main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 25 januari 2020 — 17:18

VVD wil veranderingen in GGZ: ‘Patiënten met veel problemen moeten voorrang krijgen’

Mensen die aankloppen bij GGZ-instellingen en die voor veel verschillende, ernstige problemen behandeld moeten worden, zouden voorrang moeten krijgen op de wachtlijsten. Dat zegt VVD-Kamerlid Kelly Regterschot in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Op dit moment zijn de wachtlijsten in de GGZ heel lang, waardoor mensen die acute hulp nodig hebben vaak lang moeten wachten. Inmiddels hebben meer dan 50.000 mensen het manifest Lijm de Zorg ondertekend, dat als doel heeft om onder meer de lange wachtlijsten weg te krijgen.

Manifest

Initiatiefnemer Louis de Mast had er eerder deze week een gesprek over met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Dit volgde na een actie van mede-initiatiefnemer Charlotte Bouwman, die bij het ministerie van Volksgezondheid verblijft tot er een oplossing komt voor die lange wachtlijsten.

LEES OOK: Manifest voor betere jeugdzorg en ggz: ‘Grof schandaal dat dit nodig is in zo’n rijk land’

De Mast hoopt vooral dat er iets wordt gedaan aan het ontbreken van de regie in de GGZ. “De politiek moet de verantwoordelijkheid nemen, want iedereen wijst nu naar elkaar”, zegt hij in WNL Op Zaterdag. “Als er ergens een instelling sluit of een specialistische behandeling stopt, moet de politiek zeggen: daar moeten we in actie komen.”

‘GGZ op veel punten niet goed’

Het manifest wordt ondersteund door de VVD. Die partij erkent de problemen die er zijn, zegt Kamerlid Regterschot. “Op veel punten lopen zaken niet goed. Wij delen deze zorgen.” Komende woensdag is er een debat met staatssecretaris Blokhuis over de GGZ.

“Wij gaan erop hameren dat de wachtlijsten echt korter moeten. De mensen met zware problemen moeten nu lang wachten, terwijl het voor hen juist cruciaal is dat zij snel worden geholpen. Op het moment dat er iemand met ernstige problemen (multiproblematiek) zich meldt, zou diegene eigenlijk met voorrang behandeld moeten worden.”

‘Systeem vastgelopen’

Een tekort aan personeel is volgens Regterschot niet de oorzaak van de problemen. “Maar het systeem is vastgelopen. We belasten mensen met administratieve zaken. We moeten de patiënt centraal gaan stellen en niet het systeem.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer