Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Coronacrisis heeft weinig effect op de woningmarkt, duurdere huizen meer in trek

Redactie

De woningverkopen liggen ondanks de coronacrisis weer op hetzelfde niveau als in 2019. In mei zijn er wekelijks zo'n 4000 woningen te koop gezet. In de laatste week van de maand werden er 3700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zo veel, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Waar in de eerste maand van de coronacrisis slechts 12 procent van de verkopen een woning was van 500.000 euro of meer, was dit in mei 17 procent. Er werden ook meer huizen verkocht in deze prijsklassen dan een jaar eerder.

Vanaf het moment dat de 'intelligente lockdown' werd aangekondigd, was volgens de NVM in alle prijsklassen 'een dip in de verkoopcijfers' te zien. De markt is inmiddels aangetrokken.

'Woningnood nog lang niet opgelost'

De gemiddelde prijs van een verkochte woning steeg de afgelopen maand van 335.000 naar 345.000 euro. Zeker de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. "Ik wijt dit aan het nog steeds grote tekort van beschikbare woningen. De woningnood is nog lang niet opgelost, dat blijkt", zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen.

Uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er een groot tekort aan huizen op de woningmarkt is. De komende tien jaar moeten er 845.000 woningen worden gebouwd om het tekort niet verder op te laten lopen.

LEES OOK: Wat is de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt?

'Word niet blij van de huizenmarkt'

Zorgjournalist van Elsevier Weekblad Marieke ten Katen huurt zelf ook, maar zou graag iets willen kopen in Amsterdam maar dat wordt moeilijk. "Dat kan mijn spaarrekening niet aan. Nu ga ik naar Utrecht verhuizen. Dat was toevallig via via. Maar ik word niet heel blij van de huizenmarkt", vertelt ze in Goedemorgen Nederland.

"Ik wilde Marieke net uitnodigen om ook naar Rotterdam te kijken. Daar is het gemiddeld twintig procent goedkoper", aldus de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga. "Maar ook daar geldt dat de prijzen van voor de crisis weer helemaal terug zijn. In Rotterdam moet je een stevige portemonnee hebben. Het antwoord is, onder leiding van mijn collega Bas 'bouwer' Kurvers om duizenden woningen per jaar toe te voegen om zo de aanbodkant groter te maken en daardoor de prijs weer te dempen."

'Voor middeninkomens is het nu te krap'

Volgens Wijbenga is er vooral een tekort aan woningen voor mensen met een middeninkomen. "Voor sociale woningen is het aanbod redelijk stabiel. Dat wordt vooral door coöperaties gedaan. Aan de bovenkant regelt het zich wel uit, daar zitten hoge winstmarges op voor ontwikkelaars. Juist voor de middeldure huur en koop maar ook de middeninkomens is het nu te krap."

LEES OOK: Woningmarkt nog op peil ondanks coronamaatregelen: ‘Onverminderd druk’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau