main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 april 2020 — 13:26

Hoekstra en De Jonge torenhoge favorieten om leider CDA te worden

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wordt op dit moment door CDA-kiezers gezien als de beste optie om lijsttrekker van de partij te worden bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit een peiling van tv-programma EenVandaag.

In de peiling, die werd gehouden onder 1.188 CDA-kiezers, blijkt dat 50 procent van de ondervraagden Hoekstra de meest geschikte optie vindt om lijsttrekker te worden tijdens de verkiezingen op 17 maart volgend jaar.

Op de tweede plaats achter Hoekstra volgt Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Van de kiezers vindt 35 procent hem de meest geschikte kandidaat om partijleider te worden. EenVandaag constateert dat De Jonge wel inloopt op Hoekstra als het gaat om populariteit.

LEES OOK: Wopke Hoekstra maakt na zomer bekend of hij lijsttrekker CDA wil worden

Hoekstra is bij kiezers vooral populair vanwege zijn betrouwbaarheid en deskundigheid. De Jonge zou volgens kiezers meer charismatisch zijn en een betere stemmentrekker. De rol van beide ministers in de coronacrisis helpt mee aan hun stijgende waardering.

‘Keijzer ook in race CDA’

Bestuurslid van het Nationaal Comité 4 & 5 mei Onno Hoes zou het naar eigen zeggen leuk vinden als ook staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer zich in de strijd gaat mengen. Zij staat op de derde plaats in de EenVandaag-peiling. Negen procent denkt dat zij de meest geschikte CDA-leider is.

LEES OOK: Mona Keijzer ontwijkt vraag over CDA-leiderschap: ‘Niet aan de orde’

“Hoekstra is een hele kundige man, maar ik vind Keijzer ook wel weer leuk”, zegt Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dan zou je een vrouw hebben. En zij zit midden in die economische crisis met het MKB. Dus die gun ik wel dat ze in ieder geval een plek krijgt in die hele race bij het CDA.”

‘Onmenselijk zwaar’

Zanger Dries Roelvink zet zijn geld op één van de twee ministers. “Hoekstra vind ik wel daadkrachtig. Hugo de Jonge is soms iets te lang van stof, maar hij is zomaar ingesprongen toen minister Bruins letterlijk en figuurlijk omviel”, doelt Roelvink op de rol van De Jonge in de coronacrisis.

“De Jonge is getekend. Het is onmenselijk zwaar wat hij aan het doen is momenteel”, aldus Roelvink over de Minister van Volksgezondheid en vicepremier. “En ik vind dat hij mooie schoenen heeft”, grapt de zanger.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer