Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden: ‘Rechtsstaat in Nederland moet sterker’

Peter Visser

Pieter Omtzigt heeft zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden van het CDA. Hij wil 'zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom', zei hij bij zijn bekendmaking. "Ik stel me beschikbaar als lijsttrekker omdat ik denk dat ik dat vanuit die positie nog meer vorm kan geven", zegt hij in Op1. Omtzigt gaat de strijd aan met Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Martijn van Helvert.

Omtzigt zit al lang in de Kamer en staat bekend als een pitbull die zich in dossiers vastbijt, zoals in de toeslagenaffaire. "Ik heb me de afgelopen zeventien jaar met hart en ziel ingezet voor burgers die in de klem komen. De overheid functioneert niet goed genoeg in Nederland voor zijn burgers. Ik vind dat de rechtsstaat in Nederland echt sterker moet zijn."

Omtzigt wil met zijn "enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen" kijken "hoe we deze overheid beter kunnen laten functioneren". "En hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een schild voor de zwakkeren vormen als samenleving. Je ziet nu in de coronacrisis dat mensen die flexwerken hun baan kwijtraken en veel mensen in de problemen zitten." Omtzigt wil zich voor die mensen "keihard maken". Ook ziet hij een aantal grote uitdagingen voor na de coronacrisis, zoals het woningtekort. "Het is in grote delen van dit land echt te moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Die uitdaging wil ik aangaan."

Het Kamerlid denkt niet dat hij als lijsttrekker de 'politieke spelletjes' hoeft te spelen waar hij een uitgesproken hekel aan heeft. Wel wil hij bewijzen dat hij politieke vergezichten kan schetsen. "Die mis ik iets te veel in Den Haag. Uitspraken over waar het land over tien jaar moet staan, en niet alleen over een week of over een maand. Dat is heel belangrijk."

Meer aandacht voor niet-dagelijks nieuws

Ook wil Omtzigt dat er in de Kamer meer aandacht komt voor vraagstukken die minder aandacht genieten in de media. Het gaat volgens hem bij het vragenuurtje te vaak over "wat er in de krant stond". Een voorbeeld is volgens hem het nieuws dat een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. "Wat is die diepe laag waardoor moskeeën uit het zeer onvrije buitenland gefinancierd worden en wat is de invloed op onze samenleving? Dat is zeer relevant werk en heeft niet elke dag het nieuws gehaald." Dat is het soort vraagstuk waar de Kamer vaker naar moet kijken, stelt Omtzigt.

Er werd vorig jaar ook al over gespeculeerd dat Omtzigt lijsttrekker zou willen worden bij de verkiezingen voor het Europese Parlement. Omtzigt doet ook onderzoek voor de Raad van Europa. Op Malta onderzoekt hij de machinaties rond de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. De regering van Malta is woedend over de naspeuringen van Omtzigt - onder politiebegeleiding - en eiste al dat hij van de zaak wordt afgehaald.

'Baudet heeft ons uitgesloten'

De Jonge liet weten dat als hij lijsttrekker wordt van het CDA, hij niet wil regeren met Forum voor Democratie. Keijzer en Van Helvert houden die optie wél open. Omtzigt sluit de partij van Thierry Baudet niet uit maar ziet weinig kans op samenwerking. "Als hij zegt dat het CDA en de VVD uit zijn op de vernietiging van Nederland, dan denk ik dat hij iets over de partij zegt waar ik mij wel thuis voel. Feitelijk heeft Baudet ons uitgesloten. Ik zie niet zomaar gebeuren dat hij daar op terugkomt."

Omtzigt spreekt nog niet over premierschap

Omtzigt doet nog geen uitspraak over het premierschap. "Ik heb even naar de peiling gekeken en volgens mij staan wij een zetel of vijftien achter op een andere partij met wie wij in de coalitie zitten. Dan heb je niet het recht om de minister-president te benoemen." Omtzigt vindt de vraag daarom nu niet aan de orde.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau