Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Artsen: pak coronacrisis aan om zorgstelsel te hervormen

Redactie

De coronacrisis laat zien dat de zorg te bureaucratisch en gefragmenteerd is. Dat stelt een groep van duizend artsen in een manifest. Zij vinden dat deze tijd moet worden aangegrepen om een grondige hervorming van het zorgstelsel door te voeren. Het kan namelijk allemaal veel makkelijker, vinden de artsen.

De artsen willen minder marktwerking, meer samenwerking en minder adminstratieve handelingen. Tevens moet er goed gekeken worden of er minder controles en echo's gemaakt kunnen worden. Eigenlijk precies zoals het de afgelopen maanden ook gegaan is. "We moeten gewoon doorgaan op de huidige manier", schrijven ze. Ook pleiten ze in hun manifest 'Het roer moet nu om' voor een hogere beloning voor verpleegkundigen.

Voor de coronacrisis waren zorgverleners tot 40 procent van hun tijd kwijt aan administratie. Dat bleek uit eerder onderzoek van artsenorganisaties. In het manifest wordt daarom nu gepleit voor een wettelijke norm waarin bepaald wordt dat dit voortaan niet meer dan 20 procent mag zijn.

'Neem het serieus'

"Als dit uit de zorg zelf komt zou ik dit heel serieus nemen", reageert Mart de Kruif, oud-commandant landstrijdkrachten in Goedemorgen Nederland. Hij heeft zelf meegemaakt hoe bureaucratisch de zorg kan zijn.

Het kabinet was eerst van plan om voor de zomer een visie op de zorg te presenteren, maar door de coronacrisis is deze uitgesteld naar het najaar. Dat is niet snel genoeg, vinden de artsen. Zij willen dat er binnenkort een hoorzitting komt in de Tweede Kamer. Ze schrijven dat de politiek met uitstellen "niet langer wegkomt".

Marktwerking

Eric Vrijsen, journalist voor Elsevier Weekblad, betwijfelt of er iets aan de marktwerking in de zorg wordt veranderd. "Kijk, niemand is voor bureaucratie", zegt hij. "Maar het afgewogen systeem in Nederland, van marktwerking en overheidsbemoeienis, heeft eigenlijk wel tot een wereldwijd goed systeem geleid." Daarnaast moet er ook op de kosten gelet worden, benadrukt Vrijsen.

LEES OOK: IC-artsen: geen bewijs dat bestaande medicatie werkt tegen corona


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau