main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën)
Goedemorgen Nederland - 7 juli 2020 — 10:00

‘Belastingdienst bestempelde tienduizenden mensen als fraudeur bij inkomstenbelasting’

De toeslagenaffaire blijkt niet op zichzelf te staan: ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers de afgelopen jaren zelf aantonen geen fraudeur te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De Belastingdienst zou tienduizenden mensen als fraudeur hebben bestempeld. 18.000 mensen liggen nog altijd onder een vergrootglas.

De mensen die als fraudeur bestempeld werden, kregen te maken met forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten toch werden afgewezen. Daarnaast kregen zij een vinkje achter hun naam waardoor zij nog jaren werden geconfronteerd met extra controle en toezicht.

Het onderzoek werd gedaan op basis van interne vertrouwelijke documenten, vrijgegeven stukken en op basis van gesprekken met (ex-)ambtenaren en burgers die jaren met de fiscus overhoop lagen of nog steeds liggen.

Project 1043

Onder de landelijke codenaam ‘project 1043’ wilde de Belastingdienst vanaf 2012 ‘systeemfraude’ in de inkomstenbelasting tegengaan. Dit deden zij door burgers eruit te pikken die hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening als aftrekpost opvoerden. Soms werden zij in fraudeonderzoeken betrokken omdat de fiscus hun belastingadviseur bestempelde als ‘facilitator’ van fraude, als iemand die – mogelijk – misbruik organiseerde, schrijft RTL Nieuws. Bekend is dat 150 tot 200 belastingadviseurs als mogelijke ‘facilitator’ zijn bestempeld door het omstreden Combiteam Aanpak Facilitators (CAF). Deze facilitators hadden gezamenlijk zo’n 150.000 klanten. Allen kregen te maken met de harde fraudeaanpak van de fiscus.

LEES OOK: Slachtoffer toeslagenaffaire doet aangifte tegen Belastingdienst: ‘Mijn leven kapotgemaakt’

Tussen 2012 en 2018 werden ruim 110.000 aangiften inkomstenbelasting geselecteerd onder de codenaam ‘1043’, melden de twee media op basis van vertrouwelijke gegevens van de Belastingdienst. Wat het bewijs was in deze dossiers voor mogelijke fraude is onduidelijk.

‘Medewerkers kregen instructie mensen niet te informeren’

De personen achter deze aangiften kregen niet te horen dat ze betrokken waren in een fraudeonderzoek. Medewerkers van de belastingtelefoon kregen instructies om mensen hier niet over te informeren als ze belden over het uitblijven van een reactie op hun aangifte of vragen hadden over waarom hun aftrekposten afgewezen werden. Bij de toeslagenaffaire kregen de medewerkers ook instructies om de gedupeerde ouders niets te vertellen over de fraudeonderzoeken.

Aftrekposten werden standaard afgewezen en bewijzen dat ze wel klopten werden vaak niet geaccepteerd. Zo wees de Belastingdienst bijvoorbeeld doktersverklaringen af bij aftrek van zorgkosten. Ook in project 1043 verdwenen regelmatig bewijsstukken die burgers opstuurden. Wat dan wel nodig was om aftrekposten te kunnen aantonen, werd vaak niet gezegd.

‘Dit is heel ernstig’

“Dit is heel ernstig”, reageert CDA’er Pieter Omtzigt op Twitter. Hij en Renske Leijten van de SP houden zich al lange tijd bezig met de toeslagenfraude. Omtzigt zegt dat ze “al maanden” aan het kabinet vragen of er fraudejachten waren buiten de toeslagen. “Het antwoord is dus ja en waarschijnlijk behoorlijk grootschalig.”

Al maanden vragen Kamerleden om opheldering over project 1043. Tot nog toe kregen zij geen enkele informatie. In Den Haag wordt dit project ‘explosief’ genoemd. In de top van de Belastingdienst wordt gevreesd dat de toeslagenaffaire overslaat naar de gehele fiscus en ook andere burgers compensatie gaan eisen wegens het ‘vooringenomen handelen’ van de dienst. Ook bestaat de angst dat burgers massaal dossiers gaan opvragen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën kan inhoudelijk niet ingaan op de beweringen. “We zijn het aan het uitzoeken”, zegt hij tegen het ANP. Volgens hem gaat er vrijdag een brief naar de Tweede Kamer. Of alles dan uitgezocht is kan hij niet beloven.

LEES OOK: Belastingdienst maakte zich jarenlang schuldig aan etnisch profileren

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in twee weken met 90 procent gestegen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 150 mensen vanwege het coronavirus, het hoogste aantal sinds 2 juli. Deze stijging volgt op de snelle toename van het aantal nieuwe…

Lees meer

Jongerencamping Terschelling dicht na coronabesmettingen: ‘Dit was kwestie van tijd’

Jongerencamping Appelhof op Terschelling gaat dicht vanwege een aantal coronabesmettingen onder bezoekers. Bij zeker twee jongeren die de camping bezochten is het virus vastgesteld, zo…

Lees meer

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Werkgevers moeten werknemers kunnen verplichten zich te laten testen’

Werknemers die in contact zijn gekomen met iemand die het coronavirus onder de leden heeft, moeten zich verplicht meteen laten testen. Als dan uit de…

Lees meer

WNL Terugblik: ‘Alle cabaretiers die in grote zalen spelen zijn inmiddels miljonair’

Alle cabaretiers die in grote zalen spelen, zijn inmiddels miljonair. Dat zegt Guido Weijers in het WNL-programma Stand van Nederland. “Als de Peter Pannekoeks, Theo…

Lees meer

Auto rijdt terras op in Den Haag, twee lichtgewonden

In Den Haag is er vanochtend een auto een terras op gereden. Daar zaten op dat moment enkele gasten. Voor zover bekend zijn er twee…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Rechercheur ziet telkens dezelfde jonge zakkenrollers

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd…

Lees meer

ABN AMRO schrapt honderden banen bij zakenbank

ABN AMRO trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa. Daarmee schrapt het financiële concern 800 van de ongeveer 2500 banen bij…

Lees meer

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van Zwarte Piet

Foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en…

Lees meer

Bijna 800 nieuwe coronagevallen in de afgelopen 24 uur

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend is het aantal coronapatiënten met 779 gestegen. Dat is de grootste toename in een dag sinds 24 april. Mede daardoor kwam…

Lees meer

Burgemeester Den Haag eerder terug van vakantie na steekpartij Scheveningen

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is eerder dan gepland van vakantie teruggekomen. Dat laat hij weten in een verklaring op de website van de…

Lees meer

Werkgevers ontvangen meer dan 1,3 miljard euro aan loonsubsidie

Er is al ruim 1,3 miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de nieuwe regeling voor loonsubsidie. Het loket voor de…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier