main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 08:53

Steeds vaker demonstraties in Nederland: neemt de kracht van protesteren af?

Columnist en rechtsgeleerde Afshin Ellian is bang dat door de vele protesten in Nederland de sympathie van het volk voor de demonstranten verloren gaat, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Op het Mediapark in Hilversum staan vrijdagochtend kermisexploitanten actie te voeren. Volgens een politiewoordvoerder staan er twintig tot 25 voertuigen, die niets blokkeren.

De laatste tijd lijkt het aantal demonstraties flink toegenomen. Zo kwamen tot vannacht boeren in het land in opstand tegen een verplicht koeiendieet. De actiegroep Nederland in Opstand wil morgen demonstreren op het Jaarbeursplein in Utrecht tegen coronamaatregelen, ondanks dat de gemeente de demonstratie heeft verboden. Daarnaast waren er de afgelopen weken door heel het land anti-racismedemonstraties en waren er voor de coronacrisis regelmatig boerenprotesten en klimaatdemonstraties.

De kermisexploitanten voeren vandaag actie omdat ze bijna nergens open mogen vanwege de coronamaatregelen. Een politiewoordvoerder spreekt van een groepje vrachtwagens op het Mediapark. Volgens kermisexploitant Frans Stuy gaat door corona negentig procent van de kermissen niet door, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Elke dag worden er vijfentwintig kermissen afgezegd door heel Nederland. We kunnen niet open omdat de burgemeesters zeggen dat er niet genoeg politie is en er niet genoeg boa’s zijn.” Kermisexploitanten willen meer financiële steun.

Steeds meer demonstraties: ‘oppassen dat sympathie niet verloren gaat’

Ondanks het toenemende aantal protesten de laatste maanden, heeft Nederland volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian geen demonstratiecultuur. “Niet als je het vergelijkt met Frankrijk en een aantal andere landen niet”, zegt hij. “Maar het gaat nu om verschillende vraagstukken. Boeren hadden al voor corona problemen met stikstofwetgeving en een aantal andere zaken, zoals klimaatmaatregelen. Anderen hebben nu problemen met de maatregelen omtrent de coronacrisis.”

Journalist van het Financieel Dagblad Anna Dijkman denkt dat de kracht van demonstreren verloren gaat. “De kracht van demonstreren neemt met al die protesten wel af, omdat het er zoveel zijn. Dan denk je: ze zijn er weer. Het wordt minder sterk als iedereen denkt dat dit de manier is.”

Rechtsgeleerde Ellian is het “helemaal eens” met Dijkman. “Als je kijkt naar de sympathie aan het begin van het boerenprotest, was het enorm. Ook van mensen die geen boer zijn.” Volgens Ellian is de sympathie inmiddels flink geslonken. “Groepen die protesteren moeten oppassen dat ze niet het credit verliezen bij grote delen van de bevolking.”

Ellian begrijpt kermisexploitanten

Ellian begrijpt wel dat kermisexploitanten vandaag actie voeren. Volgens hem is een tekort aan politie “niet de juiste grondslag om deze mensen failliet te laten gaan. Dat kan geen reden zijn. Ik hoop dat gemeenten met ze in gesprek gaan om te kijken op welke creatieve wijze het mogelijk is om ze toch een vergunning te geven.” Volgens hem moeten gemeenten en kermisexploitanten met elkaar in gesprek om een regeling te treffen.

LEES OOK: ‘Antiracisme-demonstraties moeten niet omslaan in haat tegenover Nederlandse cultuur’

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug