main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 10:34

Meer afkeer tegen Black Lives Matter-beweging: ‘Debat uit sfeer extreemlinkse groepering halen’

Steeds meer bedrijven en organisaties keren zich tegen de Black Lives Matter-beweging. Ze vinden dat activisten de strijd tegen racisme misbruiken om hun ‘extreemlinkse agenda’ door te voeren. De BBC verbood bijvoorbeeld haar presentatoren om speldjes van BLM te dragen en ook de Britse voetbalwereld neemt steeds meer afstand van de groep.

Zo weigerde voormalig Manchester United-verdediger Patrice Evra dinsdag als analist bij Sky Sports om een BLM-speldje te dragen en in een statement liet de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, weten geen organisatie, groep of beweging te willen aanbevelen ‘die oproept tot geweld en illegale activiteiten goedkeurt’. Eerder werd de BLM-beweging volop gesteund door de Premier League. Zo droegen spelers bij de hervatting van de competitie een week geleden de tekst ‘Black Lives Matter’ op hun rug, in plaats van hun eigen naam.

Voetbaljournalist Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat sporters goed moeten nadenken over wie ze steunen en is blij met de recente ontwikkeling in de Engelse voetbalcompetitie. “Je hebt als sporter een voorbeeldfunctie en je kan laten zien wat je ergens van denkt. Maar je moet oppassen voor welke groep je wordt gebruikt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als er een extremistische groep is die het systeem wil omgooien, moet je je daar niet voor lenen.” Je moet “vanuit jezelf praten”, vindt hij.

BLM ‘extremistische groep’

Volgens rechtsgeleerde en columnist Afshin Ellian gebruikt Black Lives Matter een “handige naam”, omdat geen normaal mens tegen zwarte levens zou zijn en het daardoor lastig is om je uit te spreken tegen de groep. “Dat is meestal het geval met alle misdadige organisaties uit de geschiedenis. Die dragen een naam met vrijheid, democratie of volk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Ellian is BLM niet per se een misdadige maar wel een extremistische organisatie.  Zeker in de Verenigde Staten en in Engeland.” De discussie over racisme is heel belangrijk, beklemtoont hij, “maar het is een beetje ontspoort. Het begon met politiegeweld, wat een typisch Amerikaans fenomeen is en niet een Nederlands of bijvoorbeeld Duits fenomeen. Althans niet in de mate waarin het in Amerika voorkomt. Daarna ging het over in het racismedebat, dat is een heel belangrijk debat. Maar dat debat moet je uit de sfeer van die activistische extreemlinkse groepering halen en in een gewone rationale sfeer brengen van gesprekken.”

‘Geen institutioneel racisme in Nederland’

Ellian vindt dat er nu te vaak enkel anekdotes worden aangedragen in het debat. Hij wil “feiten zien” over racisme. Er zou nu een sfeer zijn in Nederland “alsof negentig procent een racist is. Dat is niet het geval. Niemand ontkent dat er geen racisme of discriminatie is.”

Ook vindt hij dat er moet worden opgepast met de term institutioneel racisme. Dat bestaat niet in Nederland, volgens Ellian. “Ik heb onderzoek gedaan naar apartheidregimes. Naar écht racisme. Het is echt heel misdadig wanneer racisme wordt geïnstitutionaliseerd. Ik heb zevenhonderd pagina’s geschreven en talloze rapporten gelezen. Dan vind ik het echt belachelijk als iemand wordt beledigd op straat en zegt dat we institutioneel racisme hebben in Nederland. Dat is een heel zwaar begrip.”

De discussie zou ook breder gevoerd moeten worden en richt zich nu te veel op racisme van witte Nederlanders. Ellian: “gisteren hoorde ik op Radio 1 Mischa Blok zeggen dat Aziaten in Nederland behoorlijk gediscrimineerd worden door mensen die een migratie-achtergrond hebben. Dan wil ik dat de discussie een beetje breder wordt. Ik wil weten hoe mensen uit de Turkse en uit de Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken.”

Journalist van het Financieel Dagblad is bang dat de discussie over racisme door BLM wordt gekaapt. “Maar het is toch belangrijk om de verhalen te horen van mensen, ook omdat zij het soms lastig vinden om zich uit te spreken. We zeggen al snel: nee, het is hier niet”, zegt ze. “Ik ben het ermee eens dat het belangrijk is dat we de verhalen moeten horen, maar ik heb het over de consequenties die je daaraan verbindt”, reageert Ellian. “Je moet uitkijken dat je woorden als institutioneel racisme gebruikt.”

Racisme-oorlog nog lang niet voorbij

Ellian heeft een sombere boodschap voor mensen die “denken dat de racisme-oorlog voorbij is”: dat gaat nooit gebeuren. “Die mensen moeten toch een keer naar de huisarts gaan. Bevolkingen zullen altijd met de bepaalde racistische gevoelens rondlopen. Wat samenlevingen wel zou moeten lukken is om ervoor te zorgen dat de staat niet gaat discrimineren en geen racistische wetten gaat invoeren.” En we moeten de bewustwording vergroten en in gesprek blijven, stelt de rechtsgeleerde.

LEES OOK: ‘Ik vrees dat organisaties juist minder divers worden door meldpunt racisme’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer