main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 27 juni 2020 — 17:24

Veteranendag ‘heel anders’ door corona: ‘Belangrijk dat veteranen zich gewaardeerd voelen’

Geen defilé door Den Haag en geen toespraken op het Malieveld. Door de coronamaatregelen zijn de activiteiten op Veteranendag volledig aangepast. Toch voelen de veteranen op deze dag dat we ze waarderen, zegt minister Ank Bijleveld (Defensie) in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Premier Mark Rutte en minister Bijleveld waren vandaag in de Ridderzaal, samen met een aantal veteranen. “Het was heel andere dag, maar het was wel erg indrukwekkend. Ik was ontzettend blij dat het live werd uitgezonden, zo konden we toch veel mensen bereiken. Ook de veteranen thuis konden voelen dat we ze waarderen, en dat we snappen dat het niet altijd makkelijk is geweest voor ze.”

Er vallen veel verschillen weg tussen mensen als ze veteraan zijn, zo ziet Bijleveld. “Je zag vandaag hele verschillende generaties bij elkaar. Ze hebben allemaal hetzelfde teamgevoel en dezelfde passie voor de vrijheid. En voor het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Het coronavirus zorgde ervoor dat ook jongere generaties onvrijheid ervaren, zo bleek op deze Veteranendag. “Wat ik vandaag heel bijzonder vond is de verbinding met deze tijd”, zegt Bijleveld. “De jonge scholier die in de Ridderzaal was, zei dat ze nog nooit had gevoeld dat ze onvrij was. Nu kon ze door corona niet alles doen.”

Het coronavirus onderstreept dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, zegt Bijleveld. “Je moet er wat voor over hebben. In Irak en Afghanistan zetten militairen zich in in een echte oorlogssituatie. We moeten ons altijd realiseren hoe anders het daar is. Daar is Veteranendag voor. Ook om veteranen te bedanken. Het is niet vanzelfsprekend dat mensen met gevaar voor eigen leven dit doen.”

Genocide Srebrenica

Bijleveld heeft afgelopen week contact gehad met de moeders van Srebrenica. Het is 25 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic de Bosnische stad Srebrenica binnenvielen. “Wat je raakt zijn de persoonlijke verhalen. Ze zijn een partner of kind kwijtgeraakt”, zegt Bijleveld.

Het is volgens Bijleveld nog onduidelijk of de herdenking van Srebrenica in Potočari dit jaar door kan gaan. “Ik weet niet of de herdenking door kan gaan in de vorm die is bedacht. Zij vroegen aan mij of ik daar kwam om met hen te praten. Maar we weten niet in welke vorm het door kan gaan.”

“Het is belangrijk dat we met elkaar praten en de verbinding zoeken”, zegt Bijleveld. “Het is belangrijk dat we met elkaar leren van wat er is gebeurd. Ik hoop dat het mogelijk is om naar Potočari te gaan, dat was de afspraak. Maar ook daar is corona aanwezig.”

LEES OOK: Herman helpt veteranen met PTSS: ‘Met buddyhond pakken ze hun leven weer op’

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier