main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 12:40

Pieter Omtzigt (CDA): ‘Soms heeft de burger geen schijn van kans tegen de overheid’

Sinds de strijd om het lijsttrekkerschap is losgebarsten bij het CDA schiet de partij omhoog in de peilingen. Ook blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat de partij met Pieter Omtzigt aan de leiding de meeste stemmen binnen kan halen bij de verkiezingen. Zelf noemt Omtzigt deze resultaten in Goedemorgen Nederland “leuk, maar totale dagkoersen”. Het maakt de strijd er voor de aspirant-lijsttrekker niet minder spannend om. “De onzekerheid over waar je over drie weken staat en wat voor rol je zelf zou kunnen hebben, dat is best heel spannend”, geeft hij toe.

Omtzigt staat bekend als de ‘dossiertijger’ die de regering in Malta liet vallen en de fouten van de Belastingdienst aan het licht brengt. “Inhoudelijk ben ik nergens bang voor”, zegt hij dan ook. Past leiding geven hem dan wel? “Het zou helemaal nieuw voor mij zijn”, geeft hij toe, en het meeste zal hij moeten wennen aan de ‘interne brandjes’ die er geblust moeten worden als politiek leider. “Maar vaak zit daaronder wel een inhoudelijk conflict”, denkt Omtzigt. “Ik wil de grote lijnen uitzetten over wat we met Nederland willen.”

Balans tussen burger en overheid

Als partijleider wil hij bepaalde dingen rechtzetten om weer een balans te creëren tussen overheid en burger. “Ik zie allemaal wat er mis is gegaan bij de Belastingdienst. In bepaalde zaken heeft de burger bepaald geen schijn van kans tegen de overheid. Dat zegt iets over het slecht functioneren van onze politiek.”

Dat de Belastingdienst fouten maakt, al is het dagelijks, is geen probleem, zegt Omtzigt. “Als je ze netjes toegeeft en ze dan oplost, is er niets aan de hand.” Het probleem is dat de politiek het niet op tijd door had en de bezwaren van burgers niet behandeld worden, benadrukt Omtzigt. “Stukken werden achtergehouden in de rechtbank, zodat ze daar hun gelijk niet konden halen. De Nationale ombudsman werd voorgelogen. Om al dat recht te zetten en om ervoor te zorgen dat er balans is, heb je wat grotere ingrepen nodig. Daarvoor zou ik graag dat partijleiderschap willen hebben.”

Staat van de Europese Unie

In Den Haag komen Europarlementariërs, waaronder Omtzigt, vandaag samen om de staat van de Europese Unie te bespreken. Het gaat dan vooral over de omgang van de verschillende Europese landen met de coronacrisis.

Omtzigt wil daar graag twee onderwerpen aankaarten. “Er zitten twee grote breuklijnen in de unie. De eerste is: kunnen landen zelf structureel hun financiële broek omhoog houden? Incidenteel kan ik me voorstellen dat we kijken hoe we daar samen uitkomen, dat daar ook hulp bij is voor landen. Daarna moeten ze in staat zijn om zichzelf te bedruipen”, vindt Omtzigt. “Anders komen er te veel interne spanningen in de Unie en dan hebben we een probleem.”

Rechtstaat in Polen

De andere ‘breuklijn’ die volgens Omtzigt van belang is, is dat de rechtstaat in een aantal Europese landen onder druk staat, waaronder in Hongarije, Malta, Roemenië en Polen. Die laatste krijgt nog steeds veel geld toegestopt via Europese fondsen, ondanks het feit dat verschillende Europese landen de uitspraken van de rechters in Polen niet meer erkennen. De rechters in het land worden namelijk politiek aangestuurd en zijn daarom allesbehalve onafhankelijk.

Omtzigt vindt dat Nederland daar flink op moet korten. “Wat mij betreft moeten Europese fondsen gekoppeld worden aan de rechtstatelijkheid. Als de rechtstaat in een land faalt, moet daarop gekort worden.”

LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier