main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Pieter Omtzigt. Foto: ANP
Op1 - 25 juni 2020 — 23:51

Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Pieter Omtzigt heeft zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden van het CDA. Hij wil ‘zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom’, zei hij bij zijn bekendmaking. “Ik stel me beschikbaar als lijsttrekker omdat ik denk dat ik dat vanuit die positie nog meer vorm kan geven”, zegt hij in Op1. Omtzigt gaat de strijd aan met Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Martijn van Helvert.

Omtzigt zit al lang in de Kamer en staat bekend als een pitbull die zich in dossiers vastbijt, zoals in de toeslagenaffaire. “Ik heb me de afgelopen zeventien jaar met hart en ziel ingezet voor burgers die in de klem komen. De overheid functioneert niet goed genoeg in Nederland voor zijn burgers. Ik vind dat de rechtsstaat in Nederland echt sterker moet zijn.”

Omtzigt wil met zijn “enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen” kijken “hoe we deze overheid beter kunnen laten functioneren”. “En hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een schild voor de zwakkeren vormen als samenleving. Je ziet nu in de coronacrisis dat mensen die flexwerken hun baan kwijtraken en veel mensen in de problemen zitten.” Omtzigt wil zich voor die mensen “keihard maken”. Ook ziet hij een aantal grote uitdagingen voor na de coronacrisis, zoals het woningtekort. “Het is in grote delen van dit land echt te moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Die uitdaging wil ik aangaan.”

Het Kamerlid denkt niet dat hij als lijsttrekker de ‘politieke spelletjes’ hoeft te spelen waar hij een uitgesproken hekel aan heeft. Wel wil hij bewijzen dat hij politieke vergezichten kan schetsen. “Die mis ik iets te veel in Den Haag. Uitspraken over waar het land over tien jaar moet staan, en niet alleen over een week of over een maand. Dat is heel belangrijk.”

Meer aandacht voor niet-dagelijks nieuws

Ook wil Omtzigt dat er in de Kamer meer aandacht komt voor vraagstukken die minder aandacht genieten in de media. Het gaat volgens hem bij het vragenuurtje te vaak over “wat er in de krant stond”. Een voorbeeld is volgens hem het nieuws dat een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. “Wat is die diepe laag waardoor moskeeën uit het zeer onvrije buitenland gefinancierd worden en wat is de invloed op onze samenleving? Dat is zeer relevant werk en heeft niet elke dag het nieuws gehaald.” Dat is het soort vraagstuk waar de Kamer vaker naar moet kijken, stelt Omtzigt.

Er werd vorig jaar ook al over gespeculeerd dat Omtzigt lijsttrekker zou willen worden bij de verkiezingen voor het Europese Parlement. Omtzigt doet ook onderzoek voor de Raad van Europa. Op Malta onderzoekt hij de machinaties rond de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. De regering van Malta is woedend over de naspeuringen van Omtzigt – onder politiebegeleiding – en eiste al dat hij van de zaak wordt afgehaald.

‘Baudet heeft ons uitgesloten’

De Jonge liet weten dat als hij lijsttrekker wordt van het CDA, hij niet wil regeren met Forum voor Democratie. Keijzer en Van Helvert houden die optie wél open. Omtzigt sluit de partij van Thierry Baudet niet uit maar ziet weinig kans op samenwerking. “Als hij zegt dat het CDA en de VVD uit zijn op de vernietiging van Nederland, dan denk ik dat hij iets over de partij zegt waar ik mij wel thuis voel. Feitelijk heeft Baudet ons uitgesloten. Ik zie niet zomaar gebeuren dat hij daar op terugkomt.”

Omtzigt spreekt nog niet over premierschap

Omtzigt doet nog geen uitspraak over het premierschap. “Ik heb even naar de peiling gekeken en volgens mij staan wij een zetel of vijftien achter op een andere partij met wie wij in de coalitie zitten. Dan heb je niet het recht om de minister-president te benoemen.” Omtzigt vindt de vraag daarom nu niet aan de orde.

LEES OOK: Pieter Omtzigt stort zich onverwacht in strijd om leiderschap CDA

 

 

 

 

 

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier