main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2020 — 11:25

‘Gemeenten moeten meer zeggenschap krijgen over Schiphol en woningbouw’

Al jaren hebben de omwonenden van Schiphol een haat-liefdeverhouding met de luchthaven. Schiphol zorgt voor werkgelegenheid, maar óók voor geluidsoverlast. In de Tweede Kamer vindt vandaag een luchtvaartdebat plaats. Jurgen Nobel, wethouder Financiën en ​Haven- en luchthavenzaken van de gemeente Haarlemmermeer, pleit er vooral voor dat gemeenten meer te zeggen krijgen over Schiphol en het bouwen rondom de luchthaven. “Denk bijvoorbeeld aan kleinschalige woningbouwprojecten.”

“Ik begrijp heel goed dat het gesprek over groei nationaal en in de Tweede Kamer plaatsvindt maar er zijn ontzettend veel onderwerpen waar het belangrijk is dat gemeenten meer over te zeggen krijgen”, vindt Nobel.

“Er worden bijvoorbeeld geluidscontouren getekend en die zijn dan heel erg hard”, licht de wethouder toe in Goedemorgen Nederland. “Wat je ziet in een dorp als Rijsenhout, is dat je een woning hebt met daarnaast een vervallen kas. Die vervallen kassen mogen geen woning worden, terwijl in hetzelfde rijtje gewoon woningen staan. Dat is natuurlijk ontzettend lastig uit te leggen aan mensen die daar wonen en aan kinderen die ook graag in zo’n dorp willen blijven wonen.”

Nobel benadrukt dat hij heel goed begrijpt dat er geen hele woonwijken gebouwd kunnen worden onder de drukste vliegroutes. “Maar op kleinschalige woningbouwprojecten zouden we echt meer grip op moeten kunnen krijgen.”

‘Dat schuurt wel’

Op dit moment zijn er veel regels die het bouwen rondom Schiphol beperken, zo weet ook Ingeborg de Jong, directeur projectontwikkeling Timpaan. “Dat schuurt natuurlijk wel, want er is een enorme behoefte aan woningen. We hebben recent een plan met 24 betaalbare woningen uitgebracht.” Voor deze woningen kregen zij daar meer dan 700 aanmeldingen. “Meer dan 700 werden er dus teleurgesteld.”

“Wij zouden graag zien dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om woningbouw op geluidsgevoelige projecten mogelijk te maken”, zegt De Jong.

Minder geluidsoverlast

Nobel is het daarmee eens. Hij doet een oproep om huizen te bouwen waar men minder last heeft van de door de vliegtuigen veroorzaakte geluidsoverlast. “We bouwen nu woningen alsof het elke willekeurige plek in Nederland is. Maar je woont natuurlijk wel naast de luchthaven. Als je woning op een andere manier positioneert, of de gevels van ander materiaal zou voorzien, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de mensen die daar wonen ook in een prettigere omgeving wonen.”

Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra vindt dat er een goede dialoog over dit onderwerp gevoerd moet worden. “Het kan niet zo zijn dat het Rijk zichzelf als het ware het primaat toe-eigent op Schiphol, zonder dat daar de betrokkenheid van de regio op een goede manier in verankerd is. Ik denk dat de regio terecht die positie claimt.”

Niet meer vanaf Schiphol op vakantie?

In de luchtvaartnota van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), staan de plannen voor de luchthaven tot 2050 uitgetekend. Daar hoort ook de groei van Schiphol bij. Volgens Nobel is deze groei echter niet zo relevant. “Ik vind het relevanter om te kijken naar wat voor luchthaven je wil zijn.” Sowieso wordt de vraag over wel of geen groei met een aantal jaar uitgesteld door de coronacrisis, benadrukt hij. “Het duurt nog minstens drie tot vier jaar voordat we uiteindelijk weer op die 500.000 vluchten zitten.”

Veel belangrijker is het volgens Nobel om te kijken naar wat voor vluchten er vanaf Schiphol moeten vertrekken. “Ik vind dat je goed moet kijken of vakantievluchten nog op Schiphol plaats zouden moeten vinden”, zegt hij. De wethouder is van mening dat deze makkelijk kunnen uitwijken naar Lelystad Airport.

Volgens Nobel zorgen de vracht- en lange afstandsvluchten die het internationale netwerk in stand houden, namelijk voor het goede vestigingsklimaat in ons land. “Die leveren het meeste op voor de lokale economie maar ook voor de BV Nederland.”

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Amsterdam scherpt handhaving op feest- en horecalocaties aan

De handhaving en controle op feest- en horecalocaties in Amsterdam wordt aangescherpt, omdat het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad flink toeneemt. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op de intensive care in twee weken tijd verdubbeld

Op de intensive cares liggen 38 mensen met het coronavirus, 7 meer dan op donderdag. Het is het hoogste aantal sinds 26 juni. Op 31…

Lees meer

Aantal coronagevallen in Nederland blijft toenemen: 636 nieuwe patiënten in een dag tijd

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vrijdag met 636 gestegen. Dat is meer dan op donderdag, toen er 577 gevallen bijkwamen. Wel zijn dit minder…

Lees meer

Indisch monument in Den Haag beveiligd na bekladding

Het Indisch Monument in Den Haag wordt de komende nacht bewaakt en beveiligd. Dat gebeurt na een bekladding en gedeeltelijke vernieling afgelopen nacht. De gemeente…

Lees meer

Zinkende kanoërs komen met de schrik vrij, gered door trainingshelikopter

Een kanoër die aan het zinken was, is gisteravond bij Huisduinen gered door KNRM-personeel dat toevallig met een helikopter van de Kustwacht aan het trainen…

Lees meer

Bondscoach Sarina Wiegman verruilt Oranje na Olympische Spelen voor Engeland

Sarina Wiegman wordt de nieuwe bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen. De huidige coach van de Oranjeleeuwinnen volgt in de zomer van 2021, na de Olympische…

Lees meer

Man bespuugt en bedreigt agenten met broodmes in Hengelo

Een man van 56 uit Enschede heeft gisteravond in Hengelo agenten bedreigd met een broodmes. Hij bespuugde hen ook en riep daarbij ‘corona, corona’. Dat…

Lees meer

Extreme hitte voorbij: hitteplan geldt niet meer

De extreme hitte van de afgelopen week is achter de rug en daarom geldt het Nationaal Hitteplan niet meer. Het protocol was op 6 augustus…

Lees meer

Hoekstra: onvermijdelijk dat KLM hard ingrijpt

Dat KLM fors ingrijpt om de coronacrisis door te komen is “onvermijdelijk”, vindt minister Wopke Hoekstra (Financiën). De manier waarop dat gebeurt, laat hij aan…

Lees meer

Minister Slob: scholen nog op tijd met controleren ventilatie

Onderwijsminister Arie Slob vindt niet dat scholen te laat zijn met het op orde brengen van hun ventilatie. Maandag gaan scholen in Noord-Nederland weer open,…

Lees meer

FIOD neemt bergen nagemaakte merkkleding in beslag

De FIOD heeft donderdag in drie loodsen in Amsterdam, Purmerend en Zwanenburg ruim 7500 stuks nagemaakte merkkleding, accessoires en schoenen gevonden. Het gaat om vervalsingen…

Lees meer

WNL Terugblik: Deze ondernemers willen door de coronacrisis toeristisch Nederland verkennen

Ondernemers Ruud Vlasman en Katja Huizinga zagen door de coronacrisis het toeristisch seizoen helemaal stil vallen. Voor hun tourbedrijf betekent dit een ongekende terugval: in…

Lees meer

Tweede drenkeling strand IJburg in Amsterdam overleden

Een man die donderdagavond uit het water op het strand van IJburg in Amsterdam is gehaald en gereanimeerd moest worden, is overleden. Het gaat om…

Lees meer

Weer onrustig in Haagse Schilderswijk: ruim 20 relschoppers opgepakt

De politie heeft donderdagnacht in de Schilderswijk in Den Haag ruim twintig relschoppers opgepakt. Ze gooiden eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook hielden…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier