main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2020 — 12:46

Monsterproces MH17 hervat: ‘Ongelooflijk belangrijk voor nabestaanden’

Het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17 hervat vandaag op het Justitieel Complex Schiphol. De rechtbank bekijkt onder meer hoe de zaak de komende tijd verdergaat. Voor de zaak zijn diverse datareeksen gereserveerd, tot en met maart volgend jaar.

“Er gaat eerst teruggeblikt worden op de vorige zittingen”, zegt nabestaande en voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 Piet Ploeg in Goedemorgen Nederland. “Ook gaat het Openbaar Ministerie veel vertellen namens het opsporingsonderzoek. Dat gaat een hoop nieuwe informatie geven.”

Voor de nabestaanden is het een bijzonder moment. “We hebben hier vijfenhalf jaar geduldig op gewacht”, zegt Ploeg. “Het is ongelooflijk belangrijk voor de nabestaanden dat er toch bekend gaat worden wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor is geweest.”

Oleg Poelatov

Vanaf vandaag krijgen de advocaten van Oleg Poelatov – de enige van de vier verdachten die zich door advocaten laat bijstaan tijdens het proces – de kans om te reageren op verzoeken die het Openbaar Ministerie afgelopen maart heeft gedaan. Justitie had onder meer gevraagd om het horen van getuigen en deskundigen om meer te kunnen vertellen over tapgesprekken en beeldmateriaal.

Vier mannen zijn aangeklaagd voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van de Oekraïne. De Rus Poelatov heeft een advocatenteam naar Nederland gestuurd. De andere drie hebben niets laten horen. Het gaat om Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Leonid Kharchenko.

Radardata en satellietgegevens

De officieren van justitie zullen vandaag met veel nieuwe informatie komen, zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse. “Het gaat om radardata en satellietgegevens. Met name vanuit de Russische kant is er gesteld dat de videobeelden van de Buk-installatie gemanipuleerd zouden zijn.” Het OM heeft deskundigen gevraagd hier onderzoek naar te doen. “Daarover zal de komende dagen veel naar buiten worden gebracht.”

Of de daders uiteindelijk in de cel zullen belanden, is volgens Roelse moeilijk te zeggen. “Zowel Rusland als Oekraïne leveren geen eigen onderdanen uit. Dat gaat tegen de grondwet in daar.” Wel kan een veroordeling tot gevolg hebben dat de daders het land niet meer uit kunnen. “Dat heeft een enorme betekenis, dat gaat de wereld rond. Een veroordeling betekent in dit geval ook een veroordeling van Rusland. De impact zal gigantisch zijn.”

Ook voor de nabestaanden is een veroordeling cruciaal, zegt Roelse. “Ook in hun verwerking van de rouw. Je ziet dat Piet Ploeg daar veel kracht uit put. Dat is een belangrijk signaal.”

LEES OOK: Defensie stond klaar om in te grijpen na MH17-ramp: ‘Goed signaal van de overheid’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier