main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2020 — 10:59

Petitie tegen coronaspoedwet krijgt veel steun: ‘Komen elke dag 30.000 handtekeningen bij’

Een groeiende groep mensen is bezorgd over de veelbesproken coronaspoedwet. Hoewel minister Hugo de Jonge (Volksgezonheid) eerder zei dat de wet niet per 1 juli in zal gaan, is hij ook niet van tafel. Daarom wordt vandaag aan de Tweede Kamer de petitie ‘Nee tegen de spoedwet’ aangeboden.

Initiatiefnemer van de petitie Willem Engel maakt zich grote zorgen over de impact van de wet en krijgt veel steun, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Volgens mij zitten wij nu op de 315.000 tot 320.000 handtekeningen. Elke dag komen er ongeveer 30.000 handtekeningen bij. Dat geeft wel aan hoe erg dit leeft in de bevolking.”

“De wet deugt niet omdat hij onethisch is”, stelt Engel. “Dat niet alleen. De wet maakt inbreuk op grondrechten. Er is ook geen noodzaak van de maatregelen aangetoond. Er is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Wij zijn dan ook verbijsterd dat dit überhaupt als wetsvoorstel is ingeleverd.”

Ook de Raad van State zet vraagtekens bij de coronaspoedwet. Vrijheden zouden te makkelijk ondergeschikt worden aan het belang van de volksgezondheid.

De wet zal waarschijnlijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister De Jonge. Het kabinet gaat na tal van “fundamentele commentaren” over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

‘Belangrijk dat er wetgeving onder noodverordeningen komt’

Voormalig minister en VVD-prominent Uri Rosenthal begrijpt de zorgen van de Raad van State en van de initiatiefnemers van de petitie, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Aan de andere kant: we hebben nu een reeks van noodverordeningen, waar verder niemand aan te pas is gekomen. Die zijn gewoon uitgevaardigd. Die geven ook grote bevoegdheid aan burgemeesters van veiligheidsregio’s. Er is ook algemeen toch een roep geweest om er toch een soort wettelijke basis onder te leggen. Dat gebeurt nu.”

Rosenthal benadrukt ook dat het gaat om een tijdelijke wet. Volgens hem moet wel duidelijk worden aangeven voor hoe lang de wet van kracht is. “Volgens mij wordt er gemikt op de duur van één jaar.”

Rosenthal denkt ondanks de bezwaren wel dat het belangrijk is dat er een wet onder de noodverordeningen komt. “Het is nu zo dat via de noodverordeningen de politie mag binnentreden in huizen als daar een coronafeestje aan de gang is. Dat is nogal een inbreuk op je privacy. Wanneer je er wetgeving oplegt, dan moet de wet eerst nog door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer, die zullen er goed naar kijken.” Kortom: er komt een stevige basis onder te liggen, zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

‘Achter voordeur handhaven gaat te ver’

Volgens De Jonge is de wet bedoeld om de bevoegdheid van de Tweede Kamer te versterken. Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte vreest dat de bevoegdheid van de minister té groot wordt. “Zoals het er nu uitziet lijkt de wet vooral de bevoegdheid van de minister te versterken. Dit geeft de minister een enorm sterke positie. Daarom begrijp ik dat de Raad van State zegt: het moet minder verregaand en voor een kortere tijd.” Om de wet nu voor een jaar vast te leggen, gaat “heel ver”, vindt Paternotte.

De Jonge wees er eerder op dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke coronawet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg). De minister geeft de voorzitters van de veiligheidsregio’s aanwijzingen en zij vertalen die in noodverordeningen.

D66 is er wel voor om de de noodverordeningen een wettelijke basis te geven, zegt het Paternotte. “Maar dat hoeft niet zo ver te gaan dat je achter de voordeur gaat handhaven. Je huis is je kasteel. Om nou in een landelijke wet vast te leggen dat je in alle regio’s in Nederland achter de voordeur mag gaan handhaven, op wat je dan een coronafeestje noemt, gaat ver. Ik denk dat daar wat aan moet veranderen.”

LEES OOK: Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in