main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2020 — 10:59

Petitie tegen coronaspoedwet krijgt veel steun: ‘Komen elke dag 30.000 handtekeningen bij’

Een groeiende groep mensen is bezorgd over de veelbesproken coronaspoedwet. Hoewel minister Hugo de Jonge (Volksgezonheid) eerder zei dat de wet niet per 1 juli in zal gaan, is hij ook niet van tafel. Daarom wordt vandaag aan de Tweede Kamer de petitie ‘Nee tegen de spoedwet’ aangeboden.

Initiatiefnemer van de petitie Willem Engel maakt zich grote zorgen over de impact van de wet en krijgt veel steun, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Volgens mij zitten wij nu op de 315.000 tot 320.000 handtekeningen. Elke dag komen er ongeveer 30.000 handtekeningen bij. Dat geeft wel aan hoe erg dit leeft in de bevolking.”

“De wet deugt niet omdat hij onethisch is”, stelt Engel. “Dat niet alleen. De wet maakt inbreuk op grondrechten. Er is ook geen noodzaak van de maatregelen aangetoond. Er is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Wij zijn dan ook verbijsterd dat dit überhaupt als wetsvoorstel is ingeleverd.”

Ook de Raad van State zet vraagtekens bij de coronaspoedwet. Vrijheden zouden te makkelijk ondergeschikt worden aan het belang van de volksgezondheid.

De wet zal waarschijnlijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister De Jonge. Het kabinet gaat na tal van “fundamentele commentaren” over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

‘Belangrijk dat er wetgeving onder noodverordeningen komt’

Voormalig minister en VVD-prominent Uri Rosenthal begrijpt de zorgen van de Raad van State en van de initiatiefnemers van de petitie, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Aan de andere kant: we hebben nu een reeks van noodverordeningen, waar verder niemand aan te pas is gekomen. Die zijn gewoon uitgevaardigd. Die geven ook grote bevoegdheid aan burgemeesters van veiligheidsregio’s. Er is ook algemeen toch een roep geweest om er toch een soort wettelijke basis onder te leggen. Dat gebeurt nu.”

Rosenthal benadrukt ook dat het gaat om een tijdelijke wet. Volgens hem moet wel duidelijk worden aangeven voor hoe lang de wet van kracht is. “Volgens mij wordt er gemikt op de duur van één jaar.”

Rosenthal denkt ondanks de bezwaren wel dat het belangrijk is dat er een wet onder de noodverordeningen komt. “Het is nu zo dat via de noodverordeningen de politie mag binnentreden in huizen als daar een coronafeestje aan de gang is. Dat is nogal een inbreuk op je privacy. Wanneer je er wetgeving oplegt, dan moet de wet eerst nog door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer, die zullen er goed naar kijken.” Kortom: er komt een stevige basis onder te liggen, zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

‘Achter voordeur handhaven gaat te ver’

Volgens De Jonge is de wet bedoeld om de bevoegdheid van de Tweede Kamer te versterken. Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte vreest dat de bevoegdheid van de minister té groot wordt. “Zoals het er nu uitziet lijkt de wet vooral de bevoegdheid van de minister te versterken. Dit geeft de minister een enorm sterke positie. Daarom begrijp ik dat de Raad van State zegt: het moet minder verregaand en voor een kortere tijd.” Om de wet nu voor een jaar vast te leggen, gaat “heel ver”, vindt Paternotte.

De Jonge wees er eerder op dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke coronawet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg). De minister geeft de voorzitters van de veiligheidsregio’s aanwijzingen en zij vertalen die in noodverordeningen.

D66 is er wel voor om de de noodverordeningen een wettelijke basis te geven, zegt het Paternotte. “Maar dat hoeft niet zo ver te gaan dat je achter de voordeur gaat handhaven. Je huis is je kasteel. Om nou in een landelijke wet vast te leggen dat je in alle regio’s in Nederland achter de voordeur mag gaan handhaven, op wat je dan een coronafeestje noemt, gaat ver. Ik denk dat daar wat aan moet veranderen.”

LEES OOK: Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer