Pieter Omtzigt (CDA): ‘Soms heeft de burger geen schijn van kans tegen de overheid’
Sinds de strijd om het lijsttrekkerschap is losgebarsten bij het CDA schiet de partij omhoog in de peilingen. Ook blijkt uit een peiling van Maurice de Hond dat de partij met Pieter Omtzigt aan de leiding de meeste stemmen binnen kan halen bij de verkiezingen. Zelf noemt Omtzigt deze resultaten in Goedemorgen Nederland "leuk, maar totale dagkoersen". Het maakt de strijd er voor de aspirant-lijsttrekker niet minder spannend om. "De onzekerheid over waar je over drie weken staat en wat voor rol je zelf zou kunnen hebben, dat is best heel spannend", geeft hij toe.
Omtzigt staat bekend als de 'dossiertijger' die de regering in Malta liet vallen en de fouten van de Belastingdienst aan het licht brengt. "Inhoudelijk ben ik nergens bang voor", zegt hij dan ook. Past leiding geven hem dan wel? "Het zou helemaal nieuw voor mij zijn", geeft hij toe, en het meeste zal hij moeten wennen aan de 'interne brandjes' die er geblust moeten worden als politiek leider. "Maar vaak zit daaronder wel een inhoudelijk conflict", denkt Omtzigt. "Ik wil de grote lijnen uitzetten over wat we met Nederland willen."
Balans tussen burger en overheid
Als partijleider wil hij bepaalde dingen rechtzetten om weer een balans te creëren tussen overheid en burger. "Ik zie allemaal wat er mis is gegaan bij de Belastingdienst. In bepaalde zaken heeft de burger bepaald geen schijn van kans tegen de overheid. Dat zegt iets over het slecht functioneren van onze politiek."
Dat de Belastingdienst fouten maakt, al is het dagelijks, is geen probleem, zegt Omtzigt. "Als je ze netjes toegeeft en ze dan oplost, is er niets aan de hand." Het probleem is dat de politiek het niet op tijd door had en de bezwaren van burgers niet behandeld worden, benadrukt Omtzigt. "Stukken werden achtergehouden in de rechtbank, zodat ze daar hun gelijk niet konden halen. De Nationale ombudsman werd voorgelogen. Om al dat recht te zetten en om ervoor te zorgen dat er balans is, heb je wat grotere ingrepen nodig. Daarvoor zou ik graag dat partijleiderschap willen hebben."
Staat van de Europese Unie
In Den Haag komen Europarlementariërs, waaronder Omtzigt, vandaag samen om de staat van de Europese Unie te bespreken. Het gaat dan vooral over de omgang van de verschillende Europese landen met de coronacrisis.
Omtzigt wil daar graag twee onderwerpen aankaarten. "Er zitten twee grote breuklijnen in de unie. De eerste is: kunnen landen zelf structureel hun financiële broek omhoog houden? Incidenteel kan ik me voorstellen dat we kijken hoe we daar samen uitkomen, dat daar ook hulp bij is voor landen. Daarna moeten ze in staat zijn om zichzelf te bedruipen", vindt Omtzigt. "Anders komen er te veel interne spanningen in de Unie en dan hebben we een probleem."
Rechtstaat in Polen
De andere 'breuklijn' die volgens Omtzigt van belang is, is dat de rechtstaat in een aantal Europese landen onder druk staat, waaronder in Hongarije, Malta, Roemenië en Polen. Die laatste krijgt nog steeds veel geld toegestopt via Europese fondsen, ondanks het feit dat verschillende Europese landen de uitspraken van de rechters in Polen niet meer erkennen. De rechters in het land worden namelijk politiek aangestuurd en zijn daarom allesbehalve onafhankelijk.
Omtzigt vindt dat Nederland daar flink op moet korten. "Wat mij betreft moeten Europese fondsen gekoppeld worden aan de rechtstatelijkheid. Als de rechtstaat in een land faalt, moet daarop gekort worden."
LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’