main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 10:34

Meer afkeer tegen Black Lives Matter-beweging: ‘Debat uit sfeer extreemlinkse groepering halen’

Steeds meer bedrijven en organisaties keren zich tegen de Black Lives Matter-beweging. Ze vinden dat activisten de strijd tegen racisme misbruiken om hun ‘extreemlinkse agenda’ door te voeren. De BBC verbood bijvoorbeeld haar presentatoren om speldjes van BLM te dragen en ook de Britse voetbalwereld neemt steeds meer afstand van de groep.

Zo weigerde voormalig Manchester United-verdediger Patrice Evra dinsdag als analist bij Sky Sports om een BLM-speldje te dragen en in een statement liet de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, weten geen organisatie, groep of beweging te willen aanbevelen ‘die oproept tot geweld en illegale activiteiten goedkeurt’. Eerder werd de BLM-beweging volop gesteund door de Premier League. Zo droegen spelers bij de hervatting van de competitie een week geleden de tekst ‘Black Lives Matter’ op hun rug, in plaats van hun eigen naam.

Voetbaljournalist Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat sporters goed moeten nadenken over wie ze steunen en is blij met de recente ontwikkeling in de Engelse voetbalcompetitie. “Je hebt als sporter een voorbeeldfunctie en je kan laten zien wat je ergens van denkt. Maar je moet oppassen voor welke groep je wordt gebruikt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als er een extremistische groep is die het systeem wil omgooien, moet je je daar niet voor lenen.” Je moet “vanuit jezelf praten”, vindt hij.

BLM ‘extremistische groep’

Volgens rechtsgeleerde en columnist Afshin Ellian gebruikt Black Lives Matter een “handige naam”, omdat geen normaal mens tegen zwarte levens zou zijn en het daardoor lastig is om je uit te spreken tegen de groep. “Dat is meestal het geval met alle misdadige organisaties uit de geschiedenis. Die dragen een naam met vrijheid, democratie of volk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Ellian is BLM niet per se een misdadige maar wel een extremistische organisatie.  Zeker in de Verenigde Staten en in Engeland.” De discussie over racisme is heel belangrijk, beklemtoont hij, “maar het is een beetje ontspoort. Het begon met politiegeweld, wat een typisch Amerikaans fenomeen is en niet een Nederlands of bijvoorbeeld Duits fenomeen. Althans niet in de mate waarin het in Amerika voorkomt. Daarna ging het over in het racismedebat, dat is een heel belangrijk debat. Maar dat debat moet je uit de sfeer van die activistische extreemlinkse groepering halen en in een gewone rationale sfeer brengen van gesprekken.”

‘Geen institutioneel racisme in Nederland’

Ellian vindt dat er nu te vaak enkel anekdotes worden aangedragen in het debat. Hij wil “feiten zien” over racisme. Er zou nu een sfeer zijn in Nederland “alsof negentig procent een racist is. Dat is niet het geval. Niemand ontkent dat er geen racisme of discriminatie is.”

Ook vindt hij dat er moet worden opgepast met de term institutioneel racisme. Dat bestaat niet in Nederland, volgens Ellian. “Ik heb onderzoek gedaan naar apartheidregimes. Naar écht racisme. Het is echt heel misdadig wanneer racisme wordt geïnstitutionaliseerd. Ik heb zevenhonderd pagina’s geschreven en talloze rapporten gelezen. Dan vind ik het echt belachelijk als iemand wordt beledigd op straat en zegt dat we institutioneel racisme hebben in Nederland. Dat is een heel zwaar begrip.”

De discussie zou ook breder gevoerd moeten worden en richt zich nu te veel op racisme van witte Nederlanders. Ellian: “gisteren hoorde ik op Radio 1 Mischa Blok zeggen dat Aziaten in Nederland behoorlijk gediscrimineerd worden door mensen die een migratie-achtergrond hebben. Dan wil ik dat de discussie een beetje breder wordt. Ik wil weten hoe mensen uit de Turkse en uit de Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken.”

Journalist van het Financieel Dagblad is bang dat de discussie over racisme door BLM wordt gekaapt. “Maar het is toch belangrijk om de verhalen te horen van mensen, ook omdat zij het soms lastig vinden om zich uit te spreken. We zeggen al snel: nee, het is hier niet”, zegt ze. “Ik ben het ermee eens dat het belangrijk is dat we de verhalen moeten horen, maar ik heb het over de consequenties die je daaraan verbindt”, reageert Ellian. “Je moet uitkijken dat je woorden als institutioneel racisme gebruikt.”

Racisme-oorlog nog lang niet voorbij

Ellian heeft een sombere boodschap voor mensen die “denken dat de racisme-oorlog voorbij is”: dat gaat nooit gebeuren. “Die mensen moeten toch een keer naar de huisarts gaan. Bevolkingen zullen altijd met de bepaalde racistische gevoelens rondlopen. Wat samenlevingen wel zou moeten lukken is om ervoor te zorgen dat de staat niet gaat discrimineren en geen racistische wetten gaat invoeren.” En we moeten de bewustwording vergroten en in gesprek blijven, stelt de rechtsgeleerde.

LEES OOK: ‘Ik vrees dat organisaties juist minder divers worden door meldpunt racisme’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Rutte wimpelt kritiek op Europa-top af: wél sterk signaal Moskou

De leiders van bijna alle Europese landen hebben met hun nieuwe top wel degelijk een krachtige afwijzing aan Moskou gestuurd, bezweert premier Mark Rutte. Ook…

Lees meer

Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier