main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2020 — 10:59

Petitie tegen coronaspoedwet krijgt veel steun: ‘Komen elke dag 30.000 handtekeningen bij’

Een groeiende groep mensen is bezorgd over de veelbesproken coronaspoedwet. Hoewel minister Hugo de Jonge (Volksgezonheid) eerder zei dat de wet niet per 1 juli in zal gaan, is hij ook niet van tafel. Daarom wordt vandaag aan de Tweede Kamer de petitie ‘Nee tegen de spoedwet’ aangeboden.

Initiatiefnemer van de petitie Willem Engel maakt zich grote zorgen over de impact van de wet en krijgt veel steun, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Volgens mij zitten wij nu op de 315.000 tot 320.000 handtekeningen. Elke dag komen er ongeveer 30.000 handtekeningen bij. Dat geeft wel aan hoe erg dit leeft in de bevolking.”

“De wet deugt niet omdat hij onethisch is”, stelt Engel. “Dat niet alleen. De wet maakt inbreuk op grondrechten. Er is ook geen noodzaak van de maatregelen aangetoond. Er is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Wij zijn dan ook verbijsterd dat dit überhaupt als wetsvoorstel is ingeleverd.”

Ook de Raad van State zet vraagtekens bij de coronaspoedwet. Vrijheden zouden te makkelijk ondergeschikt worden aan het belang van de volksgezondheid.

De wet zal waarschijnlijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister De Jonge. Het kabinet gaat na tal van “fundamentele commentaren” over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

‘Belangrijk dat er wetgeving onder noodverordeningen komt’

Voormalig minister en VVD-prominent Uri Rosenthal begrijpt de zorgen van de Raad van State en van de initiatiefnemers van de petitie, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Aan de andere kant: we hebben nu een reeks van noodverordeningen, waar verder niemand aan te pas is gekomen. Die zijn gewoon uitgevaardigd. Die geven ook grote bevoegdheid aan burgemeesters van veiligheidsregio’s. Er is ook algemeen toch een roep geweest om er toch een soort wettelijke basis onder te leggen. Dat gebeurt nu.”

Rosenthal benadrukt ook dat het gaat om een tijdelijke wet. Volgens hem moet wel duidelijk worden aangeven voor hoe lang de wet van kracht is. “Volgens mij wordt er gemikt op de duur van één jaar.”

Rosenthal denkt ondanks de bezwaren wel dat het belangrijk is dat er een wet onder de noodverordeningen komt. “Het is nu zo dat via de noodverordeningen de politie mag binnentreden in huizen als daar een coronafeestje aan de gang is. Dat is nogal een inbreuk op je privacy. Wanneer je er wetgeving oplegt, dan moet de wet eerst nog door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer, die zullen er goed naar kijken.” Kortom: er komt een stevige basis onder te liggen, zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

‘Achter voordeur handhaven gaat te ver’

Volgens De Jonge is de wet bedoeld om de bevoegdheid van de Tweede Kamer te versterken. Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte vreest dat de bevoegdheid van de minister té groot wordt. “Zoals het er nu uitziet lijkt de wet vooral de bevoegdheid van de minister te versterken. Dit geeft de minister een enorm sterke positie. Daarom begrijp ik dat de Raad van State zegt: het moet minder verregaand en voor een kortere tijd.” Om de wet nu voor een jaar vast te leggen, gaat “heel ver”, vindt Paternotte.

De Jonge wees er eerder op dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke coronawet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg). De minister geeft de voorzitters van de veiligheidsregio’s aanwijzingen en zij vertalen die in noodverordeningen.

D66 is er wel voor om de de noodverordeningen een wettelijke basis te geven, zegt het Paternotte. “Maar dat hoeft niet zo ver te gaan dat je achter de voordeur gaat handhaven. Je huis is je kasteel. Om nou in een landelijke wet vast te leggen dat je in alle regio’s in Nederland achter de voordeur mag gaan handhaven, op wat je dan een coronafeestje noemt, gaat ver. Ik denk dat daar wat aan moet veranderen.”

LEES OOK: Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten vol goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer