main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2020 — 13:00

CBS volgde telefoons van burgers: ‘Willen we meer veiligheid of meer privacy?’

Het CBS maakte op Koningsdag 2018 gebruik van telefoondata van telecomprovider Vodafone om de drukte in Amsterdam te analyseren. Dat meldt NRC. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het opmerkelijk en gaat kijken of de wet overtreden is.

Het CBS geeft nadrukkelijk aan dat het ging om een pilot-project. Er is alleen gebruik gemaakt van anonieme gegevens, zo zegt het statistiekbureau.

“Het is een nieuwe methode”, zegt voormalig CBS-demograaf Jan Latten in Goedemorgen Nederland. “Men ontdekte dat je veel kon meten over dichtheid van bevolking aan de hand van telefoons. Dit was een experiment om te kijken hoe je digitale gegevens van telefoons kunt gebruiken om iets te zeggen over de aanwezigheid van mensen.”

Het gaat niet om de personen zelf, maar om de vraag of er veel eigenaren van telefoons op een bepaalde plek zijn, zegt Latten. “Dan kun je zien dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld bij rellen. Als je ziet dat er veel telefoons samenkomen, weet je dat er iets aan de hand is.”

‘Politie kan dit ook gebruiken’

Volgens Latten zou het goed zijn als de politie ook gebruik gaat maken van dit soort data. “Hoe wil je anders zien of bijvoorbeeld de Dam volstaat om er tijdig op te reageren. Dan moet je telefoons gaan volgen.”

De samenleving zal een keuze moeten maken, zegt Latten. “Willen we meer veiligheid of meer privacy? Daarin zal een nieuwe balans moeten komen.”

LEES OOK: Meer dan helft van Nederlanders zou corona-app installeren

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug