Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wereldbank: coronacrisis zorgt voor diepste wereldwijde recessie sinds WOII

Redactie

De coronapandemie stort de wereld in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden maken als groep waarschijnlijk hun eerste economische krimpjaar in zeker zes decennia door. Dat schrijft de Wereldbank bij zijn nieuwe economische ramingen.

De organisatie uit Washington schat dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent krimpt. Vooral landen die erg afhankelijk zijn van handel, toerisme, uitvoer van grondstoffen en financiering uit het buitenland hebben het zwaar te verduren.

Eurozone

Meer geavanceerde economieën als de Verenigde Staten, Japan en veel Europese lidstaten krimpen in doorsnee met 7 procent. Voor de eurozone rekenen de economen op een min van 9,1 procent. De groep opkomende economieën en ontwikkelingslanden, met daarin bijvoorbeeld China, India, Rusland en Brazilië, doet gemiddeld een stap van 2,5 procent terug. Voor Nederland worden geen specifiek cijfer gemeld.

De coronacrisis is vaker in historisch perspectief geplaatst. Eerder vergeleek het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de crisis al met de Grote Depressie uit de jaren dertig. De Wereldbank duikt in dit nieuwe rapport verder de geschiedenis in. Zo keek het instituut ook naar groeicijfers gecorrigeerd voor de al eeuwen aanhoudende bevolkingsgroei in de wereld. Het aandeel landen dat door de coronacrisis krimp laat zien, blijkt dan het grootst sinds in ieder geval 1870.

Extreme armoede

De Wereldbank vreest dat wereldwijd tientallen miljoenen mensen door de coronacrisis in extreme armoede terechtkomen, zo werd onlangs al bekend. De nieuwe ramingen stemmen de instelling dan ook somber. Wereldbank-vicepresident Ceyla Pazarbaşıoğlu spreekt van een "zeer ontnuchterende prognose".

Voor 2021 voorzien de economen wel weer een beperkt herstel. Wereldwijd is in hun basisscenario voor volgend jaar sprake van een plus van 4,2 procent. Maar de vooruitzichten zijn zeer onzeker en er zijn veel negatieve risico's. Als de pandemie langer aanhoudt dan gedacht dan ligt een sterkere economische neergang voor de hand. In een pessimistischer scenario rekent de Wereldbank voor 2020 bijvoorbeeld met een mondiale economische krimp van wel 8 procent.

LEES OOK: Economie EU krimpt met 7,7 procent: ‘Recessie van historische omvang’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau