main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 12:40

Pieter Omtzigt (CDA): ‘Soms heeft de burger geen schijn van kans tegen de overheid’

Sinds de strijd om het lijsttrekkerschap is losgebarsten bij het CDA schiet de partij omhoog in de peilingen. Ook blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat de partij met Pieter Omtzigt aan de leiding de meeste stemmen binnen kan halen bij de verkiezingen. Zelf noemt Omtzigt deze resultaten in Goedemorgen Nederland “leuk, maar totale dagkoersen”. Het maakt de strijd er voor de aspirant-lijsttrekker niet minder spannend om. “De onzekerheid over waar je over drie weken staat en wat voor rol je zelf zou kunnen hebben, dat is best heel spannend”, geeft hij toe.

Omtzigt staat bekend als de ‘dossiertijger’ die de regering in Malta liet vallen en de fouten van de Belastingdienst aan het licht brengt. “Inhoudelijk ben ik nergens bang voor”, zegt hij dan ook. Past leiding geven hem dan wel? “Het zou helemaal nieuw voor mij zijn”, geeft hij toe, en het meeste zal hij moeten wennen aan de ‘interne brandjes’ die er geblust moeten worden als politiek leider. “Maar vaak zit daaronder wel een inhoudelijk conflict”, denkt Omtzigt. “Ik wil de grote lijnen uitzetten over wat we met Nederland willen.”

Balans tussen burger en overheid

Als partijleider wil hij bepaalde dingen rechtzetten om weer een balans te creëren tussen overheid en burger. “Ik zie allemaal wat er mis is gegaan bij de Belastingdienst. In bepaalde zaken heeft de burger bepaald geen schijn van kans tegen de overheid. Dat zegt iets over het slecht functioneren van onze politiek.”

Dat de Belastingdienst fouten maakt, al is het dagelijks, is geen probleem, zegt Omtzigt. “Als je ze netjes toegeeft en ze dan oplost, is er niets aan de hand.” Het probleem is dat de politiek het niet op tijd door had en de bezwaren van burgers niet behandeld worden, benadrukt Omtzigt. “Stukken werden achtergehouden in de rechtbank, zodat ze daar hun gelijk niet konden halen. De Nationale ombudsman werd voorgelogen. Om al dat recht te zetten en om ervoor te zorgen dat er balans is, heb je wat grotere ingrepen nodig. Daarvoor zou ik graag dat partijleiderschap willen hebben.”

Staat van de Europese Unie

In Den Haag komen Europarlementariërs, waaronder Omtzigt, vandaag samen om de staat van de Europese Unie te bespreken. Het gaat dan vooral over de omgang van de verschillende Europese landen met de coronacrisis.

Omtzigt wil daar graag twee onderwerpen aankaarten. “Er zitten twee grote breuklijnen in de unie. De eerste is: kunnen landen zelf structureel hun financiële broek omhoog houden? Incidenteel kan ik me voorstellen dat we kijken hoe we daar samen uitkomen, dat daar ook hulp bij is voor landen. Daarna moeten ze in staat zijn om zichzelf te bedruipen”, vindt Omtzigt. “Anders komen er te veel interne spanningen in de Unie en dan hebben we een probleem.”

Rechtstaat in Polen

De andere ‘breuklijn’ die volgens Omtzigt van belang is, is dat de rechtstaat in een aantal Europese landen onder druk staat, waaronder in Hongarije, Malta, Roemenië en Polen. Die laatste krijgt nog steeds veel geld toegestopt via Europese fondsen, ondanks het feit dat verschillende Europese landen de uitspraken van de rechters in Polen niet meer erkennen. De rechters in het land worden namelijk politiek aangestuurd en zijn daarom allesbehalve onafhankelijk.

Omtzigt vindt dat Nederland daar flink op moet korten. “Wat mij betreft moeten Europese fondsen gekoppeld worden aan de rechtstatelijkheid. Als de rechtstaat in een land faalt, moet daarop gekort worden.”

LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland

De coronacrisis heeft ons gedwongen massaal thuis te zitten en thuis te werken. Ondanks het drama dat veel ondernemers hierdoor ondervinden, is er een andere groep die hier juist van profiteert. We bestellen thuis alles online: van eten en kamerplanten tot seksspeeltjes. Maar veel mensen voelen zich opgesloten en zoeken een online hulp. En ook dat is business!

Kijk naar de nieuwste aflevering van Stand van Nederland over de florerende thuiseconomie.

Donderdag om 20.30 uur

De Zaak van je Leven: meesterinbreker op Gucci-schoenen

Rechercheurs blikken terug op een politieonderzoek naar een meesterinbreker die in Brabantse dorpjes tientallen inbraken pleegt. Al snel valt de politie op dat hij op Gucci-schoenen lijkt in te breken. Wie is deze inbreker? En hoe krijgt de recherche het voor elkaar om hem op te sporen?

Dinsdag om 22.40 uur
Reddingsbrigade waarschuwt voor geldtekort door coronacrisis: ‘Kan serieuze gevolgen hebben’

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt dat locaties van de reddingsdienst in gevaar komen doordat er te weinig geld is. Vanwege de coronacrisis is de gemiddelde omzet…

Lees meer

Waarschijnlijk nieuw onderzoek naar coronavaccin AstraZeneca

Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft topman Pascal Soriot gezegd. Over de effectiviteit van het vaccin…

Lees meer

Eerdmans, Nanninga, Vlaardingerbroek en Pouw stappen op bij Forum voor Democratie

Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek stappen op bij Forum voor Democratie. Dat laten zij weten in een gezamenlijke verklaring. Eerdmans, Pouw…

Lees meer

Politie pakt verkoper illegaal vuurwerk op in Arnhemse wijk Geitenkamp

In de onrustige wijk Geitenkamp in Arnhem heeft de politie woensdag een 31-jarige man aangehouden voor het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk. De politie…

Lees meer

Ook laatste verdachte fatale mishandeling Arnhem vrij

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis geschorst van de laatste verdachte van de fatale mishandeling op 28 oktober, waarbij een 73-jarige man uit Arnhem om…

Lees meer

90 procent heeft halfjaar na coronabesmetting nog antistoffen

De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus…

Lees meer

Gommers: sla kerst maar een jaartje over

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan….

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1781 coronapatiënten. Dat zijn er 58 minder dan woensdag, meldt…

Lees meer

Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur werknemers

Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat ze privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun…

Lees meer

Koning en gezin vieren Koningsdag 2021 in Eindhoven

Koning Willem-Alexander woont op dinsdag 27 april 2021 met zijn gezin en leden van de koninklijke familie de viering bij van Koningsdag in Eindhoven. Dat…

Lees meer

RIVM: aantal coronabesmettingen daalt licht, totaal naar ruim half miljoen

Het aantal coronabesmettingen is licht gedaald. Tussen woensdag- en donderdagochtend werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag…

Lees meer

Coronacrisis zorgt voor spectaculaire stijging verkoop lingerie en seksspeeltjes

Toen Europa in maart in lockdown ging zag Eric Idema, ondernemer in seksspeeltjes en lingerie, een spectaculaire stijging van zijn omzetcijfers. In de eerste weken…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier