main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 26 juni 2020 — 13:44

‘Tussenpaus’ Heerma (CDA) spreekt geen voorkeur uit over toekomstige lijsttrekker

Met Pieter Omtzigt die zich donderdagavond ook kandidaat stelde om lijsttrekker van het CDA te worden zijn er nu in totaal vijf kandidaten in de race. Omtzigt neemt het op tegen minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer, Kamerlid Martijn van Helvert én de nummer 20 van CDA Beekdaelen, André Reumkens. De huidige fractievoorzitter en zelfbenoemd tussenpaus van het CDA Pieter Heerma zegt in Goedemorgen Nederland dat hij met een “soort CDA-trots” naar al deze kandidaten kijkt. “Het is spannend, maar het zijn allemaal zulke doorgewinterde CDA’ers. Ik zie bij al deze kandidaten een warme CDA-onderlegger.”

Heerma maakt gelijk duidelijk dat hij geen voorkeur uitspreekt. “Ik vind als fractievoorzitter dat het niet mijn taak is om daar mijn mening over te geven. Wie het ook wordt, ik denk dat we daar goed mee voor de dag kunnen komen.”

LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Het CDA valt wel op met al deze kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Heerma legt uit dat het juist de keuze is geweest van het partijbestuur om een open procedure te starten. “Het is ook een onderdeel van partijdemocratie. Natuurlijk is het loslaten het spannende ervan, maar je krijgt er ook iets heel moois voor terug. Ik kijk naar al die kandidaten met toch een soort CDA-trots.”

Over de verschillen tussen de kandidaten zegt Heerma niets, die moeten de kandidaten zelf maar aangeven, vindt hij. “Ik zie vooral heel veel CDA. Pieter Omtzigt die het gisteren over volkshuisvesting heeft, Hugo de Jonge die met het anti-polarisatieverhaal zich lanceerde. Ik denk dat dat de CDA-boodschap is: een activistisch midden dat het CDA opzoekt, wat een goed verhaal is voor Nederland. Een verhaal over de kracht van de samenleving, waar deze kandidaten allemaal vanuit hun eigen insteek voor staan.”

Samenwerking Forum voor Democratie

De vraag wie er wel of niet samen wil werken met Forum voor Democratie vindt Heerma ook enigszins vermoeiend. “Het is niet de essentie waar het om gaat. De essentie is dat het gaat om de volkshuisvesting, over de oneerlijke arbeidsmarkt, over de doorgeslagen individualisering en de polarisatie. Als CDA daar de partij is met de antwoorden voor de toekomst, daar gaat het voor mij om.”

De CDA’ers kiezen volgende maand al een voorman zodat de nieuwe politiek leider “zich in de zomer goed voorbereiden op het lijsttrekkerschap”, legde partijvoorzitter Rutger Ploum eerder uit. De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 17 maart 2021.

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier