main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Misdaadcollege - 3 juni 2020 — 15:36

WNL Misdaadcollege: Politie massaal langs huizen om informatie te krijgen over roofmoord

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse in Rotterdam neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Zij overleed aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de hechte buurt. In WNL Misdaadcollege vertelt politie en justitie hoe de inwoners hiervan van enorme hulp waren tijdens het onderzoek, waar de politie maar liefst 2400 woningen bezocht. “We hebben gevraagd of mensen zich wat herinnerden, gekeken of mensen camerabeelden hadden”, vertelt Jan-Tjeerd de Jong, tactisch coördinator van het onderzoek in WNL Misdaadcollege.

“Soms herinnerden mensen zich iets en zijn we nog een keer teruggegaan. Zo zijn we te werk gegaan om te kijken of dat wat ging opleveren.” Samen met het basisteam en met collega’s van het onderzoeksteam zelf ging de politie met man en macht langs de huizen. Zelfs ’s nachts om 3 uur stond er een team bij de krantenbezorgers die op dat moment hun kranten uitgedeeld kregen voor die dag. “Zo ging Anita ook op pad, dus we moesten ook de krantenbezorgers vragen: wat hebben jullie gezien?” Overwerk of werk midden in de nacht, “deze zaak moest opgelost worden”, dat was de heersende gedachte.

Teamleider deed ook mee

Zelfs Niek Wennink, leider Team Grootschalige Opsporing, belde ook bij verschillende huizen aan. Dat is iets wat normaal gesproken ongebruikelijk is. “Ik vind dat je als je als teamleider aan je teamleden vraagt of ze meerdere weekenden over willen werken, dat ik zelf als voorbeeld de bereidheid moest laten zien dat ik ook het vuur uit mijn schenen liep.”

LEES OOK: WNL Misdaadcollege: ‘Hij had gewoon haar keel doorgesneden’

Oud-Mathenesse was een buurt waar misschien niet iedereen op een bezoekje van de politie zat te wachten. Om die reden was het bezoek aangekondigd én werd er niets gedaan met openstaande boetes. “Als ze niet thuis waren deden we enveloppen in de bus, en dan moesten we hopen dat ze achteraf nog nakwamen”, vertelt Marsha van der Velde, die toentertijd wijkagent was in Oud-Mathnesse, volgens haar ‘de mooiste wijk van Rotterdam’. “Als ze nakwamen gingen we weer in overleg wie dat op ging pakken.”

De bereidheid om mee te werken was heel groot, vertelt de wijkagent. Maar wat leverde het buurtonderzoek allemaal op? Je ziet het in de derde aflevering van WNL Misdaadcollege van dit seizoen, die je nu kunt terugkijken op NPO Start

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Glazenwasser op non-actief gesteld na delen foto’s van het huis van Akwasi

De glazenwasser die betrokken was bij de oplevering van het nieuwe huis van rapper en activist Akwasi en daar foto’s van deelde op Facebook, is…

Lees meer

RIVM: Afgelopen week acht coronadoden gemeld, 16 nieuwe opnames

Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis heeft gelegen, is gestegen met zestien. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in…

Lees meer

Banken worden strenger bij hypotheken en leningen aan ondernemingen

Banken zijn strenger geworden op het gebied van het verstrekken van leningen aan ondernemingen en hypotheken. Daarnaast worden de criteria de aankomende maanden naar verwachting…

Lees meer

Nederlandse toerist wilde Oppenau bezoeken, tot bleek dat daar een zwaarbewapende man ronddoolde

In het Zwarte Woud, rondom het plaatsje Oppenau, is op dit moment een klopjacht gaande. De zwaarbewapende Yves Rauch wist daar namelijk zondagmorgen vier agenten…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer licht gestegen

In ziekenhuizen in Nederland liggen 118 coronapatiënten. Dat zijn er 11 meer dan zondag. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het…

Lees meer

Klopjacht op zwaarbewapende dakloze man in Zwarte Woud duurt voort

De Duitse politie is voor de tweede dag op rij met man en macht op zoek naar een dakloze man, gekleed in militaire kleding en…

Lees meer

Viskotters helpen mee bij zoektocht naar vermist meisje Ameland

Twintig viskotters helpen sinds vanochtend mee bij de zoektocht naar een 14-jarig Duits meisje rondom Ameland. Dat meldt de politie. De zoekactie begon zaterdagavond nadat…

Lees meer

Horeca-ondernemers sluiten acties niet uit als oproep genegeerd wordt

Als er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep tot versoepelingen in de horecabranche, sluiten horeca-ondernemers acties niet uit. Dat zegt voorzitter Rober Willemsen van…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier