main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2020 — 16:20

Nog steeds lange wachttijden: ‘De ggz moet hand in eigen boezem steken’

Al jaren is in de geestelijke gezondheidszorg sprake van enorm lange wachttijden. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beloofde begin dit jaar verbetering: “Neem van mij aan, we laten het niet bij woorden, er komen ook daden.” Daar is volgens verschillende actiegroepen echter weinig van terechtgekomen. Daarom staan zij vandaag wederom voor de Tweede Kamer, waar een debat gevoerd wordt over de wachttijden in de ggz. “Het wordt tijd dat we hier paal en perk stellen”, zegt onderwijsdeskundige Samira Bouchibti in Goedemorgen Nederland.

Volgens Bouchibti ging het hier ook al over toen zij, toen nog namens de PvdA (2006-2010), in de Tweede Kamer zat. “Het is een bureaucratisch molog. Samenwerken, ketenpartners, elkaar niet kunnen vinden in de keten”, somt ze op. In de jeugd-ggz zijn er nog ontzettend lange wachtlijsten van kinderen die maanden op hulp moeten wachten, weet Bouchibti. Daar moet zo snel mogelijk een eind aan komen. “En dan moet de ggz ook een beetje de hand in eigen boezem steken.”

‘Probleem in ons land’

Bouchibti heeft een punt, vindt algemeen voorzitter BOVAG Han ten Broeke. “In Nederland zijn heel veel hulpverleners, en dat is maar goed ook. Dat is een onderdeel van onze beschaving, vind ik. Maar soms verbaas je je dan ook waarom er te weinig hulp is. Waarom dat soms wringt, vind ik een van de problemen van ons land.”

Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg moet de ggz veel meer werken met een lerende cultuur, daar ligt het kernprobleem. “Dat je met elkaar ook bespreekt: waar gaat dit goed, of waar gaat bij een ander nog iets beter, of waar gaat iets niet goed? De gemeentes hebben daar een rol, maar met name ook de ggz-instellingen onderling en ook andere ketenpartners, zoals huisartsen.” Er moet beter worden samengewerkt. “Nu zie je goed dat men in de ggz de kaarten bij de borst houdt. In plaats daarvan moeten we het allemaal op tafel leggen en gaan kijken hoe we hier samen een oplossing van kunnen maken”, vindt Van den Berg.

Hulplijn

Vanaf vandaag hebben GGZ Oost Brabant, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), Accare en Amsterdam UMC locatie AMC een hulplijn opgezet, ‘Stay Fine‘, waar jongeren tussen de 13 en 21 jaar met vragen over depressie of angstklachten terecht kunnen.

LEES OOK: VVD wil veranderingen in GGZ: ‘Patiënten met veel problemen moeten voorrang krijgen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer