main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2020 — 11:25

‘Gemeenten moeten meer zeggenschap krijgen over Schiphol en woningbouw’

Al jaren hebben de omwonenden van Schiphol een haat-liefdeverhouding met de luchthaven. Schiphol zorgt voor werkgelegenheid, maar óók voor geluidsoverlast. In de Tweede Kamer vindt vandaag een luchtvaartdebat plaats. Jurgen Nobel, wethouder Financiën en ​Haven- en luchthavenzaken van de gemeente Haarlemmermeer, pleit er vooral voor dat gemeenten meer te zeggen krijgen over Schiphol en het bouwen rondom de luchthaven. “Denk bijvoorbeeld aan kleinschalige woningbouwprojecten.”

“Ik begrijp heel goed dat het gesprek over groei nationaal en in de Tweede Kamer plaatsvindt maar er zijn ontzettend veel onderwerpen waar het belangrijk is dat gemeenten meer over te zeggen krijgen”, vindt Nobel.

“Er worden bijvoorbeeld geluidscontouren getekend en die zijn dan heel erg hard”, licht de wethouder toe in Goedemorgen Nederland. “Wat je ziet in een dorp als Rijsenhout, is dat je een woning hebt met daarnaast een vervallen kas. Die vervallen kassen mogen geen woning worden, terwijl in hetzelfde rijtje gewoon woningen staan. Dat is natuurlijk ontzettend lastig uit te leggen aan mensen die daar wonen en aan kinderen die ook graag in zo’n dorp willen blijven wonen.”

Nobel benadrukt dat hij heel goed begrijpt dat er geen hele woonwijken gebouwd kunnen worden onder de drukste vliegroutes. “Maar op kleinschalige woningbouwprojecten zouden we echt meer grip op moeten kunnen krijgen.”

‘Dat schuurt wel’

Op dit moment zijn er veel regels die het bouwen rondom Schiphol beperken, zo weet ook Ingeborg de Jong, directeur projectontwikkeling Timpaan. “Dat schuurt natuurlijk wel, want er is een enorme behoefte aan woningen. We hebben recent een plan met 24 betaalbare woningen uitgebracht.” Voor deze woningen kregen zij daar meer dan 700 aanmeldingen. “Meer dan 700 werden er dus teleurgesteld.”

“Wij zouden graag zien dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om woningbouw op geluidsgevoelige projecten mogelijk te maken”, zegt De Jong.

Minder geluidsoverlast

Nobel is het daarmee eens. Hij doet een oproep om huizen te bouwen waar men minder last heeft van de door de vliegtuigen veroorzaakte geluidsoverlast. “We bouwen nu woningen alsof het elke willekeurige plek in Nederland is. Maar je woont natuurlijk wel naast de luchthaven. Als je woning op een andere manier positioneert, of de gevels van ander materiaal zou voorzien, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de mensen die daar wonen ook in een prettigere omgeving wonen.”

Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra vindt dat er een goede dialoog over dit onderwerp gevoerd moet worden. “Het kan niet zo zijn dat het Rijk zichzelf als het ware het primaat toe-eigent op Schiphol, zonder dat daar de betrokkenheid van de regio op een goede manier in verankerd is. Ik denk dat de regio terecht die positie claimt.”

Niet meer vanaf Schiphol op vakantie?

In de luchtvaartnota van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), staan de plannen voor de luchthaven tot 2050 uitgetekend. Daar hoort ook de groei van Schiphol bij. Volgens Nobel is deze groei echter niet zo relevant. “Ik vind het relevanter om te kijken naar wat voor luchthaven je wil zijn.” Sowieso wordt de vraag over wel of geen groei met een aantal jaar uitgesteld door de coronacrisis, benadrukt hij. “Het duurt nog minstens drie tot vier jaar voordat we uiteindelijk weer op die 500.000 vluchten zitten.”

Veel belangrijker is het volgens Nobel om te kijken naar wat voor vluchten er vanaf Schiphol moeten vertrekken. “Ik vind dat je goed moet kijken of vakantievluchten nog op Schiphol plaats zouden moeten vinden”, zegt hij. De wethouder is van mening dat deze makkelijk kunnen uitwijken naar Lelystad Airport.

Volgens Nobel zorgen de vracht- en lange afstandsvluchten die het internationale netwerk in stand houden, namelijk voor het goede vestigingsklimaat in ons land. “Die leveren het meeste op voor de lokale economie maar ook voor de BV Nederland.”

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer