main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 juni 2020 — 08:11

Antiracismedemonstratie Rotterdam liep uit de hand: agenten bekogeld met vuurwerk

Op enkele plekken in Rotterdam kwam het tot ongeregeldheden en vernieling na het beëindigen van de antiracismedemonstratie woensdagavond. Ruiten en hekken werden vernield en terrasstoelen vlogen door de lucht. De ME moest uiteindelijk ingrijpen. Ondernemers zijn woedend, zegt fractievoorzitter van VVD-Rotterdam Vincent Karremans in Goedemorgen Nederland. “Die snakken naar gasten. En dan komt er zo’n groepje vandalisten langs die zo’n terras kort en klein slaat. Daar maak ik me echt ontzettend boos over.”

De demonstranten waren in Rotterdam om hun afschuw te tonen over de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Zo’n duizenden mensen verzamelden zich op het Willemsplein, bij de Erasmusbrug. Er vonden eerder al demonstraties plaats in Amsterdam en Den Haag.

In Rotterdam werden twee aanhoudingen verricht, een van hen zit nog vast voor het gooien van vuurwerk naar een agent. Het overgrote deel ging wel rustig naar huis toen dat door de politie gevaagd werd. Dat gebeurde even voor 18.00, een half uur voordat het einde van de demonstratie gepland stond.

Schade

Hoe groot de schade is wordt nu in kaart gebracht. “We weten dat dat bij een aantal terrassen gebeurd is. Maar één terras is al te veel”, zegt Karremans. VVD Rotterdam heeft direct een schriftelijke vraag ingediend met het verzoek om de mensen die deze schade ingediend hebben zo snel mogelijk op te sporen. Wanneer dit lukt moet de schade verhaald worden op de mensen die deze veroorzaakt hebben, vindt de VVD-fractievoorzitter. “We leven in een rechtsstaat, dus je moet met je handen van andermans spullen afblijven. Dus ook van de terrassen die net weer open mogen.”

Karremans stipt het belang van demonstreren aan. “Het is een hele belangrijke boodschap die daar wordt gegeven, maar je houdt je wel aan de regels.” Volgens Karremans was er genoeg plek voor zo’n 5000 mensen om op anderhalve meter te gaan staan. Hij denkt dat dit niet gebeurde omdat er door de organisatie maar op één plek een podium neergezet werd, en toen mensen gevraagd werd om afstand te houden gebeurde dit niet. “Het stond hutje mutje.” Dit was ook de reden voor burgemeester Aboutaleb om de demonstratie te beëindigen.

Boodschap gaat verloren

Volgens econoom Marieke Blom gaat de discussie over het aantal demonstranten en de anderhalve meter afstand ten koste van de belangrijke boodschap die zij willen overbrengen. “Dat is spijtig, want ik denk dat het heel belangrijk is waar zij het met elkaar, met ons, over willen hebben.”

Karremans is het daarmee eens. “Het is zonde dat die belangrijke boodschap, dat racisme het gif is in onze samenleving, dat daar nu discussie over ontstaat.” Volgens hem hebben sommige mensen simpelweg lak aan de afstandsregel. “Overal houden mensen zich aan de regels, dus ik vind het wel heel terecht dat als mensen zich ook bij een demonstratie niet aan de regels houden, er goed wordt gehandhaafd.” Dat is ook gebeurd. “Aboutaleb heeft woord gehouden”, zegt Karremans. “Ik vind dat er goed gehandhaafd is op basis van de informatie die we nu hebben.”

Andere manieren om te demonstreren

Wat kunnen we nog leren? Er staan alweer antiracismedemonstraties gepland in Utrecht en Arnhem. “Je moet met de organisatie gaan praten met de vraag: kan dit niet op een andere manier? We zijn gaan klappen voor de zorg, maar dat hebben we voor ons huis gedaan”, zegt Karremans. “Er zijn ontzettend veel manieren en we moeten ons afvragen of het op deze manier nog wel kan.”

LEES OOK: Halsema zwaar onder vuur: ‘Ze moet hand in eigen boezem steken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer