main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 juli 2020 — 10:34

Meer afkeer tegen Black Lives Matter-beweging: ‘Debat uit sfeer extreemlinkse groepering halen’

Steeds meer bedrijven en organisaties keren zich tegen de Black Lives Matter-beweging. Ze vinden dat activisten de strijd tegen racisme misbruiken om hun ‘extreemlinkse agenda’ door te voeren. De BBC verbood bijvoorbeeld haar presentatoren om speldjes van BLM te dragen en ook de Britse voetbalwereld neemt steeds meer afstand van de groep.

Zo weigerde voormalig Manchester United-verdediger Patrice Evra dinsdag als analist bij Sky Sports om een BLM-speldje te dragen en in een statement liet de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, weten geen organisatie, groep of beweging te willen aanbevelen ‘die oproept tot geweld en illegale activiteiten goedkeurt’. Eerder werd de BLM-beweging volop gesteund door de Premier League. Zo droegen spelers bij de hervatting van de competitie een week geleden de tekst ‘Black Lives Matter’ op hun rug, in plaats van hun eigen naam.

Voetbaljournalist Valentijn Driessen van De Telegraaf vindt dat sporters goed moeten nadenken over wie ze steunen en is blij met de recente ontwikkeling in de Engelse voetbalcompetitie. “Je hebt als sporter een voorbeeldfunctie en je kan laten zien wat je ergens van denkt. Maar je moet oppassen voor welke groep je wordt gebruikt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als er een extremistische groep is die het systeem wil omgooien, moet je je daar niet voor lenen.” Je moet “vanuit jezelf praten”, vindt hij.

BLM ‘extremistische groep’

Volgens rechtsgeleerde en columnist Afshin Ellian gebruikt Black Lives Matter een “handige naam”, omdat geen normaal mens tegen zwarte levens zou zijn en het daardoor lastig is om je uit te spreken tegen de groep. “Dat is meestal het geval met alle misdadige organisaties uit de geschiedenis. Die dragen een naam met vrijheid, democratie of volk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Volgens Ellian is BLM niet per se een misdadige maar wel een extremistische organisatie.  Zeker in de Verenigde Staten en in Engeland.” De discussie over racisme is heel belangrijk, beklemtoont hij, “maar het is een beetje ontspoort. Het begon met politiegeweld, wat een typisch Amerikaans fenomeen is en niet een Nederlands of bijvoorbeeld Duits fenomeen. Althans niet in de mate waarin het in Amerika voorkomt. Daarna ging het over in het racismedebat, dat is een heel belangrijk debat. Maar dat debat moet je uit de sfeer van die activistische extreemlinkse groepering halen en in een gewone rationale sfeer brengen van gesprekken.”

‘Geen institutioneel racisme in Nederland’

Ellian vindt dat er nu te vaak enkel anekdotes worden aangedragen in het debat. Hij wil “feiten zien” over racisme. Er zou nu een sfeer zijn in Nederland “alsof negentig procent een racist is. Dat is niet het geval. Niemand ontkent dat er geen racisme of discriminatie is.”

Ook vindt hij dat er moet worden opgepast met de term institutioneel racisme. Dat bestaat niet in Nederland, volgens Ellian. “Ik heb onderzoek gedaan naar apartheidregimes. Naar écht racisme. Het is echt heel misdadig wanneer racisme wordt geïnstitutionaliseerd. Ik heb zevenhonderd pagina’s geschreven en talloze rapporten gelezen. Dan vind ik het echt belachelijk als iemand wordt beledigd op straat en zegt dat we institutioneel racisme hebben in Nederland. Dat is een heel zwaar begrip.”

De discussie zou ook breder gevoerd moeten worden en richt zich nu te veel op racisme van witte Nederlanders. Ellian: “gisteren hoorde ik op Radio 1 Mischa Blok zeggen dat Aziaten in Nederland behoorlijk gediscrimineerd worden door mensen die een migratie-achtergrond hebben. Dan wil ik dat de discussie een beetje breder wordt. Ik wil weten hoe mensen uit de Turkse en uit de Marokkaanse gemeenschap over mensen uit Suriname denken.”

Journalist van het Financieel Dagblad is bang dat de discussie over racisme door BLM wordt gekaapt. “Maar het is toch belangrijk om de verhalen te horen van mensen, ook omdat zij het soms lastig vinden om zich uit te spreken. We zeggen al snel: nee, het is hier niet”, zegt ze. “Ik ben het ermee eens dat het belangrijk is dat we de verhalen moeten horen, maar ik heb het over de consequenties die je daaraan verbindt”, reageert Ellian. “Je moet uitkijken dat je woorden als institutioneel racisme gebruikt.”

Racisme-oorlog nog lang niet voorbij

Ellian heeft een sombere boodschap voor mensen die “denken dat de racisme-oorlog voorbij is”: dat gaat nooit gebeuren. “Die mensen moeten toch een keer naar de huisarts gaan. Bevolkingen zullen altijd met de bepaalde racistische gevoelens rondlopen. Wat samenlevingen wel zou moeten lukken is om ervoor te zorgen dat de staat niet gaat discrimineren en geen racistische wetten gaat invoeren.” En we moeten de bewustwording vergroten en in gesprek blijven, stelt de rechtsgeleerde.

LEES OOK: ‘Ik vrees dat organisaties juist minder divers worden door meldpunt racisme’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer