main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2020 — 11:25

‘Gemeenten moeten meer zeggenschap krijgen over Schiphol en woningbouw’

Al jaren hebben de omwonenden van Schiphol een haat-liefdeverhouding met de luchthaven. Schiphol zorgt voor werkgelegenheid, maar óók voor geluidsoverlast. In de Tweede Kamer vindt vandaag een luchtvaartdebat plaats. Jurgen Nobel, wethouder Financiën en ​Haven- en luchthavenzaken van de gemeente Haarlemmermeer, pleit er vooral voor dat gemeenten meer te zeggen krijgen over Schiphol en het bouwen rondom de luchthaven. “Denk bijvoorbeeld aan kleinschalige woningbouwprojecten.”

“Ik begrijp heel goed dat het gesprek over groei nationaal en in de Tweede Kamer plaatsvindt maar er zijn ontzettend veel onderwerpen waar het belangrijk is dat gemeenten meer over te zeggen krijgen”, vindt Nobel.

“Er worden bijvoorbeeld geluidscontouren getekend en die zijn dan heel erg hard”, licht de wethouder toe in Goedemorgen Nederland. “Wat je ziet in een dorp als Rijsenhout, is dat je een woning hebt met daarnaast een vervallen kas. Die vervallen kassen mogen geen woning worden, terwijl in hetzelfde rijtje gewoon woningen staan. Dat is natuurlijk ontzettend lastig uit te leggen aan mensen die daar wonen en aan kinderen die ook graag in zo’n dorp willen blijven wonen.”

Nobel benadrukt dat hij heel goed begrijpt dat er geen hele woonwijken gebouwd kunnen worden onder de drukste vliegroutes. “Maar op kleinschalige woningbouwprojecten zouden we echt meer grip op moeten kunnen krijgen.”

‘Dat schuurt wel’

Op dit moment zijn er veel regels die het bouwen rondom Schiphol beperken, zo weet ook Ingeborg de Jong, directeur projectontwikkeling Timpaan. “Dat schuurt natuurlijk wel, want er is een enorme behoefte aan woningen. We hebben recent een plan met 24 betaalbare woningen uitgebracht.” Voor deze woningen kregen zij daar meer dan 700 aanmeldingen. “Meer dan 700 werden er dus teleurgesteld.”

“Wij zouden graag zien dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om woningbouw op geluidsgevoelige projecten mogelijk te maken”, zegt De Jong.

Minder geluidsoverlast

Nobel is het daarmee eens. Hij doet een oproep om huizen te bouwen waar men minder last heeft van de door de vliegtuigen veroorzaakte geluidsoverlast. “We bouwen nu woningen alsof het elke willekeurige plek in Nederland is. Maar je woont natuurlijk wel naast de luchthaven. Als je woning op een andere manier positioneert, of de gevels van ander materiaal zou voorzien, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de mensen die daar wonen ook in een prettigere omgeving wonen.”

Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra vindt dat er een goede dialoog over dit onderwerp gevoerd moet worden. “Het kan niet zo zijn dat het Rijk zichzelf als het ware het primaat toe-eigent op Schiphol, zonder dat daar de betrokkenheid van de regio op een goede manier in verankerd is. Ik denk dat de regio terecht die positie claimt.”

Niet meer vanaf Schiphol op vakantie?

In de luchtvaartnota van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), staan de plannen voor de luchthaven tot 2050 uitgetekend. Daar hoort ook de groei van Schiphol bij. Volgens Nobel is deze groei echter niet zo relevant. “Ik vind het relevanter om te kijken naar wat voor luchthaven je wil zijn.” Sowieso wordt de vraag over wel of geen groei met een aantal jaar uitgesteld door de coronacrisis, benadrukt hij. “Het duurt nog minstens drie tot vier jaar voordat we uiteindelijk weer op die 500.000 vluchten zitten.”

Veel belangrijker is het volgens Nobel om te kijken naar wat voor vluchten er vanaf Schiphol moeten vertrekken. “Ik vind dat je goed moet kijken of vakantievluchten nog op Schiphol plaats zouden moeten vinden”, zegt hij. De wethouder is van mening dat deze makkelijk kunnen uitwijken naar Lelystad Airport.

Volgens Nobel zorgen de vracht- en lange afstandsvluchten die het internationale netwerk in stand houden, namelijk voor het goede vestigingsklimaat in ons land. “Die leveren het meeste op voor de lokale economie maar ook voor de BV Nederland.”

LEES OOK: Directeur Schiphol: ‘Vliegverkeer pas in 2023 weer volledig op gang’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer