main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 12:40

Pieter Omtzigt (CDA): ‘Soms heeft de burger geen schijn van kans tegen de overheid’

Sinds de strijd om het lijsttrekkerschap is losgebarsten bij het CDA schiet de partij omhoog in de peilingen. Ook blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat de partij met Pieter Omtzigt aan de leiding de meeste stemmen binnen kan halen bij de verkiezingen. Zelf noemt Omtzigt deze resultaten in Goedemorgen Nederland “leuk, maar totale dagkoersen”. Het maakt de strijd er voor de aspirant-lijsttrekker niet minder spannend om. “De onzekerheid over waar je over drie weken staat en wat voor rol je zelf zou kunnen hebben, dat is best heel spannend”, geeft hij toe.

Omtzigt staat bekend als de ‘dossiertijger’ die de regering in Malta liet vallen en de fouten van de Belastingdienst aan het licht brengt. “Inhoudelijk ben ik nergens bang voor”, zegt hij dan ook. Past leiding geven hem dan wel? “Het zou helemaal nieuw voor mij zijn”, geeft hij toe, en het meeste zal hij moeten wennen aan de ‘interne brandjes’ die er geblust moeten worden als politiek leider. “Maar vaak zit daaronder wel een inhoudelijk conflict”, denkt Omtzigt. “Ik wil de grote lijnen uitzetten over wat we met Nederland willen.”

Balans tussen burger en overheid

Als partijleider wil hij bepaalde dingen rechtzetten om weer een balans te creëren tussen overheid en burger. “Ik zie allemaal wat er mis is gegaan bij de Belastingdienst. In bepaalde zaken heeft de burger bepaald geen schijn van kans tegen de overheid. Dat zegt iets over het slecht functioneren van onze politiek.”

Dat de Belastingdienst fouten maakt, al is het dagelijks, is geen probleem, zegt Omtzigt. “Als je ze netjes toegeeft en ze dan oplost, is er niets aan de hand.” Het probleem is dat de politiek het niet op tijd door had en de bezwaren van burgers niet behandeld worden, benadrukt Omtzigt. “Stukken werden achtergehouden in de rechtbank, zodat ze daar hun gelijk niet konden halen. De Nationale ombudsman werd voorgelogen. Om al dat recht te zetten en om ervoor te zorgen dat er balans is, heb je wat grotere ingrepen nodig. Daarvoor zou ik graag dat partijleiderschap willen hebben.”

Staat van de Europese Unie

In Den Haag komen Europarlementariërs, waaronder Omtzigt, vandaag samen om de staat van de Europese Unie te bespreken. Het gaat dan vooral over de omgang van de verschillende Europese landen met de coronacrisis.

Omtzigt wil daar graag twee onderwerpen aankaarten. “Er zitten twee grote breuklijnen in de unie. De eerste is: kunnen landen zelf structureel hun financiële broek omhoog houden? Incidenteel kan ik me voorstellen dat we kijken hoe we daar samen uitkomen, dat daar ook hulp bij is voor landen. Daarna moeten ze in staat zijn om zichzelf te bedruipen”, vindt Omtzigt. “Anders komen er te veel interne spanningen in de Unie en dan hebben we een probleem.”

Rechtstaat in Polen

De andere ‘breuklijn’ die volgens Omtzigt van belang is, is dat de rechtstaat in een aantal Europese landen onder druk staat, waaronder in Hongarije, Malta, Roemenië en Polen. Die laatste krijgt nog steeds veel geld toegestopt via Europese fondsen, ondanks het feit dat verschillende Europese landen de uitspraken van de rechters in Polen niet meer erkennen. De rechters in het land worden namelijk politiek aangestuurd en zijn daarom allesbehalve onafhankelijk.

Omtzigt vindt dat Nederland daar flink op moet korten. “Wat mij betreft moeten Europese fondsen gekoppeld worden aan de rechtstatelijkheid. Als de rechtstaat in een land faalt, moet daarop gekort worden.”

LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Eerste coronapatiënten zijn verspreid door het land

De eerste coronapatiënten zijn overgeplaatst naar andere delen van het land. Op woensdag werden veertien mensen verplaatst naar andere regio’s, omdat de druk in de…

Lees meer

Politie zoekt man die blote voeten meisje (12) wilde zien

De politie is op zoek naar een man die vorige week donderdag een 12-jarig meisje in Nieuwegein vroeg haar ontblote voeten te tonen. Dat gebeurde…

Lees meer

Aantal opnames op intensive care boven alarmniveau

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt opgenomen, is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat de alarmbellen op het coronadashboard van de…

Lees meer

Bekende Nederlanders herzien mening over #Ikdoenietmeermee

Steeds meer bekende Nederlanders trekken hun steun voor de actie #Ikdoenietmeermee in. Onder anderen Tim Douwsma, Thomas Berge, dj Mental Theo en rappers Yes-R en…

Lees meer

Inspecteurs NVWA treffen aapje aan in woning

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in een woning een aapje in beslag genomen. Het gaat om een witoorpenseelaapje, zo meldt de…

Lees meer

‘Meer regionale maatregelen; nog eens acht veiligheidsregio’s ‘zorgelijk”

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan van alarmfase ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’. Dat meldt De Telegraaf. Kroegen gaan ook in deze regio’s om middernacht dicht en feesten…

Lees meer

‘Nederlands’ coronavaccin wordt getest op 60.000 mensen

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin, ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. In totaal krijgen 60.000…

Lees meer

Overheidstekort in eerste halfjaar bijna 15 miljard euro door corona

De Nederlandse overheid kwam in de eerste zes maanden van het jaar 15 miljard euro tekort. Dat komt voornamelijk door de maatregelen van het kabinet…

Lees meer

Bioscoopketen Pathé vertoont geen films met Zwarte Piet meer

Bioscoopketen Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt via Instagram. De keten vindt dat…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met 2357 tot boven 100.000

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Op dinsdag…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier