KLM en Transavia voor de rechter, tientallen consumenten eisen geld terug
Vliegmaatschappijen KLM en Transavia moeten volgende week voor de rechter verschijnen, omdat ze weigeren geld terug te geven aan consumenten van wie de vlucht is geannuleerd vanwege de coronacrisis. Claimbureau Aviclaim meldt dat het een zaak heeft aangespannen namens tientallen gedupeerden.
Als een vlucht wordt geannuleerd en niet kan worden omgeboekt, moet een reiziger volgens het Europees passagiersrecht kunnen kiezen uit een voucher of het terugkrijgen van het geld. KLM en Transavia gaven consumenten vaak tegen hun zin in enkel de keuze voor een voucher. Aviclaim heeft duizenden klachten van reizigers gebundeld en is samen met tientallen gedupeerden een zaak begonnen tegen de luchtvaartmaatschappijen.
De zaak tegen KLM begint op 16 juni en is aangespannen namens 25 mensen die in totaal 18.000 euro terugeisen. Transavia moet een dag later voor de rechter verschijnen; 84 mensen eisen totaal 21.000 euro terug.
Kabinet stond vouchers toe
Het kabinet staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe, ondanks een tik op de vingers van de Europese Commissie, omdat omboeken nagenoeg onmogelijk is en de luchtvaartmaatschappijen nauwelijks inkomsten hebben door corona.
Oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif zou volgende week naar de Verenigde Staten vliegen om zijn zoon te bezoeken, zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Ik wacht op een voucher." Parlementair verslaggever Eric Vrijsen van Elsevier Weekblad kwam juist net op tijd terug van een reis. "Ik ben vlak voor de beperkingen los zijn gebarsten nog teruggekomen uit Nieuw-Zeeland." Hij zou via Zuid-Korea terugvliegen, "maar dat was opeens een coronahaard". Hij kon met Korean Air over Dubai vliegen. "Dat heeft mij geen cent gekost."