main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 26 juni 2020 — 13:44

‘Tussenpaus’ Heerma (CDA) spreekt geen voorkeur uit over toekomstige lijsttrekker

Met Pieter Omtzigt die zich donderdagavond ook kandidaat stelde om lijsttrekker van het CDA te worden zijn er nu in totaal vijf kandidaten in de race. Omtzigt neemt het op tegen minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer, Kamerlid Martijn van Helvert én de nummer 20 van CDA Beekdaelen, André Reumkens. De huidige fractievoorzitter en zelfbenoemd tussenpaus van het CDA Pieter Heerma zegt in Goedemorgen Nederland dat hij met een “soort CDA-trots” naar al deze kandidaten kijkt. “Het is spannend, maar het zijn allemaal zulke doorgewinterde CDA’ers. Ik zie bij al deze kandidaten een warme CDA-onderlegger.”

Heerma maakt gelijk duidelijk dat hij geen voorkeur uitspreekt. “Ik vind als fractievoorzitter dat het niet mijn taak is om daar mijn mening over te geven. Wie het ook wordt, ik denk dat we daar goed mee voor de dag kunnen komen.”

LEES OOK: Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Het CDA valt wel op met al deze kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Heerma legt uit dat het juist de keuze is geweest van het partijbestuur om een open procedure te starten. “Het is ook een onderdeel van partijdemocratie. Natuurlijk is het loslaten het spannende ervan, maar je krijgt er ook iets heel moois voor terug. Ik kijk naar al die kandidaten met toch een soort CDA-trots.”

Over de verschillen tussen de kandidaten zegt Heerma niets, die moeten de kandidaten zelf maar aangeven, vindt hij. “Ik zie vooral heel veel CDA. Pieter Omtzigt die het gisteren over volkshuisvesting heeft, Hugo de Jonge die met het anti-polarisatieverhaal zich lanceerde. Ik denk dat dat de CDA-boodschap is: een activistisch midden dat het CDA opzoekt, wat een goed verhaal is voor Nederland. Een verhaal over de kracht van de samenleving, waar deze kandidaten allemaal vanuit hun eigen insteek voor staan.”

Samenwerking Forum voor Democratie

De vraag wie er wel of niet samen wil werken met Forum voor Democratie vindt Heerma ook enigszins vermoeiend. “Het is niet de essentie waar het om gaat. De essentie is dat het gaat om de volkshuisvesting, over de oneerlijke arbeidsmarkt, over de doorgeslagen individualisering en de polarisatie. Als CDA daar de partij is met de antwoorden voor de toekomst, daar gaat het voor mij om.”

De CDA’ers kiezen volgende maand al een voorman zodat de nieuwe politiek leider “zich in de zomer goed voorbereiden op het lijsttrekkerschap”, legde partijvoorzitter Rutger Ploum eerder uit. De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 17 maart 2021.

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

RIVM: Aantal nieuwe besmettingsgevallen iets boven het gemiddelde

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat…

Lees meer

Kabinet wil vanaf vrijdag avondklok en beperkt bezoek per direct

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen…

Lees meer

Mexicaanse piloot wil laag over Amsterdam vliegen: ‘Dan wordt heel de stad wakker’

Luchtverkeersleiding Nederland kreeg afgelopen zondagavond een bijzonder verzoek van een van de piloten van een Aeromexico-Boeing. Hij wilde graag laag over Amsterdam vliegen zodat hij…

Lees meer

Lagere celstraf voor Sziget-dealers Roelf B. en vriend in hoger beroep

De Nederlandse ex-topatleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. zijn dinsdag in Hongarije in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor drugshandel. Dat…

Lees meer

RIVM: 4335 nieuwe besmettingen, fors minder dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 4335 positieve coronatests geregistreerd. Het aantal meldingen dat tussen maandag- en dinsdagochtend binnenkwam ligt lager…

Lees meer

Opnieuw grote estafettestakingen aangekondigd in metaalsector

Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken. Vanaf donderdag vinden er volgens de vakbonden verspreid over het land estafettestakingen plaats. Onder meer medewerkers van de…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier