main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2020 — 11:56

Veronica Inside onder vuur na Akwasi-opmerking Derksen: ‘Die humorpolitie is over komen waaien uit Amerika’

Alle ogen zijn vanavond gericht op Veronica Inside. De heren aan tafel zullen voor het eerst in hun eigen programma ingaan op de ophef die is ontstaan toen Johan Derksen een grap maakte over rapper Akwasi. Adverteerders zijn boos en het Nederlands Elftal wil ze niet meer te woord staan. Trendwatcher Adjiedj Bakas adviseert Derksen in Goedemorgen Nederland om bij zichzelf te blijven. “Maak je niet druk en doe je ding. Sta voor vrijheid.”

De kranten staan er maandag vol van. Zo heeft de Volkskrant een profiel over Derksen geschreven getiteld: ‘Een rouwdouwer die de tijdgeest niet aanvoelt’. In het AD legt mediakenner Bert van der Veer uit dat dit geen storm in een glas water is, maar dat het niet het einde van het programma betekent. Frits Barend neemt het in het AD op voor de heren van VI. Hij zegt dat er allerlei grappen worden gemaakt en iedereen wordt aangevallen. Dat heeft niets met ras of kleur te maken, aldus Barend.

Trendwatcher en publicist Bakas stelt dat Nederlanders overgevoelig worden. “Die humorpolitie is over komen waaien uit Amerika. Dat is een jaar of vijftien geleden begonnen. In Amerika worden adverteerders al heel lang gebeld om programma’s te boycotten. Dat komt allemaal daar vandaan. Het is niet-Nederlands. Daar moeten wij niet aan meedoen. Nederland is een land van vrijheid. Dat moeten wij koesteren. Ik heb twee jaar in een dictatuur gewoond dus ik weet hoe belangrijk vrijheid van meningsuiting is. Tegen Johan Derksen en de jongen van VI zou ik zeggen: roep alles maar wat je wil. Heerlijk, met een brede smile kan je het allemaal zeggen.”

LEES OOK: Adverteerders rond Veronica Inside haken af na Akwasi-opmerking Derksen

‘Laatste bastion van vrijheid van meningsuiting’

Volgens VVD-Kamerlid Zohair el Yassini waait de sensitiviteit waar Bakas ook naar refereert inderdaad over van Amerika naar Nederland. “Komedie en satire is het laatste bastion van de vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd zie je ook behoorlijk wat gebeuren in de samenleving op het moment dat Johan Derksen iemand ziet die is verkleed als Zwarte Piet en vervolgens de grap maakt: weet je zeker dat dat Akwasi niet is? Dat raakt wel een hele heftige snaar, juist ook omdat wij praten over die discussie over Zwarte Piet en dat veel mensen met dezelfde huidskleur worden uitgemaakt voor Zwarte Piet zo rond die periode.”

Dan komt die dus extra hard aan want dat is precies waar die Zwarte Piet-discussie over gaat, aldus El Yassini. “Maar als wij met zijn allen zeggen: dat heeft niets met zwarte mensen te maken, dat heeft met roet te maken, dan is het des te cruer dat als je op tv ziet dat iemand die Zwarte Piet speelt wordt vergeleken met een persoon met een zwarte huidskleur. En vergeet niet, wij hebben een tijdje geleden ook Marco van Basten gehad die op een gegeven moment midden in de uitzending Seig Heil (de Hitlergroet, red.) riep. Dat heeft behoorlijk wat losgemaakt. Dat is ook de vrijheid van meningsuiting dat hij dat kan zeggen. Maar dat betekent niet dat het niet door ebt in de samenleving bij bepaalde groepen.”

Zelf gaat El Yassini Derksen niet oproepen om afstand te nemen van zijn grappen. “Dat zal ik nooit oproepen. Dat moet hij lekker zelf weten.”

LEES OOK: ‘Heksenjacht gaande op Johan Derksen, BN’ers vinden hem een kwast’

‘Een foute grap op het verkeerde moment’

Strafrechtadvocaat Mark Teurlings vindt het goed dat er zoveel aandacht is voor de opmerking van Derksen. “Het is een grap geweest. Dat weet ook iedereen. Een foute grap op het verkeerde moment. Maar zoals Ruud Gullit gisteren in Rondo zei: dit kan een grap zijn geweest, maar dit is het moment van doorpakken zodat dat soort grappen ook niet meer gebeuren omdat het zo gevoelig ligt. Dat lijkt mij heel goed.”

Teurlings stelt dat dit nu wereldwijd aan de orde is. “Na corona is dit waar het nu over gaat. Ik denk dat het heel goed is. Het racisme zit zo diepgeworteld in heel veel mensen. Ook dat soort grappen over Zwarte Piet waar heel veel mensen heel luchtig over deden. Ik ook in het verleden, niet beseffende hoe mijn donkere vrienden daar echt problemen mee hadden. Nu besef ik dat wel en komt er geen Zwarte Piet meer in. Dat moet je gewoon niet hebben. Deze grappen lijken leuk, maar zijn voor mensen die daar problemen mee hebben zeker niet leuk. Dus ik geef ze gelijk. Doorpakken nu, dit moet echt helemaal uit de wereld.”

LEES OOK: ‘Johan Derksen zorgt voor opluchting in totaal verkrampt debat’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
‘Kernenergie durven we niet, maar met zon- en windenergie gaan we doelstellingen niet halen’

De CO2-uitstoot verlagen gaat niet snel lukken op de manier waarop we nu bezig zijn, zegt Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist van Elsevier Weekblad, in WNL Haagse…

Lees meer

Vier jaar cel geëist tegen smokkelaar van tientallen asielzoekers

Een 35-jarige man wordt ervan verdacht dat hij met een krakkemikkig busje zeker 38 vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Nederland smokkelde. Het Openbaar Ministerie eiste maandag…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met ongeveer 2200, hoogste aantal tot nu toe

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur met 2217 gestegen. Voor het eerst komt het aantal gemelde positieve tests in een etmaal boven…

Lees meer

Bouwkraan valt om en mist 3-jarig kind op een haar na

Een hoge bouwkraan is maandagmiddag in het Limburgse Heel door nog onbekende oorzaak omgevallen. Een deel van het gevaarte viel in een tuin waar net…

Lees meer

Koopwoningen 8,2 procent duurder: grootste stijging in anderhalf jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd,…

Lees meer

Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen 77 coronapatiënten. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tien meer dan zaterdag. Het…

Lees meer

‘Luidruchtig’ feest met 60 man in Voorhout beëindigd

De politie in Noordwijk heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ‘luidruchtig’ feest in het Zuid-Hollandse Voorhout. Met behulp van verschillende melders troffen agenten een…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier