main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 12:40

Pieter Omtzigt (CDA): ‘Soms heeft de burger geen schijn van kans tegen de overheid’

Sinds de strijd om het lijsttrekkerschap is losgebarsten bij het CDA schiet de partij omhoog in de peilingen. Ook blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat de partij met Pieter Omtzigt aan de leiding de meeste stemmen binnen kan halen bij de verkiezingen. Zelf noemt Omtzigt deze resultaten in Goedemorgen Nederland “leuk, maar totale dagkoersen”. Het maakt de strijd er voor de aspirant-lijsttrekker niet minder spannend om. “De onzekerheid over waar je over drie weken staat en wat voor rol je zelf zou kunnen hebben, dat is best heel spannend”, geeft hij toe.

Omtzigt staat bekend als de ‘dossiertijger’ die de regering in Malta liet vallen en de fouten van de Belastingdienst aan het licht brengt. “Inhoudelijk ben ik nergens bang voor”, zegt hij dan ook. Past leiding geven hem dan wel? “Het zou helemaal nieuw voor mij zijn”, geeft hij toe, en het meeste zal hij moeten wennen aan de ‘interne brandjes’ die er geblust moeten worden als politiek leider. “Maar vaak zit daaronder wel een inhoudelijk conflict”, denkt Omtzigt. “Ik wil de grote lijnen uitzetten over wat we met Nederland willen.”

Balans tussen burger en overheid

Als partijleider wil hij bepaalde dingen rechtzetten om weer een balans te creëren tussen overheid en burger. “Ik zie allemaal wat er mis is gegaan bij de Belastingdienst. In bepaalde zaken heeft de burger bepaald geen schijn van kans tegen de overheid. Dat zegt iets over het slecht functioneren van onze politiek.”

Dat de Belastingdienst fouten maakt, al is het dagelijks, is geen probleem, zegt Omtzigt. “Als je ze netjes toegeeft en ze dan oplost, is er niets aan de hand.” Het probleem is dat de politiek het niet op tijd door had en de bezwaren van burgers niet behandeld worden, benadrukt Omtzigt. “Stukken werden achtergehouden in de rechtbank, zodat ze daar hun gelijk niet konden halen. De Nationale ombudsman werd voorgelogen. Om al dat recht te zetten en om ervoor te zorgen dat er balans is, heb je wat grotere ingrepen nodig. Daarvoor zou ik graag dat partijleiderschap willen hebben.”

Staat van de Europese Unie

In Den Haag komen Europarlementariërs, waaronder Omtzigt, vandaag samen om de staat van de Europese Unie te bespreken. Het gaat dan vooral over de omgang van de verschillende Europese landen met de coronacrisis.

Omtzigt wil daar graag twee onderwerpen aankaarten. “Er zitten twee grote breuklijnen in de unie. De eerste is: kunnen landen zelf structureel hun financiële broek omhoog houden? Incidenteel kan ik me voorstellen dat we kijken hoe we daar samen uitkomen, dat daar ook hulp bij is voor landen. Daarna moeten ze in staat zijn om zichzelf te bedruipen”, vindt Omtzigt. “Anders komen er te veel interne spanningen in de Unie en dan hebben we een probleem.”

Rechtstaat in Polen

De andere ‘breuklijn’ die volgens Omtzigt van belang is, is dat de rechtstaat in een aantal Europese landen onder druk staat, waaronder in Hongarije, Malta, Roemenië en Polen. Die laatste krijgt nog steeds veel geld toegestopt via Europese fondsen, ondanks het feit dat verschillende Europese landen de uitspraken van de rechters in Polen niet meer erkennen. De rechters in het land worden namelijk politiek aangestuurd en zijn daarom allesbehalve onafhankelijk.

Omtzigt vindt dat Nederland daar flink op moet korten. “Wat mij betreft moeten Europese fondsen gekoppeld worden aan de rechtstatelijkheid. Als de rechtstaat in een land faalt, moet daarop gekort worden.”

LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier