main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 juni 2020 — 13:59

Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd

De corona-spoedwet gaat niet op 1 juli in. De voorbereiding vergt meer tijd, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer vandaag.

Zowel de Eerste als Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen. Het is van belang dat dat zorgvuldig gebeurt, aldus De Jonge.

Deze nieuwe en tijdelijke wet moet de huidige noodverordeningen die zijn genomen in verband met de corona-epidemie vervangen met een andere wettelijke grondslag. Zolang deze spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

Er is veel kritiek op de wet. Onder andere de Nationale Ombudsman en staatsrechtdeskundigen spraken hun twijfels uit. Experts vinden dat het ver gaat dat je een inbreuk kunt doen bij mensen thuis, om daar te kijken of zij zich aan de maatregelen houden. Daarnaast vinden mensen het ook van de gekke dat je voor een overtreding een ‘coronaboete’ kunt krijgen, en daarmee een stafblad.

Raad van State

Ook de Raad van State heeft flinke kritiek op de spoedwet. De belangrijkste adviseur van het kabinet plaatst in het advies, dat nog niet openbaar is, kanttekeningen bij de mogelijkheden van de Tweede Kamer om de coronamaatregelen te controleren. Ook zou het kabinet de tijdelijke wet te makkelijk kunnen verlengen. Ingewijden bevestigden berichtgeving hierover van de NOS.

‘Veel te forse ingreep’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof staat ook niet om deze wet te trappelen. “Ik vind het een veel te forse ingreep voor datgene wat we met elkaar willen regelen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Volgens Vonhof moeten we van mening kunnen verschillen over hoe we precies met de coronacrisis omgaan. “Deze wet gaat daarin wat mij betreft veel te ver. Het is een juridisch ding. Men wil al die noodmaatregelen, die nu een beetje aflopen omdat het juridisch niet houdbaar is, in een klap onder een wet stoppen.” Vonhof vindt dat de Kamer goed moet opletten of dit wel zo democratisch is.

Handhaving

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vraagt zich vooral af wie zo’n wet precies gaat handhaven. “Als je niet kunt garanderen dat de meerderheid van de samenleving zich eraan gaat houden, moet je misschien toch nog even tot tien tellen. Dan kun je zeggen: is dit wel het juiste moment?”

Wanneer de spoedwet dan verwacht wordt is nog onduidelijk.

LEES OOK: Nanninga: ‘corona-spoedwet zorgt voor beperking van vrijheden, laten we afbouwen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer