Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd
De corona-spoedwet gaat niet op 1 juli in. De voorbereiding vergt meer tijd, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer vandaag.
Zowel de Eerste als Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen. Het is van belang dat dat zorgvuldig gebeurt, aldus De Jonge.
Deze nieuwe en tijdelijke wet moet de huidige noodverordeningen die zijn genomen in verband met de corona-epidemie vervangen met een andere wettelijke grondslag. Zolang deze spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s.
Er is veel kritiek op de wet. Onder andere de Nationale Ombudsman en staatsrechtdeskundigen spraken hun twijfels uit. Experts vinden dat het ver gaat dat je een inbreuk kunt doen bij mensen thuis, om daar te kijken of zij zich aan de maatregelen houden. Daarnaast vinden mensen het ook van de gekke dat je voor een overtreding een ‘coronaboete’ kunt krijgen, en daarmee een stafblad.
Raad van State
Ook de Raad van State heeft flinke kritiek op de spoedwet. De belangrijkste adviseur van het kabinet plaatst in het advies, dat nog niet openbaar is, kanttekeningen bij de mogelijkheden van de Tweede Kamer om de coronamaatregelen te controleren. Ook zou het kabinet de tijdelijke wet te makkelijk kunnen verlengen. Ingewijden bevestigden berichtgeving hierover van de NOS.
‘Veel te forse ingreep’
Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof staat ook niet om deze wet te trappelen. “Ik vind het een veel te forse ingreep voor datgene wat we met elkaar willen regelen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Volgens Vonhof moeten we van mening kunnen verschillen over hoe we precies met de coronacrisis omgaan. “Deze wet gaat daarin wat mij betreft veel te ver. Het is een juridisch ding. Men wil al die noodmaatregelen, die nu een beetje aflopen omdat het juridisch niet houdbaar is, in een klap onder een wet stoppen.” Vonhof vindt dat de Kamer goed moet opletten of dit wel zo democratisch is.
Handhaving
Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vraagt zich vooral af wie zo’n wet precies gaat handhaven. “Als je niet kunt garanderen dat de meerderheid van de samenleving zich eraan gaat houden, moet je misschien toch nog even tot tien tellen. Dan kun je zeggen: is dit wel het juiste moment?”
Wanneer de spoedwet dan verwacht wordt is nog onduidelijk.
LEES OOK: Nanninga: ‘corona-spoedwet zorgt voor beperking van vrijheden, laten we afbouwen’
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…
Lees meerDe op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…
Lees meerDe Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…
Lees meerHet aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…
Lees meerEen grote NAVO-oefening, waar 15.000 militairen uit 14 landen aan meedoen, start vandaag in Estland. Ook Finland en Zweden, landen die zich bij de NAVO…
Lees meerPremier Mark Rutte is vandaag in Bulgarije om de Nederlandse militairen die deelnamen aan de NAVO-troepenmacht te bezoeken. Ook staat een ontmoeting met de Bulgaarse…
Lees meerTitus Brandsma (1881-1942) is zondagochtend heiligverklaard door paus Franciscus. Hij was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en journalist. Zo’n vijfhonderd Nederlanders waren afgereisd naar Rome voor…
Lees meerDe Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…
Lees meerVolgens viroloog Ab Osterhaus moeten we er rekening mee houden dat we nog niet van corona af zijn. “Nieuwe varianten zullen komen, zelfs in de…
Lees meerVandaag Inside keert vanavond na een korte periode van afwezigheid weer terug op televisie. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen krijgen van…
Lees meerStaatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, overweegt dwangmaatregelen om gemeenten zo ver te krijgen dat ze asielzoekers opnemen voor wie geen plek…
Lees meerDe Europese Commissie presenteert deze week haar plannen voor een Europa zonder Russische energie. Een plan met een prijskaartje van bijna tweehonderd miljard euro. Menno…
Lees meerHet is een historische dag voor Finland en Zweden. Beide landen die altijd neutraal zijn geweest staan op het punt om lidmaatschap aan te vragen…
Lees meerOp de snelweg A4 is de Ketheltunnel bij Rotterdam in beide richtingen dicht vanwege twee zieke personeelsleden die ingepland stonden maandagochtend vroeg de tunnel te…
Lees meerIn Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…
Lees meer