WNL Misdaadcollege: Politie massaal langs huizen om informatie te krijgen over roofmoord
De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse in Rotterdam neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Zij overleed aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de hechte buurt. In WNL Misdaadcollege vertelt politie en justitie hoe de inwoners hiervan van enorme hulp waren tijdens het onderzoek, waar de politie maar liefst 2400 woningen bezocht. "We hebben gevraagd of mensen zich wat herinnerden, gekeken of mensen camerabeelden hadden", vertelt Jan-Tjeerd de Jong, tactisch coördinator van het onderzoek in WNL Misdaadcollege.
"Soms herinnerden mensen zich iets en zijn we nog een keer teruggegaan. Zo zijn we te werk gegaan om te kijken of dat wat ging opleveren." Samen met het basisteam en met collega's van het onderzoeksteam zelf ging de politie met man en macht langs de huizen. Zelfs 's nachts om 3 uur stond er een team bij de krantenbezorgers die op dat moment hun kranten uitgedeeld kregen voor die dag. "Zo ging Anita ook op pad, dus we moesten ook de krantenbezorgers vragen: wat hebben jullie gezien?" Overwerk of werk midden in de nacht, "deze zaak moest opgelost worden", dat was de heersende gedachte.
Teamleider deed ook mee
Zelfs Niek Wennink, leider Team Grootschalige Opsporing, belde ook bij verschillende huizen aan. Dat is iets wat normaal gesproken ongebruikelijk is. "Ik vind dat je als je als teamleider aan je teamleden vraagt of ze meerdere weekenden over willen werken, dat ik zelf als voorbeeld de bereidheid moest laten zien dat ik ook het vuur uit mijn schenen liep."
LEES OOK: WNL Misdaadcollege: ‘Hij had gewoon haar keel doorgesneden’
Oud-Mathenesse was een buurt waar misschien niet iedereen op een bezoekje van de politie zat te wachten. Om die reden was het bezoek aangekondigd én werd er niets gedaan met openstaande boetes. "Als ze niet thuis waren deden we enveloppen in de bus, en dan moesten we hopen dat ze achteraf nog nakwamen", vertelt Marsha van der Velde, die toentertijd wijkagent was in Oud-Mathnesse, volgens haar 'de mooiste wijk van Rotterdam'. "Als ze nakwamen gingen we weer in overleg wie dat op ging pakken."
De bereidheid om mee te werken was heel groot, vertelt de wijkagent. Maar wat leverde het buurtonderzoek allemaal op? Je ziet het in de derde aflevering van WNL Misdaadcollege van dit seizoen, die je nu kunt terugkijken op NPO Start.