main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2020 — 10:43

Race om coronavaccin in volle gang: ‘We zitten vooraan in de rij, maar er zijn nog veel onzekerheden’

De race om een coronavaccin is in volle gang. Nederland investeert samen met Frankrijk, Duitsland en Italië in een Brits vaccin. Toch is het volgens zorgjournalist Marike ten Katen nog erg onzeker of dit vaccin uiteindelijk werkt. “We zitten vooraan in de rij, maar de grote vraag is of dit nou het beste paard was om op te wedden”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het vaccin waar Nederland in investeert, wordt ontwikkeld door farmaceut AstraZeneca. “Dit is één van de vaccins die in het verste stadium van ontwikkeling is. In die zin is er veel aandacht voor om te kijken of het vaccin ook daadwerkelijk werkt”, zegt Ten Katen. De eerste resultaten van onder andere dierproeven zijn binnen. “Daar komen resultaten uit die je positief zou kunnen noemen.”

‘We wedden op meerdere paarden’

Ook minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houdt een slag om de arm wat betreft de effectiviteit van het vaccin. “De planning van dit bedrijf is dat al aan het einde van dit jaar de eerste levering mogelijkerwijs zou kunnen gaan plaatsvinden. Maar zo’n traject is met zoveel onzekerheden omgeven, dat we op meerdere paarden tegelijk wedden. We zeggen er ook eerlijk bij: we weten van tevoren niet of de investering zich zal terugbetalen. Toch is dit een verstandig besluit om te nemen. Je moet vooraan in de rij gaan zitten.”

De ontwikkeling van een coronavaccin zit nog vol onzekerheden, legt Ten Katen uit. “We weten nog niet eens hoe het zit met de immuniteit van patiënten die een infectie hebben doorgemaakt. Dat maakt het ook vrij lastig om een goed vaccin te ontwikkelen.”

Volgens de WHO zijn er meer dan 136 vaccins in ontwikkeling. “Dit is er daar één van”, zegt de zorgjournalist. “Ik krijg het gevoel dat er veel aandacht voor dit vaccin is omdat ze snel zijn geweest met de resultaten. Dat is niet gek, want de hele wereld zit hier op te wachten. Maar de vraag is of het snelste vaccin ook het beste vaccin is om je geld op in te zetten.”

Nederlands coronavaccin

Ook in Nederland wordt aan een vaccin gewerkt. De Leidse farmaceut Janssen Vaccines gaat twee maanden eerder dan gepland, in juli, al op mensen testen. Volgens Ten Katen is het ook bij dit vaccin nog lastig om in te schatten hoe groot de kans is dat het werkt. “Het is wel een bedrijf met een goede reputatie wat vaccins betreft. Het vaccin dat zij nu ontwikkelen is een techniek die zij ook bij andere ziektes al uitgebreid getest hebben.”

Dat het vaccin eerder dan gepland op mensen kan worden getest, is een positief signaal. “Dat betekent dat het de goede kant op gaat. Maar het is nog even afwachten of dat in de grotere studies ook zo gaat zijn.”

LEES OOK: Nederland koopt honderdduizenden potentiële coronavaccins: ‘Hier zit een risico aan’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier