main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 10:34

Meer afkeer tegen Black Lives Matter-beweging: ‘Debat uit sfeer extreemlinkse groepering halen’

Steeds meer bedrijven en organisaties keren zich tegen de Black Lives Matter-beweging. Ze vinden dat activisten de strijd tegen racisme misbruiken om hun ‘extreemlinkse agenda’ door te voeren. De BBC verbood bijvoorbeeld haar presentatoren om speldjes van BLM te dragen en ook de Britse voetbalwereld neemt steeds meer afstand van de groep.

Zo weigerde voormalig Manchester United-verdediger Patrice Evra dinsdag als analist bij Sky Sports om een BLM-speldje te dragen en in een statement liet de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, weten geen organisatie, groep of beweging te willen aanbevelen ‘die oproept tot geweld en illegale activiteiten goedkeurt’. Eerder werd de BLM-beweging volop gesteund door de Premier League. Zo droegen spelers bij de hervatting van de competitie een week geleden de tekst ‘Black Lives Matter’ op hun rug, in plaats van hun eigen naam.

Voetbaljournalist Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat sporters goed moeten nadenken over wie ze steunen en is blij met de recente ontwikkeling in de Engelse voetbalcompetitie. “Je hebt als sporter een voorbeeldfunctie en je kan laten zien wat je ergens van denkt. Maar je moet oppassen voor welke groep je wordt gebruikt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als er een extremistische groep is die het systeem wil omgooien, moet je je daar niet voor lenen.” Je moet “vanuit jezelf praten”, vindt hij.

BLM ‘extremistische groep’

Volgens rechtsgeleerde en columnist Afshin Ellian gebruikt Black Lives Matter een “handige naam”, omdat geen normaal mens tegen zwarte levens zou zijn en het daardoor lastig is om je uit te spreken tegen de groep. “Dat is meestal het geval met alle misdadige organisaties uit de geschiedenis. Die dragen een naam met vrijheid, democratie of volk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Ellian is BLM niet per se een misdadige maar wel een extremistische organisatie.  Zeker in de Verenigde Staten en in Engeland.” De discussie over racisme is heel belangrijk, beklemtoont hij, “maar het is een beetje ontspoort. Het begon met politiegeweld, wat een typisch Amerikaans fenomeen is en niet een Nederlands of bijvoorbeeld Duits fenomeen. Althans niet in de mate waarin het in Amerika voorkomt. Daarna ging het over in het racismedebat, dat is een heel belangrijk debat. Maar dat debat moet je uit de sfeer van die activistische extreemlinkse groepering halen en in een gewone rationale sfeer brengen van gesprekken.”

‘Geen institutioneel racisme in Nederland’

Ellian vindt dat er nu te vaak enkel anekdotes worden aangedragen in het debat. Hij wil “feiten zien” over racisme. Er zou nu een sfeer zijn in Nederland “alsof negentig procent een racist is. Dat is niet het geval. Niemand ontkent dat er geen racisme of discriminatie is.”

Ook vindt hij dat er moet worden opgepast met de term institutioneel racisme. Dat bestaat niet in Nederland, volgens Ellian. “Ik heb onderzoek gedaan naar apartheidregimes. Naar écht racisme. Het is echt heel misdadig wanneer racisme wordt geïnstitutionaliseerd. Ik heb zevenhonderd pagina’s geschreven en talloze rapporten gelezen. Dan vind ik het echt belachelijk als iemand wordt beledigd op straat en zegt dat we institutioneel racisme hebben in Nederland. Dat is een heel zwaar begrip.”

De discussie zou ook breder gevoerd moeten worden en richt zich nu te veel op racisme van witte Nederlanders. Ellian: “gisteren hoorde ik op Radio 1 Mischa Blok zeggen dat Aziaten in Nederland behoorlijk gediscrimineerd worden door mensen die een migratie-achtergrond hebben. Dan wil ik dat de discussie een beetje breder wordt. Ik wil weten hoe mensen uit de Turkse en uit de Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken.”

Journalist van het Financieel Dagblad is bang dat de discussie over racisme door BLM wordt gekaapt. “Maar het is toch belangrijk om de verhalen te horen van mensen, ook omdat zij het soms lastig vinden om zich uit te spreken. We zeggen al snel: nee, het is hier niet”, zegt ze. “Ik ben het ermee eens dat het belangrijk is dat we de verhalen moeten horen, maar ik heb het over de consequenties die je daaraan verbindt”, reageert Ellian. “Je moet uitkijken dat je woorden als institutioneel racisme gebruikt.”

Racisme-oorlog nog lang niet voorbij

Ellian heeft een sombere boodschap voor mensen die “denken dat de racisme-oorlog voorbij is”: dat gaat nooit gebeuren. “Die mensen moeten toch een keer naar de huisarts gaan. Bevolkingen zullen altijd met de bepaalde racistische gevoelens rondlopen. Wat samenlevingen wel zou moeten lukken is om ervoor te zorgen dat de staat niet gaat discrimineren en geen racistische wetten gaat invoeren.” En we moeten de bewustwording vergroten en in gesprek blijven, stelt de rechtsgeleerde.

LEES OOK: ‘Ik vrees dat organisaties juist minder divers worden door meldpunt racisme’

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

2020 nu al in top 10 droogste jaren ooit

Het neerslagtekort van 2020 staat maandag op 243 millimeter. Daarmee komt 2020 nu al in de top 10 van droogste jaren ooit. Dat meldt Weer.nl….

Lees meer

Minister Cora van Nieuwenhuizen waarschuwt voor waterverspilling

Nederlanders, verspil geen water tijdens deze hittegolf. Dat is de oproep die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat doet. “Denk na als je…

Lees meer

Exceptioneel jaar voor fietsbranche, omzetten stijgen flink

Door de komst van het coronavirus en de daaropvolgende lockdown leek het een moeilijk jaar te worden voor de fietsbranche. Maar nu zijn de fietsen…

Lees meer

Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli

Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute…

Lees meer

630 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur

Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april, zo komt…

Lees meer

Agent krijgt vuistslag tegen hoofd van 18-jarige nadat aanhouding bij zwembad escaleert

Een 18-jarige jongen uit Eefde is zondag opgepakt omdat hij bij een openluchtzwembad in Almen, Gelderland, een vuistslag gaf tegen het hoofd van een agent….

Lees meer

Twee arrestaties wegens mishandelen vrouwen azc Gilze

Twee mensen in het Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze zijn opgepakt vanwege de zware mishandeling van twee vrouwen in het azc. De politie meldt op de…

Lees meer

Oproep om te demonstreren in Amsterdam voor ‘gerechtigheid voor Bas’

Op sociale media wordt opgeroepen om aankomend weekend te demonstreren tegen het geweld waardoor de 24-jarige Bas afgelopen weekend overleed. De onschuldige man werd neergeschoten…

Lees meer

Waterbedrijven bezorgd over “extreem grote drinkwatervraag”

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder…

Lees meer

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Zo werd de beruchte Quote 500-bende opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier