main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2020 — 12:35

OM komt met nieuw concreet bewijs tegen verdachten aanslag MH17

Het Openbaar Ministerie (OM) is afgelopen vrijdag met nieuw bewijs gekomen tegen de mannen die verdacht worden van de aanslag op rampvlucht MH17. Het is het meest concrete bewijs tot nu toe, schrijft NRC.

Het gaat om telefoontaps waarin de verdachten duidelijk spreken over het door hun neergehaalde vliegtuig. In het gesprek denken de mannen nog dat het gaat om een Oekraïens gevechtsvliegtuig.

Alternatieve scenario’s voor neerhalen MH17

Het OM presenteerde het bewijs als onderdeel van een reactie op de wens van verdachte Oleg Poelatov om te onderzoeken of MH17 ook op een andere wijze zou kunnen zijn neergehaald.

De advocaten van Poelatov beweren namelijk dat MH17 mogelijk door een Oekraïens gevechtsvliegtuig is neergeschoten.

Het OM stelt echter genoeg bewijs te hebben om aan te tonen dat dit niet zo is. Naast de telefoontaps is namelijk ook aangetoond dat in de sponning van één van de ramen van de cockpit een fragment van een Boek-raket is aangetroffen. Deze Boek-raket wordt meerdere malen door de verdachten aangehaald in de telefoongesprekken.

‘Wees eerlijk naar de nabestaanden’

In Goedemorgen Nederland op NPO 1 reageert fractievoorzitter van Partij voor de Toekomst Henk Krol op het nieuws. “Het is heel duidelijk dat [de verdachten] niet een passagiersvliegtuig wilden neerhalen, maar dit is wel het geval geweest.”

De politicus snapt niet dat Rusland en de verdachten hun verantwoordelijkheid niet nemen. “Ik vind dat je naar de nabestaanden eerlijk moet zijn en moet zeggen: ‘Jongens, dit hebben we fout gedaan.'”

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de MH17-verdachten begint, is nog niet bekend.

LEES OOK: Monsterproces MH17 hervat: ‘Ongelooflijk belangrijk voor nabestaanden’

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier