Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Steeds vaker demonstraties in Nederland: neemt de kracht van protesteren af?

Peter Visser

Columnist en rechtsgeleerde Afshin Ellian is bang dat door de vele protesten in Nederland de sympathie van het volk voor de demonstranten verloren gaat, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Op het Mediapark in Hilversum staan vrijdagochtend kermisexploitanten actie te voeren. Volgens een politiewoordvoerder staan er twintig tot 25 voertuigen, die niets blokkeren.

De laatste tijd lijkt het aantal demonstraties flink toegenomen. Zo kwamen tot vannacht boeren in het land in opstand tegen een verplicht koeiendieet. De actiegroep Nederland in Opstand wil morgen demonstreren op het Jaarbeursplein in Utrecht tegen coronamaatregelen, ondanks dat de gemeente de demonstratie heeft verboden. Daarnaast waren er de afgelopen weken door heel het land anti-racismedemonstraties en waren er voor de coronacrisis regelmatig boerenprotesten en klimaatdemonstraties.

De kermisexploitanten voeren vandaag actie omdat ze bijna nergens open mogen vanwege de coronamaatregelen. Een politiewoordvoerder spreekt van een groepje vrachtwagens op het Mediapark. Volgens kermisexploitant Frans Stuy gaat door corona negentig procent van de kermissen niet door, zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Elke dag worden er vijfentwintig kermissen afgezegd door heel Nederland. We kunnen niet open omdat de burgemeesters zeggen dat er niet genoeg politie is en er niet genoeg boa's zijn." Kermisexploitanten willen meer financiële steun.

Steeds meer demonstraties: 'oppassen dat sympathie niet verloren gaat'

Ondanks het toenemende aantal protesten de laatste maanden, heeft Nederland volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian geen demonstratiecultuur. "Niet als je het vergelijkt met Frankrijk en een aantal andere landen niet", zegt hij. "Maar het gaat nu om verschillende vraagstukken. Boeren hadden al voor corona problemen met stikstofwetgeving en een aantal andere zaken, zoals klimaatmaatregelen. Anderen hebben nu problemen met de maatregelen omtrent de coronacrisis."

Journalist van het Financieel Dagblad Anna Dijkman denkt dat de kracht van demonstreren verloren gaat. "De kracht van demonstreren neemt met al die protesten wel af, omdat het er zoveel zijn. Dan denk je: ze zijn er weer. Het wordt minder sterk als iedereen denkt dat dit de manier is."

Rechtsgeleerde Ellian is het "helemaal eens" met Dijkman. "Als je kijkt naar de sympathie aan het begin van het boerenprotest, was het enorm. Ook van mensen die geen boer zijn." Volgens Ellian is de sympathie inmiddels flink geslonken. "Groepen die protesteren moeten oppassen dat ze niet het credit verliezen bij grote delen van de bevolking."

Ellian begrijpt kermisexploitanten

Ellian begrijpt wel dat kermisexploitanten vandaag actie voeren. Volgens hem is een tekort aan politie "niet de juiste grondslag om deze mensen failliet te laten gaan. Dat kan geen reden zijn. Ik hoop dat gemeenten met ze in gesprek gaan om te kijken op welke creatieve wijze het mogelijk is om ze toch een vergunning te geven." Volgens hem moeten gemeenten en kermisexploitanten met elkaar in gesprek om een regeling te treffen.

LEES OOK: ‘Antiracisme-demonstraties moeten niet omslaan in haat tegenover Nederlandse cultuur’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau