main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 30 juni 2020 — 10:24

Mogelijk 8000 banen op de tocht door omvallende reisorganisaties

Een derde van de driehonderd reisorganisaties in ons land dreigt in de komende tijd over de kop te gaan. Hiermee staan 8000 banen op de tocht, zo waarschuwt voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR. “We hopen van harte dat mensen iets voor het najaar zullen gaan boeken, want dat kunnen de reisorganisaties zeker gebruiken”, zegt ANWB Reizen-directeur Marjon Kaper in Goedemorgen Nederland.

De belangrijkste oorzaak voor het omvallen van de reisorganisaties is de angst voor vliegvakanties die nog bij veel mensen aanwezig is, zo schrijft De Telegraaf. Men durft nog niet te boeken, bang om bij een uitbraak van het coronavirus in het vakantieland niet meer terug te kunnen. Anderen zien heel erg op tegen de regels waar ze zich in het vliegtuig en op de vliegvelden aan moeten houden.

“De reissector was natuurlijk een van de eerste sectoren die getroffen werd door corona, omdat grenzen dicht gingen. Heel veel reizen zijn geannuleerd. Gelukkig kunnen we nu weer een beetje op vakantie, maar voor veel reisbedrijven is het een heel erg heftig jaar”, zegt Kaper.

Rutte

Volgens de reisorganisaties is dit deels te wijten aan premier Rutte die ‘onhandig gehandeld’ heeft tijdens een van zijn persconferenties. Hij vertelde namelijk dat de staat gestrande reizigers niet meer zou repatriëren. Dat is inderdaad het geval wanneer mensen afreizen naar plekken die niet veilig genoeg meer zijn, maar als ze een pakketreis boeken hebben de reisorganisaties de zorgplicht om die reizigers toch terug te brengen. Dat bevestigt Kaper ook: “Dat is dan een zekerheid die je als consument hebt.”

De hoop is nu vooral gericht op een opleving in het najaar. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, en of dat nog op tijd is om de reisorganisaties te redden is ook onduidelijk.

Ondernemer Annemarie van Gaal benadrukt dat naast de reisorganisaties ook de horeca en hotels in Nederland zelf hard getroffen zijn. “Elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik hoop dat heel veel van de Nederlandse hotels op plekjes die je niet kent weer vol komen met Nederlanders die hun eigen land gaan ontdekken.”

LEES OOK: ‘Overheid moet garant staan voor vouchers van reisorganisaties’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier