main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Misdaadcollege - 2 juni 2020 — 15:36

WNL Misdaadcollege: ‘Hij had gewoon haar keel doorgesneden’

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. In eerste instantie overleefde ze het, maar een week later bezweek ze alsnog aan haar verwondingen. “Dan kom je in het ziekenhuis en dan wordt er al door de behandelend arts gezegd: het is eigenlijk een uitzichtloze situatie. En dan schrik je toch, want ja, hij had gewoon haar keel doorgesneden”, vertelt haar zus, Diana, in WNL Misdaadcollege.

Op vrijdagmorgen 13 mei, rond 7 uur, werd Diana gebeld door haar zoon. “Anita is neergestoken. Ze ligt in het ziekenhuis, in coma”, vertelde hij haar. “Toen raakte ik eigenlijk een beetje in paniek. Ik wist even niet wat ik moest doen”, weet ze nog goed.

Eenmaal in het ziekenhuis werd het er niet makkelijker op. “Dan zie je je zus daar liggen, aan de beademing. Dat is heel moeilijk”, vertelt Diana. In het ziekenhuis werd haar verteld dat ze haar zus niet meer konden behandelen omdat ze niet meer wakker zou worden. “Dan moet je een keuze gaan maken.”

‘Je ziet je zus wegglijden’

“We hebben om haar bed heen gestaan en toen hebben ze alles uitgezet. Toen heb ik haar vastgepakt en heb ik in haar oor staan fluisteren: ‘Anita, het is goed zo. Ik zal je kinderen overal mee helpen, ga maar naar mama'”, omschrijft Diana. “Binnen zeven minuten was het stil. Eigenlijk is het heel snel gegaan. En dan zie je nog een traan uit haar ogen rollen, dat is dan het laatste levensvocht wordt er gezegd. Maar dat doet je wel wat. Je ziet gewoon je zus wegglijden.”

Op de plaats waar haar zus vermoord is, is krijgt Diana nog altijd een raar gevoel. “Je weet: op de plek waar ik nu sta heeft zij liggen bloeden.” De eerste maanden kwam ze er, ook om die reden, helemaal niet. “Dit is geen plek voor mij om de zus te herdenken, dat doe ik op de begraafplaats.”

In WNL Misdaadcollege vertellen politie en justitie hoe zij een virtueel plaats delict creëerden in het onderzoek naar de roofmoord. Benieuwd hoe dit onderzoek verliep? Kijk dan dinsdag 2 juni om 21.30 naar WNL Misdaadcollege op NPO 1, of kijk de aflevering terug op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer