main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 juni 2020 — 10:03

Gemeenten in financiële problemen, ‘overgrote deel moet bijlenen’

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat het overgrote deel van de gemeenten moet lenen om het hoofd boven water te houden. Door de coronacrisis gaat er veel meer uit dan er binnenkomt. “We stonden er al slecht voor, maar de kosten die de coronacrisis gemeenten opleveren gaan echt te ver”, aldus Jan van Zanen, voorzitter van de VNG.

Van Zanen, nu burgemeester van Utrecht maar vanaf 1 juli van Den Haag, denkt dat er meer compensatie nodig is voor gemeenten. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We stonden er al slecht voor, omdat in het recente verleden de afspraken met het rijk niet hebben geleid tot voldoende financiële compensatie. Nu komt de coronacrisis en alle kosten die dit gemeenten oplevert er nog eens bij. Dat betekent altijd iets voor mensen, er kan worden bezuinigd in de voorzieningen, bibliotheken, buurthuizen, alles wat lokaal is en waar gemeenten echt geen geld meer voor hebben.”

‘Bedragen zijn niet meer bij te houden’

Harry van der Molen, Tweede Kamerlid van het CDA, denkt dat de 566 miljoen die door het kabinet voor gemeenten is vrijgemaakt te weinig is. “Door de coronacrisis hebben gemeenten nieuwe taken gekregen, allemaal regelingen die ze moeten uitvoeren. Met dat geld zijn we er nog lang niet, heel veel gemeenten hadden vaak via de zorg eigen geld opgemaakt. Als er dan niks meer op de bankrekening staat en je moet toch onkosten maken, dan zak je door het ijs. In deze coronatijd zijn de bedragen bijna niet meer bij te houden.”

Bezuinigen of belastingen omhoog

Volgens Van der Molen zijn er voor gemeenten twee manieren om niet failliet te gaan: bezuinigen of de belastingen omhoog gooien, bijvoorbeeld op betaald parkeren. “Er zullen echt nog een aantal andere pakketten achteraan moeten komen, want de kosten van de zorg nemen toe. Veel mensen hebben straks een uitkering en die komen bij de gemeente terecht, het rijk zal echt met meer over de brug moeten komen. We willen bedrijven niet failliet laten gaan, voor gemeenten geldt dat ook.

LEES OOK: Tientallen gemeenten lenen miljoenen bij door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer