main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2020 — 12:02

Strijd om het CDA-lijsttrekkerschap barst los: ‘Hugo de Jonge ligt op dit moment iets voor’

Wie het nieuwe gezicht van het CDA wil worden, heeft nog acht dagen om zich kandidaat te stellen. Volgens politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf is het politieke campagneseizoen begonnen met een klap. “Ineens was daar het filmpje van het CDA van die voorzitter die Volendam, Rotterdam en Den Haag aandoet om bekend te maken dat de procedure geopend is.”

Dat kwam toch een beetje als een verrassing, vertelt De Winther in Goedemorgen Nederland. “We zitten er al heel lang op te wachten en nu moeten mensen zich ineens binnen twee weken aanmelden en dan moet er, voordat de zomervakantie goed en wel is begonnen, een nieuwe CDA-leider zijn.”

Van 6 tot 9 juli kunnen de leden van het CDA hun stem laten gelden. “Op 9 juli sluit die termijn. Ik neem aan dat je het dan ook bekendmaakt, misschien dat je het 10 juli doet, maar dat zal rond die tijd zijn.”

‘Wij wachten af’

“Wij willen dat voor de zomer geregeld hebben”, aldus CDA-voorzitter Rutger Ploum. “Zo kunnen wij in de zomer echt goed nadenken over ons plan voor de verkiezingen in 2021. Mijn mailbox is vanaf nu geopend tot volgende week woensdag”

In het filmpje van het CDA gaat Ploum naar Volendam, Rotterdam en Den Haag toe. Dat zijn ook de woonplaatsen van de CDA-prominenten Mona Keijzer, Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra. Dat lijkt geen toeval te zijn. “Dat zijn drie mensen die in de afgelopen periode weleens gezegd hebben: ik denk er wel eens over na. Dus wij wachten dat af.”

Het CDA-filmpje kan je hieronder bekijken. Tekst gaat verder na de tweet. 

Het CDA heeft volgens De Winther een partijtraditie in ere te houden dat op het hoogste niveau wordt bepaald wie de nieuwe leider wordt. “Mensen kunnen zich aanmelden en dan gaat het partijbestuur bepalen wie aan de profielschets voldoen. En als dat zo is, dan worden ze doorgelaten. Als deze drie kandidaten er ook voor gaan, dan gaat het partijbestuur deze mensen naar voren schuiven. Maar het kan ook nog zo zijn dat mensen in het CDA dan zeggen: maar die vinden wij verschrikkelijk, we willen liever iemand anders. Dan kunnen ze daar op stemmen en dan kan diegene mogelijk ook nog meedoen.”

‘Misschien allemaal niet zo spontaan’

Naast dat het allemaal best wel snel gaat, vindt De Winther het ook “gelikt”. “Zoals met die 1 in dat filmpje, ik dacht eerst dat die reclame ging maken voor NPO Radio 1, dat zet die dan overal zo voor neer. In het filmpje wordt wel heel duidelijk gehint naar een aantal kandidaten. Een aantal mensen die zich ‘toevallig’ ooit iets hebben laten ontvallen. De ogen van het partijbestuur zijn in ieder geval gericht op die drie mensen: Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge en Mona Keijzer.”

De Winther had maandag contact gezocht met een van deze drie mogelijke kandidaten. “En die persoon zei, toen ik zei dat het misschien leuk is om daar iets over in De Telegraaf te vertellen, dat ie dat eerst even met het partijbestuur moest overleggen. Wat toch toch wel een beetje aangeeft dat het misschien allemaal niet zo spontaan is. Wij moeten er rekening mee houden dat één of meerdere kandidaten al met elkaar hebben afgesproken hoe dit verder zal gaan.”

Hugo de Jonge vertelt dat hij er al even over heeft nagedacht. “Ik heb wel een begin van een idee. Als er een brief moet komen, dan zou deze nog wel geschreven moeten worden. Maar ik wil het nog spannend houden.” De Jonge was geen voorstander van een machtsstrijd in het CDA maar gaat hier verder niet op in. “De partij kiest welke procedure past bij de partij.”

‘Wie wordt de concurrent?’

Volgens De Winther is Mona Keijzer minder in beeld dan Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra. “Keijzer is op die plek terechtgekomen omdat ze een leuke persoonlijkheid heeft. Die hebben wij de afgelopen jaren echter niet veel gezien. Ze heeft zich vooral op het mkb gestort als staatssecretaris. Die sprankeling miste ik de afgelopen jaren. Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge hebben zich wat beter in de kijker kunnen spelen. Ze hebben kunnen laten zien dat ze een breed aandachtsgebied hebben. De minister van Financiën kijkt natuurlijk overal mee, vicepremier De Jonge natuurlijk ook.”

Wie de lijsttrekker wordt van de VVD, heeft ook invloed stelt De Winther. “Wie wordt de concurrent? Iedereen kijkt ook naar de VVD die voorligt in de peilingen. Daar wordt het waarschijnlijk Mark Rutte. Dan is Hugo de Jonge misschien iets logischer omdat hij een ander persoon is en een andere uitstraling heeft dan Mark Rutte. Maar ik denk dat Hugo de Jonge, ook vanwege de exposure die hij heeft gekregen vanwege de coronacrisis, op dit moment iets voor ligt.”

LEES OOK: Hoekstra en De Jonge torenhoge favorieten om leider CDA te worden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer