main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 juni 2020 — 13:34

HEMA bereikt akkoord over verlagen schulden: ‘Als we nu meer tompoucen en rookworsten kopen, is HEMA gered’

HEMA heeft een akkoord bereikt met schuldeisers over het verlagen van de schulden. Volgens het winkelbedrijf betekent de overeenkomst dat obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld alle aandelen in handen krijgen. Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro.

Dat is “ongelooflijk goed nieuws” voor de winkelketen, zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland. “Als de schuld van HEMA nu minder is, en we gaan meer tompoucen en rookworsten kopen, dan leeft de HEMA weer.”

De rol van miljardair Marcel Boekhoorn, die HEMA in 2018 overnam, lijkt voor nu uitgespeeld. Boekhoorn is een “keiharde onderhandelaar”, zegt Koster. De schuldeisers hadden enige tijd geleden hun voorstel gedaan om HEMA over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun vorderingen. Boekhoorn wilde de controle niet kwijt en besloot een tegenbod te doen, maar kwam er niet uit met de schuldeisers. HEMA besloot daarop de eigen onderhandelingen met de geldschieters door te zetten om zo het bedrijf te redden.

Financieel gezond

Volgens HEMA-topman Tjeerd Jegen vormt de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar het weer financieel gezond maken van het bedrijf. Het was volgens hem al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de “loden last” van de schulden waarmee HEMA sinds 2014 kampte. Door de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rentelast van het bedrijf jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagd naar circa 30 miljoen euro. Verder wordt de kaspositie van HEMA versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

Volgens Jegen hebben de problemen als gevolg van de coronacrisis de noodzaak om tot een oplossing te komen voor de schuldenproblematiek versneld. Voor het hele jaar gaat HEMA uit van een omzetdaling van 12,6 procent. Daarbij zal het bedrijfsresultaat naar verwachting bijna 57 procent lager uitvallen.

De centrale ondernemingsraad heeft al zijn fiat gegeven aan de deal. HEMA streeft ernaar om de overeenkomst in de komende maanden af te ronden. Verdere mededelingen zullen op een later moment worden gedaan. Jegen bedankte in een toelichting ook de inspanningen die Boekhoorn met zijn investeringsvehikel Ramphastos heeft gespeeld sinds de overname.

LEES OOK: HEMA breidt uit naar de VS en Canada: zeker 50 winkels

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier