteerd met extra controle en toezicht.

Het onderzoek werd gedaan op basis van interne vertrouwelijke documenten, vrijgegeven stukken en op basis van gesprekken met (ex-)ambtenaren en burgers die jaren met de fiscus overhoop lagen of nog steeds liggen.

Project 1043

Onder de landelijke codenaam ‘project 1043’ wilde de Belastingdienst vanaf 2012 ‘systeemfraude’ in de inkomstenbelasting tegengaan. Dit deden zij door burgers eruit te pikken die hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening als aftrekpost opvoerden. Soms werden zij in fraudeonderzoeken betrokken omdat de fiscus hun belastingadviseur bestempelde als ‘facilitator’ van fraude, als iemand die – mogelijk – misbruik organiseerde, schrijft RTL Nieuws. Bekend is dat 150 tot 200 belastingadviseurs als mogelijke ‘facilitator’ zijn bestempeld door het omstreden Combiteam Aanpak Facilitators (CAF). Deze facilitators hadden gezamenlijk zo’n 150.000 klanten. Allen kregen te maken met de harde fraudeaanpak van de fiscus.

LEES OOK: Slachtoffer toeslagenaffaire doet aangifte tegen Belastingdienst: ‘Mijn leven kapotgemaakt’

Tussen 2012 en 2018 werden ruim 110.000 aangiften inkomstenbelasting geselecteerd onder de codenaam ‘1043’, melden de twee media op basis van vertrouwelijke gegevens van de Belastingdienst. Wat het bewijs was in deze dossiers voor mogelijke fraude is onduidelijk.

‘Medewerkers kregen instructie mensen niet te informeren’

De personen achter deze aangiften kregen niet te horen dat ze betrokken waren in een fraudeonderzoek. Medewerkers van de belastingtelefoon kregen instructies om mensen hier niet over te informeren als ze belden over het uitblijven van een reactie op hun aangifte of vragen hadden over waarom hun aftrekposten afgewezen werden. Bij de toeslagenaffaire kregen de medewerkers ook instructies om de gedupeerde ouders niets te vertellen over de fraudeonderzoeken.

Aftrekposten werden standaard afgewezen en bewijzen dat ze wel klopten werden vaak niet geaccepteerd. Zo wees de Belastingdienst bijvoorbeeld doktersverklaringen af bij aftrek van zorgkosten. Ook in project 1043 verdwenen regelmatig bewijsstukken die burgers opstuurden. Wat dan wel nodig was om aftrekposten te kunnen aantonen, werd vaak niet gezegd.

‘Dit is heel ernstig’

“Dit is heel ernstig”, reageert CDA’er Pieter Omtzigt op Twitter. Hij en Renske Leijten van de SP houden zich al lange tijd bezig met de toeslagenfraude. Omtzigt zegt dat ze “al maanden” aan het kabinet vragen of er fraudejachten waren buiten de toeslagen. “Het antwoord is dus ja en waarschijnlijk behoorlijk grootschalig.”

Al maanden vragen Kamerleden om opheldering over project 1043. Tot nog toe kregen zij geen enkele informatie. In Den Haag wordt dit project ‘explosief’ genoemd. In de top van de Belastingdienst wordt gevreesd dat de toeslagenaffaire overslaat naar de gehele fiscus en ook andere burgers compensatie gaan eisen wegens het ‘vooringenomen handelen’ van de dienst. Ook bestaat de angst dat burgers massaal dossiers gaan opvragen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën kan inhoudelijk niet ingaan op de beweringen. “We zijn het aan het uitzoeken”, zegt hij tegen het ANP. Volgens hem gaat er vrijdag een brief naar de Tweede Kamer. Of alles dan uitgezocht is kan hij niet beloven.

LEES OOK: Belastingdienst maakte zich jarenlang schuldig aan etnisch profileren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer