main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2020 — 10:27

Hoger beroep tegen Geert Wilders om ‘minder Marokkanen’-uitspraak weer hervat

Het hoger beroep tegen Geert Wilders wordt vandaag hervat in het Justitieel Complex Schiphol. De PVV-leider staat voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak, al omvat de zaak inmiddels veel meer dan dat. Volgens Wilders is er namelijk sprake van politieke beïnvloeding.

Het proces sleept al jaren voort. De zitting van maandag zou eigenlijk eind maart hebben plaatsgevonden, maar dit ging niet door in verband met de coronacrisis. Het begon bij de vragen die Wilders tijdens een bijeenkomst in maart 2014 voorlegde aan zijn publiek: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en Marokkanen wilden. Met die laatste vraag zette de PVV’er volgens het Openbaar Ministerie aan tot haat. De rechtbank veroordeelde hem in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Het OM en Wilders gingen beide in hoger beroep.

Hoger beroep

Daar eiste het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro. De PVV-leider is er op zijn beurt van overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zich hoogstpersoonlijk heeft bemoeid met de communicatie van het OM. Hij gelooft dat zij stukken achterhouden. “Het OM heeft zich al voor de coronacrisis uitgelaten over wat er in die stukken staat, en die zeggen: wij hebben daar geen enkele aanwijzing in gevonden dat er sprake is geweest van politieke beïnvloeding”, licht rechtbankverslaggever Saskia Belleman toe in Goedemorgen Nederland. “Maar Wilders zegt: ik heb ze globaal doorgenomen, en ik heb wel degelijk al aanwijzingen gezien.”

Belleman denkt daarom dat de verdediging van Wilders vandaag een hele stapel aanwijzingen op tafel gaat leggen die erop wijzen dat er wel degelijk sprake is geweest van politieke beïnvloeding. “Dan is het aan het hof om te beslissen wie er gelijk heeft.”

Politiek staartje

Of dit proces een politiek staartje krijgt weten we pas als het afgelopen is, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Je ziet wel dat Wilders natuurlijk elke kans aangrijpt om zijn verdediging te etaleren, dat heeft hij ook in de Tweede Kamer gedaan. Het debat forceert hem ook daarover te spreken. Dus ieder strohalmpje wat hij kan vastgrijpen om dat proces zijn kant op te duwen zal hij aangrijpen.”

LEES OOK: Wilders verwijt kabinet ‘slechte corona-aanpak’, wil lockdown

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier