main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 10:27

Hoger beroep tegen Geert Wilders om ‘minder Marokkanen’-uitspraak weer hervat

Het hoger beroep tegen Geert Wilders wordt vandaag hervat in het Justitieel Complex Schiphol. De PVV-leider staat voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak, al omvat de zaak inmiddels veel meer dan dat. Volgens Wilders is er namelijk sprake van politieke beïnvloeding.

Het proces sleept al jaren voort. De zitting van maandag zou eigenlijk eind maart hebben plaatsgevonden, maar dit ging niet door in verband met de coronacrisis. Het begon bij de vragen die Wilders tijdens een bijeenkomst in maart 2014 voorlegde aan zijn publiek: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en Marokkanen wilden. Met die laatste vraag zette de PVV’er volgens het Openbaar Ministerie aan tot haat. De rechtbank veroordeelde hem in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Het OM en Wilders gingen beide in hoger beroep.

Hoger beroep

Daar eiste het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro. De PVV-leider is er op zijn beurt van overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zich hoogstpersoonlijk heeft bemoeid met de communicatie van het OM. Hij gelooft dat zij stukken achterhouden. “Het OM heeft zich al voor de coronacrisis uitgelaten over wat er in die stukken staat, en die zeggen: wij hebben daar geen enkele aanwijzing in gevonden dat er sprake is geweest van politieke beïnvloeding”, licht rechtbankverslaggever Saskia Belleman toe in Goedemorgen Nederland. “Maar Wilders zegt: ik heb ze globaal doorgenomen, en ik heb wel degelijk al aanwijzingen gezien.”

Belleman denkt daarom dat de verdediging van Wilders vandaag een hele stapel aanwijzingen op tafel gaat leggen die erop wijzen dat er wel degelijk sprake is geweest van politieke beïnvloeding. “Dan is het aan het hof om te beslissen wie er gelijk heeft.”

Politiek staartje

Of dit proces een politiek staartje krijgt weten we pas als het afgelopen is, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Je ziet wel dat Wilders natuurlijk elke kans aangrijpt om zijn verdediging te etaleren, dat heeft hij ook in de Tweede Kamer gedaan. Het debat forceert hem ook daarover te spreken. Dus ieder strohalmpje wat hij kan vastgrijpen om dat proces zijn kant op te duwen zal hij aangrijpen.”

LEES OOK: Wilders verwijt kabinet ‘slechte corona-aanpak’, wil lockdown

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Waterbedrijven bezorgd over “extreem grote drinkwatervraag”

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder…

Lees meer

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Zo werd de beruchte Quote 500-bende opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar…

Lees meer

Kleine stijging opnames op intensive care wegens coronabesmetting

Het aantal patiënten dat wegens corona op de intensive care ligt, is op dit moment 31. Dat zijn er drie meer dan op zaterdag. Er…

Lees meer

EU stelt 30 miljoen extra beschikbaar voor noodhulp Beiroet

De EU verstrekt 30 miljoen euro extra voor noodhulp aan Libanon. Dat bericht de Europese Commissie zondag tijdens de online-donorconferentie. Eerder werd er al 33…

Lees meer

Bijna 600 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die…

Lees meer

Streefbedrag inzameling voor Poolse mensenredder gehaald, nu in totaal 360.000 euro

Het streefbedrag van 300.000 euro van een van de doneeracties voor de nabestaanden van de Poolse mensenredder Marcin Kolczynski is zondag overschreden. De 37-jarige seizoensarbeider…

Lees meer

Protest bij azc Gilze na aanval op lesbische vrouw met kokend water

Vijftien tot twintig mensen hebben zondag gedemonstreerd bij het asielzoekster in Gilze. Dat meldt De Stentor. De aanleiding is een incident in het azc zaterdag,…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier