main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 10:34

Meer afkeer tegen Black Lives Matter-beweging: ‘Debat uit sfeer extreemlinkse groepering halen’

Steeds meer bedrijven en organisaties keren zich tegen de Black Lives Matter-beweging. Ze vinden dat activisten de strijd tegen racisme misbruiken om hun ‘extreemlinkse agenda’ door te voeren. De BBC verbood bijvoorbeeld haar presentatoren om speldjes van BLM te dragen en ook de Britse voetbalwereld neemt steeds meer afstand van de groep.

Zo weigerde voormalig Manchester United-verdediger Patrice Evra dinsdag als analist bij Sky Sports om een BLM-speldje te dragen en in een statement liet de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, weten geen organisatie, groep of beweging te willen aanbevelen ‘die oproept tot geweld en illegale activiteiten goedkeurt’. Eerder werd de BLM-beweging volop gesteund door de Premier League. Zo droegen spelers bij de hervatting van de competitie een week geleden de tekst ‘Black Lives Matter’ op hun rug, in plaats van hun eigen naam.

Voetbaljournalist Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat sporters goed moeten nadenken over wie ze steunen en is blij met de recente ontwikkeling in de Engelse voetbalcompetitie. “Je hebt als sporter een voorbeeldfunctie en je kan laten zien wat je ergens van denkt. Maar je moet oppassen voor welke groep je wordt gebruikt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als er een extremistische groep is die het systeem wil omgooien, moet je je daar niet voor lenen.” Je moet “vanuit jezelf praten”, vindt hij.

BLM ‘extremistische groep’

Volgens rechtsgeleerde en columnist Afshin Ellian gebruikt Black Lives Matter een “handige naam”, omdat geen normaal mens tegen zwarte levens zou zijn en het daardoor lastig is om je uit te spreken tegen de groep. “Dat is meestal het geval met alle misdadige organisaties uit de geschiedenis. Die dragen een naam met vrijheid, democratie of volk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Ellian is BLM niet per se een misdadige maar wel een extremistische organisatie.  Zeker in de Verenigde Staten en in Engeland.” De discussie over racisme is heel belangrijk, beklemtoont hij, “maar het is een beetje ontspoort. Het begon met politiegeweld, wat een typisch Amerikaans fenomeen is en niet een Nederlands of bijvoorbeeld Duits fenomeen. Althans niet in de mate waarin het in Amerika voorkomt. Daarna ging het over in het racismedebat, dat is een heel belangrijk debat. Maar dat debat moet je uit de sfeer van die activistische extreemlinkse groepering halen en in een gewone rationale sfeer brengen van gesprekken.”

‘Geen institutioneel racisme in Nederland’

Ellian vindt dat er nu te vaak enkel anekdotes worden aangedragen in het debat. Hij wil “feiten zien” over racisme. Er zou nu een sfeer zijn in Nederland “alsof negentig procent een racist is. Dat is niet het geval. Niemand ontkent dat er geen racisme of discriminatie is.”

Ook vindt hij dat er moet worden opgepast met de term institutioneel racisme. Dat bestaat niet in Nederland, volgens Ellian. “Ik heb onderzoek gedaan naar apartheidregimes. Naar écht racisme. Het is echt heel misdadig wanneer racisme wordt geïnstitutionaliseerd. Ik heb zevenhonderd pagina’s geschreven en talloze rapporten gelezen. Dan vind ik het echt belachelijk als iemand wordt beledigd op straat en zegt dat we institutioneel racisme hebben in Nederland. Dat is een heel zwaar begrip.”

De discussie zou ook breder gevoerd moeten worden en richt zich nu te veel op racisme van witte Nederlanders. Ellian: “gisteren hoorde ik op Radio 1 Mischa Blok zeggen dat Aziaten in Nederland behoorlijk gediscrimineerd worden door mensen die een migratie-achtergrond hebben. Dan wil ik dat de discussie een beetje breder wordt. Ik wil weten hoe mensen uit de Turkse en uit de Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken.”

Journalist van het Financieel Dagblad is bang dat de discussie over racisme door BLM wordt gekaapt. “Maar het is toch belangrijk om de verhalen te horen van mensen, ook omdat zij het soms lastig vinden om zich uit te spreken. We zeggen al snel: nee, het is hier niet”, zegt ze. “Ik ben het ermee eens dat het belangrijk is dat we de verhalen moeten horen, maar ik heb het over de consequenties die je daaraan verbindt”, reageert Ellian. “Je moet uitkijken dat je woorden als institutioneel racisme gebruikt.”

Racisme-oorlog nog lang niet voorbij

Ellian heeft een sombere boodschap voor mensen die “denken dat de racisme-oorlog voorbij is”: dat gaat nooit gebeuren. “Die mensen moeten toch een keer naar de huisarts gaan. Bevolkingen zullen altijd met de bepaalde racistische gevoelens rondlopen. Wat samenlevingen wel zou moeten lukken is om ervoor te zorgen dat de staat niet gaat discrimineren en geen racistische wetten gaat invoeren.” En we moeten de bewustwording vergroten en in gesprek blijven, stelt de rechtsgeleerde.

LEES OOK: ‘Ik vrees dat organisaties juist minder divers worden door meldpunt racisme’

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier