main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2020 — 10:43

Race om coronavaccin in volle gang: ‘We zitten vooraan in de rij, maar er zijn nog veel onzekerheden’

De race om een coronavaccin is in volle gang. Nederland investeert samen met Frankrijk, Duitsland en Italië in een Brits vaccin. Toch is het volgens zorgjournalist Marike ten Katen nog erg onzeker of dit vaccin uiteindelijk werkt. “We zitten vooraan in de rij, maar de grote vraag is of dit nou het beste paard was om op te wedden”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het vaccin waar Nederland in investeert, wordt ontwikkeld door farmaceut AstraZeneca. “Dit is één van de vaccins die in het verste stadium van ontwikkeling is. In die zin is er veel aandacht voor om te kijken of het vaccin ook daadwerkelijk werkt”, zegt Ten Katen. De eerste resultaten van onder andere dierproeven zijn binnen. “Daar komen resultaten uit die je positief zou kunnen noemen.”

‘We wedden op meerdere paarden’

Ook minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houdt een slag om de arm wat betreft de effectiviteit van het vaccin. “De planning van dit bedrijf is dat al aan het einde van dit jaar de eerste levering mogelijkerwijs zou kunnen gaan plaatsvinden. Maar zo’n traject is met zoveel onzekerheden omgeven, dat we op meerdere paarden tegelijk wedden. We zeggen er ook eerlijk bij: we weten van tevoren niet of de investering zich zal terugbetalen. Toch is dit een verstandig besluit om te nemen. Je moet vooraan in de rij gaan zitten.”

De ontwikkeling van een coronavaccin zit nog vol onzekerheden, legt Ten Katen uit. “We weten nog niet eens hoe het zit met de immuniteit van patiënten die een infectie hebben doorgemaakt. Dat maakt het ook vrij lastig om een goed vaccin te ontwikkelen.”

Volgens de WHO zijn er meer dan 136 vaccins in ontwikkeling. “Dit is er daar één van”, zegt de zorgjournalist. “Ik krijg het gevoel dat er veel aandacht voor dit vaccin is omdat ze snel zijn geweest met de resultaten. Dat is niet gek, want de hele wereld zit hier op te wachten. Maar de vraag is of het snelste vaccin ook het beste vaccin is om je geld op in te zetten.”

Nederlands coronavaccin

Ook in Nederland wordt aan een vaccin gewerkt. De Leidse farmaceut Janssen Vaccines gaat twee maanden eerder dan gepland, in juli, al op mensen testen. Volgens Ten Katen is het ook bij dit vaccin nog lastig om in te schatten hoe groot de kans is dat het werkt. “Het is wel een bedrijf met een goede reputatie wat vaccins betreft. Het vaccin dat zij nu ontwikkelen is een techniek die zij ook bij andere ziektes al uitgebreid getest hebben.”

Dat het vaccin eerder dan gepland op mensen kan worden getest, is een positief signaal. “Dat betekent dat het de goede kant op gaat. Maar het is nog even afwachten of dat in de grotere studies ook zo gaat zijn.”

LEES OOK: Nederland koopt honderdduizenden potentiële coronavaccins: ‘Hier zit een risico aan’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer