Nog steeds lange wachttijden: ‘De ggz moet hand in eigen boezem steken’
Al jaren is in de geestelijke gezondheidszorg sprake van enorm lange wachttijden. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beloofde begin dit jaar verbetering: "Neem van mij aan, we laten het niet bij woorden, er komen ook daden." Daar is volgens verschillende actiegroepen echter weinig van terechtgekomen. Daarom staan zij vandaag wederom voor de Tweede Kamer, waar een debat gevoerd wordt over de wachttijden in de ggz. "Het wordt tijd dat we hier paal en perk stellen", zegt onderwijsdeskundige Samira Bouchibti in Goedemorgen Nederland.
Volgens Bouchibti ging het hier ook al over toen zij, toen nog namens de PvdA (2006-2010), in de Tweede Kamer zat. "Het is een bureaucratisch molog. Samenwerken, ketenpartners, elkaar niet kunnen vinden in de keten", somt ze op. In de jeugd-ggz zijn er nog ontzettend lange wachtlijsten van kinderen die maanden op hulp moeten wachten, weet Bouchibti. Daar moet zo snel mogelijk een eind aan komen. "En dan moet de ggz ook een beetje de hand in eigen boezem steken."
'Probleem in ons land'
Bouchibti heeft een punt, vindt algemeen voorzitter BOVAG Han ten Broeke. "In Nederland zijn heel veel hulpverleners, en dat is maar goed ook. Dat is een onderdeel van onze beschaving, vind ik. Maar soms verbaas je je dan ook waarom er te weinig hulp is. Waarom dat soms wringt, vind ik een van de problemen van ons land."
Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg moet de ggz veel meer werken met een lerende cultuur, daar ligt het kernprobleem. "Dat je met elkaar ook bespreekt: waar gaat dit goed, of waar gaat bij een ander nog iets beter, of waar gaat iets niet goed? De gemeentes hebben daar een rol, maar met name ook de ggz-instellingen onderling en ook andere ketenpartners, zoals huisartsen." Er moet beter worden samengewerkt. "Nu zie je goed dat men in de ggz de kaarten bij de borst houdt. In plaats daarvan moeten we het allemaal op tafel leggen en gaan kijken hoe we hier samen een oplossing van kunnen maken", vindt Van den Berg.
Hulplijn
Vanaf vandaag hebben GGZ Oost Brabant, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), Accare en Amsterdam UMC locatie AMC een hulplijn opgezet, 'Stay Fine', waar jongeren tussen de 13 en 21 jaar met vragen over depressie of angstklachten terecht kunnen.
LEES OOK: VVD wil veranderingen in GGZ: ‘Patiënten met veel problemen moeten voorrang krijgen’