main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Pieter Omtzigt. Foto: ANP
Op1 - 25 juni 2020 — 23:51

Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Pieter Omtzigt heeft zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden van het CDA. Hij wil ‘zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom’, zei hij bij zijn bekendmaking. “Ik stel me beschikbaar als lijsttrekker omdat ik denk dat ik dat vanuit die positie nog meer vorm kan geven”, zegt hij in Op1. Omtzigt gaat de strijd aan met Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Martijn van Helvert.

Omtzigt zit al lang in de Kamer en staat bekend als een pitbull die zich in dossiers vastbijt, zoals in de toeslagenaffaire. “Ik heb me de afgelopen zeventien jaar met hart en ziel ingezet voor burgers die in de klem komen. De overheid functioneert niet goed genoeg in Nederland voor zijn burgers. Ik vind dat de rechtsstaat in Nederland echt sterker moet zijn.”

Omtzigt wil met zijn “enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen” kijken “hoe we deze overheid beter kunnen laten functioneren”. “En hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een schild voor de zwakkeren vormen als samenleving. Je ziet nu in de coronacrisis dat mensen die flexwerken hun baan kwijtraken en veel mensen in de problemen zitten.” Omtzigt wil zich voor die mensen “keihard maken”. Ook ziet hij een aantal grote uitdagingen voor na de coronacrisis, zoals het woningtekort. “Het is in grote delen van dit land echt te moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Die uitdaging wil ik aangaan.”

Het Kamerlid denkt niet dat hij als lijsttrekker de ‘politieke spelletjes’ hoeft te spelen waar hij een uitgesproken hekel aan heeft. Wel wil hij bewijzen dat hij politieke vergezichten kan schetsen. “Die mis ik iets te veel in Den Haag. Uitspraken over waar het land over tien jaar moet staan, en niet alleen over een week of over een maand. Dat is heel belangrijk.”

Meer aandacht voor niet-dagelijks nieuws

Ook wil Omtzigt dat er in de Kamer meer aandacht komt voor vraagstukken die minder aandacht genieten in de media. Het gaat volgens hem bij het vragenuurtje te vaak over “wat er in de krant stond”. Een voorbeeld is volgens hem het nieuws dat een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. “Wat is die diepe laag waardoor moskeeën uit het zeer onvrije buitenland gefinancierd worden en wat is de invloed op onze samenleving? Dat is zeer relevant werk en heeft niet elke dag het nieuws gehaald.” Dat is het soort vraagstuk waar de Kamer vaker naar moet kijken, stelt Omtzigt.

Er werd vorig jaar ook al over gespeculeerd dat Omtzigt lijsttrekker zou willen worden bij de verkiezingen voor het Europese Parlement. Omtzigt doet ook onderzoek voor de Raad van Europa. Op Malta onderzoekt hij de machinaties rond de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. De regering van Malta is woedend over de naspeuringen van Omtzigt – onder politiebegeleiding – en eiste al dat hij van de zaak wordt afgehaald.

‘Baudet heeft ons uitgesloten’

De Jonge liet weten dat als hij lijsttrekker wordt van het CDA, hij niet wil regeren met Forum voor Democratie. Keijzer en Van Helvert houden die optie wél open. Omtzigt sluit de partij van Thierry Baudet niet uit maar ziet weinig kans op samenwerking. “Als hij zegt dat het CDA en de VVD uit zijn op de vernietiging van Nederland, dan denk ik dat hij iets over de partij zegt waar ik mij wel thuis voel. Feitelijk heeft Baudet ons uitgesloten. Ik zie niet zomaar gebeuren dat hij daar op terugkomt.”

Omtzigt spreekt nog niet over premierschap

Omtzigt doet nog geen uitspraak over het premierschap. “Ik heb even naar de peiling gekeken en volgens mij staan wij een zetel of vijftien achter op een andere partij met wie wij in de coalitie zitten. Dan heb je niet het recht om de minister-president te benoemen.” Omtzigt vindt de vraag daarom nu niet aan de orde.

LEES OOK: Pieter Omtzigt stort zich onverwacht in strijd om leiderschap CDA

 

 

 

 

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier