Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet wijzigt kiesstelsel, voorkeursdrempel vervalt: ‘Steeds meer mensen kiezen voor een persoon’

Redactie

De voorkeursdrempel gaat vervallen bij de verkiezingen. Dat betekent dat kandidaten sneller dan nu in de Tweede Kamer, in de gemeenteraad of in het Europees parlement terecht kunnen komen. Voor leden van de Tweede Kamer betekent dit dat ze niet langer 25 procent van de kiesdeler - dat is het benodigde aantal stemmen voor een zetel - hoeven te halen. "Je ziet steeds meer dat mensen gewoon kiezen voor een persoon, en dat krijgt hier natuurlijk meer vorm", zegt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Het werkt als volgt: in het stemhokje kunnen mensen in de toekomst twee dingen kiezen. Bij de eerste optie maak je maken het hokje naast het logo van een politieke partij rood, waarmee je kiest voor de door de partij opgestelde volgorde van de kandidatenlijst. Bij de tweede optie maak je het vakje rood naast de kandidaat waar je echt specifiek op wil stemmen.

Persoonlijke voorkeuren

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zegt in Goedemorgen Nederland dat dit meer persoonlijke voorkeuren teweeg gaat brengen. "Dat zien we al, dat er soms Kamerleden zijn die echt vanuit de regio worden gekozen en met dat mandaat binnen komen." Volgens Segers gebeurt dit steeds vaker. "Het versterkt hopelijk de band tussen kiezer en gekozene."

Betekent dit dan dat Kamerleden meer campagne voor zichzelf moeten gaan voeren? "Je zit er uiteindelijk namens een partij, maar als het goed is komt het tamelijk overeen met wat je zelf zegt", reageert Yeşilgöz-Zegerius daarop. "Ik zal mijn werk blijven doen zoals ik doe. Hopelijk denken mensen: daar herken ik mijzelf in, zij kan mijn stem goed vertegenwoordigen."

Deze wijziging geldt nog niet voor de komende verkiezingen, maar gaat in vanaf 2025. Verder geldt deze voor alle verkiezingen met uitzondering van die voor de Eerste Kamer.

LEES OOK: Pieter Omtzigt (CDA): ‘Soms heeft de burger geen schijn van kans tegen de overheid’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau