Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd
De corona-spoedwet gaat niet op 1 juli in. De voorbereiding vergt meer tijd, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer vandaag.
Zowel de Eerste als Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen. Het is van belang dat dat zorgvuldig gebeurt, aldus De Jonge.
Deze nieuwe en tijdelijke wet moet de huidige noodverordeningen die zijn genomen in verband met de corona-epidemie vervangen met een andere wettelijke grondslag. Zolang deze spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s.
Er is veel kritiek op de wet. Onder andere de Nationale Ombudsman en staatsrechtdeskundigen spraken hun twijfels uit. Experts vinden dat het ver gaat dat je een inbreuk kunt doen bij mensen thuis, om daar te kijken of zij zich aan de maatregelen houden. Daarnaast vinden mensen het ook van de gekke dat je voor een overtreding een 'coronaboete' kunt krijgen, en daarmee een stafblad.
Raad van State
Ook de Raad van State heeft flinke kritiek op de spoedwet. De belangrijkste adviseur van het kabinet plaatst in het advies, dat nog niet openbaar is, kanttekeningen bij de mogelijkheden van de Tweede Kamer om de coronamaatregelen te controleren. Ook zou het kabinet de tijdelijke wet te makkelijk kunnen verlengen. Ingewijden bevestigden berichtgeving hierover van de NOS.
'Veel te forse ingreep'
Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof staat ook niet om deze wet te trappelen. "Ik vind het een veel te forse ingreep voor datgene wat we met elkaar willen regelen", zegt hij in Goedemorgen Nederland. Volgens Vonhof moeten we van mening kunnen verschillen over hoe we precies met de coronacrisis omgaan. "Deze wet gaat daarin wat mij betreft veel te ver. Het is een juridisch ding. Men wil al die noodmaatregelen, die nu een beetje aflopen omdat het juridisch niet houdbaar is, in een klap onder een wet stoppen." Vonhof vindt dat de Kamer goed moet opletten of dit wel zo democratisch is.
Handhaving
Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vraagt zich vooral af wie zo'n wet precies gaat handhaven. "Als je niet kunt garanderen dat de meerderheid van de samenleving zich eraan gaat houden, moet je misschien toch nog even tot tien tellen. Dan kun je zeggen: is dit wel het juiste moment?"
Wanneer de spoedwet dan verwacht wordt is nog onduidelijk.
LEES OOK: Nanninga: ‘corona-spoedwet zorgt voor beperking van vrijheden, laten we afbouwen’