main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 10:27

Hoger beroep tegen Geert Wilders om ‘minder Marokkanen’-uitspraak weer hervat

Het hoger beroep tegen Geert Wilders wordt vandaag hervat in het Justitieel Complex Schiphol. De PVV-leider staat voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak, al omvat de zaak inmiddels veel meer dan dat. Volgens Wilders is er namelijk sprake van politieke beïnvloeding.

Het proces sleept al jaren voort. De zitting van maandag zou eigenlijk eind maart hebben plaatsgevonden, maar dit ging niet door in verband met de coronacrisis. Het begon bij de vragen die Wilders tijdens een bijeenkomst in maart 2014 voorlegde aan zijn publiek: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en Marokkanen wilden. Met die laatste vraag zette de PVV’er volgens het Openbaar Ministerie aan tot haat. De rechtbank veroordeelde hem in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Het OM en Wilders gingen beide in hoger beroep.

Hoger beroep

Daar eiste het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro. De PVV-leider is er op zijn beurt van overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zich hoogstpersoonlijk heeft bemoeid met de communicatie van het OM. Hij gelooft dat zij stukken achterhouden. “Het OM heeft zich al voor de coronacrisis uitgelaten over wat er in die stukken staat, en die zeggen: wij hebben daar geen enkele aanwijzing in gevonden dat er sprake is geweest van politieke beïnvloeding”, licht rechtbankverslaggever Saskia Belleman toe in Goedemorgen Nederland. “Maar Wilders zegt: ik heb ze globaal doorgenomen, en ik heb wel degelijk al aanwijzingen gezien.”

Belleman denkt daarom dat de verdediging van Wilders vandaag een hele stapel aanwijzingen op tafel gaat leggen die erop wijzen dat er wel degelijk sprake is geweest van politieke beïnvloeding. “Dan is het aan het hof om te beslissen wie er gelijk heeft.”

Politiek staartje

Of dit proces een politiek staartje krijgt weten we pas als het afgelopen is, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Je ziet wel dat Wilders natuurlijk elke kans aangrijpt om zijn verdediging te etaleren, dat heeft hij ook in de Tweede Kamer gedaan. Het debat forceert hem ook daarover te spreken. Dus ieder strohalmpje wat hij kan vastgrijpen om dat proces zijn kant op te duwen zal hij aangrijpen.”

LEES OOK: Wilders verwijt kabinet ‘slechte corona-aanpak’, wil lockdown

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier