Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Historische schepen dreigen door coronacrisis verloren te gaan

Redactie

Het gaat slecht met de Hollandse zeilvloot. Normaal gesproken worden de tjalken, klippers en aken verhuurd, maar door de coronacrisis is het niet mogelijk om met grote groepen samen te zijn en liggen de schepen dus stil. "Die vloot zou wel eens helemaal ten gronde kunnen gaan", zegt campagnestrateeg Henri Kruithof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Om die reden komen er vandaag 175 historische schepen uit alle zeilrichtingen van het land samen om een noodkreet te laten horen. Er moet een noodfonds komen.

"We gaan vandaag de voormalige Zuiderzee op, met maar liefst 175 van dit soort grote traditionele schepen die wij hebben in ons land", legt schipper Joost Martijn uit. De schippers verzamelen zich bij het eiland Pampus, vlakbij Amsterdam. Hier willen ze 'spreekwoordelijk' voor Pampus gaan liggen om duidelijk te maken aan de regering dat ook hun sector keihard wordt geraakt door de coronacrisis.

Al jaren kunnen deze ondernemers hun eigen broek omhoog houden door de schepen te verhuren aan groepen mensen. "Op dit moment, omdat het gewoon niet mogelijk is om met grote groepen samen te zijn, lukt het ons ook niet om deze schepen in de vaart te houden."

Koesteren

Martijn en de andere schippers willen graag aan de Nederlanders laten zien hoe verschrikkelijk mooi die schepen zijn. "Het is een prachtige traditie, we zijn altijd al zeevaarders geweest. Daar moeten we met elkaar van genieten en dat moeten we koesteren, en zorgen dat ze blijven bestaan."

Kruithof is het ermee eens dat dit een echt probleem is. "Het zijn er ongeveer 400 in Nederland, en als die meer dan een jaar moeten stil liggen zijn de inkomsten volledig weg. Ze hebben tienduizenden euro's kosten aan die schepen, ook door zware keuringen en dat soort dingen." Dat geld brengen ze normaal gesproken zelf op, maar dat kan nu niet.

Kruithof vreest ervoor dat dit het einde voor de vloot kan betekenen, en dat zou ontzettend zonde zijn: hij vergelijkt de historische schepen namelijk met monumenten. "Het is cultureel erfgoed dat je volgens mij in stand moet houden."

LEES OOK: Wereldbank: coronacrisis zorgt voor diepste wereldwijde recessie sinds WOII


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau